Drahá vejce řeší už i Amerika. Vejce v USA zdražila čtyřnásobně

930
draha_vejce
Ilustrační foto: Pixabay.cm

Drahá vejce zmáhají i americké spotřebitele. V meziročním srovnání vzrostla velkoobchodní cena vajec v USA čtyřnásobně. Odborníci tvrdí, že růstu cen vajec nemusí být konec. Ptačí chřipka totiž srazila stav drůbeže v USA o pět procent.

Milovníci vaječné omelety a šunky s vejci mají problém už i na americkém kontinentě. Velkoobchodní cena vajec ve Spojených státech vzrostla v meziročním srovnání čtyřikrát. A odborníci varují, že růstu cen nemusí být zdaleka konec. O vývoji, který zní i českým spotřebitelům povědomě, informuje americký server ABC News.

Zdražování vajec za oceánem vyvrcholilo o loňských vánočních svátcích. Postihlo zejména malé obchody, které jen těžko konkurují velkým řetězcům. Růst cen vajec ale pocítili i hosté restaurací, protože i ty byly nuceny zdražit.

„Podnikám tu už 50 let a nic podobného jsem ještě nezažil,“ říká k cenám vajec majitel manhattanské restaurace Gus Benetos.

Společnost Urner Barry, jež zveřejňuje přehled „férových tržních cen“ produktů, jako jsou například vejce nebo maso, uvedla, že velkoobchodní cena za tucet [12 ks] vajec v prosinci roku 2021 činila 89 centů [cca 19,72 Kč]. O rok později ale vystřelila na 5,46 dolaru [cca 121 Kč]. Čímž překonala rekordní cenu z období pandemie, kdy velkoobchodní cena vajec činila 3,09 dolaru [cca 68,50 Kč].

Od loňského maxima o vánočních svátcích se tržní cena [10. ledna] zatím usadila na 4,33 dolaru [cca 96 Kč]. K čemuž přispěl zejména povánoční pokles poptávky. Avšak po vypuknutí ptačí chřipky, která zasáhla i americké domácí chovatele drůbeže, cena vajec neklesla. Spíše naopak…

Ptačí chřipka snížila produkci vajec v USA o 4 %

Epidemie vysoce patogenní ptačí chřipky od února 2021 v USA zahubila téměř 40 milionů kuřat. Což představuje pět procent celkového stavu tamní drůbeže. Data oznámil mluvčí amerického ministerstva zemědělství. Produkce vajec podle něj klesla od roku 2021 o čtyři procenta.

Mark Sauder, ředitel společnosti Sauder Egg, největší americké rodinné firmy v oblasti velkoobchodní sítě s vejci, uvedl, že nejhorší pohromou pro jeho podnikání je právě ptačí chřipka. A jak říká, nejde o krátkodobou záležitost.

„Vliv těchto událostí bude trvat velmi dlouho,“ uvedl.

Virus ptačí chřipky zničí v mase teplota 70 ºC

Zatímco velkoobchodní ceny vajec stále rostou, samotné spotřebitele zasáhl cenový růst se zpožděním. To díky některým unikátním vlivům spojených s vejci.

Poptávka po vejcích je totiž v krátkodobém měřítku nepružná, jak vysvětluje ekonom z Dartmouth College Bruce Sacerdoteho. Podle něj spotřebitelé vnímají vejce jako nízkonákladovou, ale stále hlavní položku ve svých nákupech. Přítomnost vajec v mnoha receptech a dietách vede k tomu, že je spotřebitelé nakupují v krátkých intervalech bez ohledu na růst jejich cen.

Obchody využívají vejce jako „poraženého lídra“

Mluvčí ministerstva zemědělství řekl, že vajíčka jsou ve srovnání s živočišnými proteiny jejich nejlevnějším zdrojem. A americký statistický úřad zveřejnil, že loni v listopadu došlo k meziročnímu zvýšení cen potravin o 10 procent.

„Ceny [vajíček] stouply, ale v relativním poměru k výdajům na ostatní potraviny, to tak zásadní růst není,“ vysvětluje dopady cen vajec na spotřebitele majitel obchodu na Manhattanu Leonard Chung.

Mají důchodci důvod se bít o vejce za 3,33 Kč?

A zadruhé, podle Karyn Rispoliové, editorky z Urner Barry´s Egg Price Current, mnoho potravinářských obchodů u vajec používá taktiku „poraženého lídra“. To znamená, že uměle snižují ceny vajec, aby přilákaly zákazníky. Potravinářské obchody pak ztrátu pokryjí zvýšením cen ostatního zboží.

„I když ceny vajec prudce stoupaly, spotřebitelé to v potravinářských obchodech nezaznamenali,“ uvedla Rispoliová.

Její slova potvrzují data ministerstva zemědělství. Tucet vajec třídy A loni kolem 23. prosince vyšlo spotřebitele zhruba na 3,99 dolaru [88,50 Kč]. Jejich velkoobchodní cena ale byla mnohem vyšší.

Drahá vejce mají i v USA, a tak sledují slevové akce

Sharmilla Dabiedenová, obyvatelka Queensu, která si zajela koupit vejce kvůli nižším cenám do Whole Foods v Tribece, patřila k jedné ze zákaznic, které na této cenové politice vydělaly. Poté, kdy viděla nabídku na vejce za 3,29 dolaru [73 Kč], odvezla si jich plný košík.

„Vejce potřebujeme, proto sem pro ně jezdím. A studuji na počítači, kde je mohu dostat nejlevněji,“ řekla.

Podle Rispoliové začínají růst cen vajec spotřebitelé pociťovat navzdory zmiňovaným faktorům. I když se ceny uklidní, malé obchody a jejich zákazníci musí počítat, že budou vejce nadále dražší.

Někteří obchodníci zdražují víc, než rostou náklady

„Malé nezávislé řetězce se snažily poskytovat slevy. Což negativně ovlivnilo jejich hospodářské výsledky,“ uvedla Rispoliová.

V řecké restauraci Westside na Manhattanu cena vajec a ostatních potravin už podstatně snížila ziskovou marži. Benetos uvedl, že se cena jednoho kartonu vajec [30 tuctů] zvýšila za několik posledních měsíců z 90 [1 994 Kč] na 160 dolarů [3 545 Kč]. A ceny ostatních surovin vzrostly o 30 až 40 procent. Zdražování tak zasáhlo ceny všech položek na jídelním lístku. Jeho syn, Nikos Benetos dodal, že cena jejich speciality, omelety se sýrem feta, brokolicí a rajčaty nyní činí více než 19 dolarů [421 Kč].

Kvůli vejcím zdražují i další podniky

Santi Sayago, zaměstnanec kavárny na Upper West Side uvedl, že se cena vajec za posledních šest měsíců zvýšila o 150 procent. Proto se dosavadní zisk 50 centů [11 Kč] z prodeje jednoho sendviče se šunkou, vejci a sýrem stal minulostí. Vedoucí řetězce Think Coffee Abi Coffey poznamenal, že zvýšili cenu sendviče s vejcem za uplynulý rok o dolar [22 Kč]. Což ale vedlo ke stížnostem zákazníků.

Když si zákazníci začnou všímat růstu cen v potravinářských obchodech, tak to podle Sacerdoteho znamená, že je to s inflací už vážné.

Potraviny v akcích v lednu meziročně zdražily o 37 %

„Inflace si začnou všímat hlavně poté, co jim přijde účet za topení, když vidí, co zaplatí u pumpy a kolik v potravinářském obchodu,“ poznamenal.

Napětí na trhu s vejci mírní alespoň skutečnost, že jejich ceny nedávno mírně klesly. Nicméně odborníci varují, že potrvá ještě měsíce, než se ceny vrátí na normální úroveň.

„Jestli tomu tak bude už letos? Nevím, křišťálovou kouli nemám, ale náznaky tu jsou,“ dodává Rispoliová.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here