Viktor Najmon skončil v čele Úřadu práce ČR

1235
Viktor_Najmon
Viktor Najmon skončil v čele Úřadu práce ČR. / Foto: ÚP ČR

S okamžitou platností skončil k 14.2. ve funkci generálního ředitele Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Viktor Najmon. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] ho odvolal, jak uvedl, kvůli nezvládnutí kritické situace na úřadech práce.

Do funkce generálního ředitele Úřadu práce ČR Najmona jmenovala v listopadu 2020 tehdejší ministryně práce Jana Maláčová [ČSSD]. Do doby, než pozici obsadí nový generální ředitel, zastane dočasně funkci vrchní ředitel Sekce informačních technologií Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] Karel Trpkoš.

Opakovaně jsem s nejvyšším vedením úřadu vyjádřil nespokojenost. Více než kdy jindy je v současné složité situaci třeba, aby v čele takto klíčové instituce stálo kompetentní vedení,“ zdůvodnil odvolání Viktora Najmona ministr Jurečka.

Dodal, že na neřešení vleklých problémů jak uvnitř úřadů práce, tak s odbavováním sociálních podpor vedení úřadu nesčetněkrát upozorňoval. Na systémové změny ale podle ministra Jurečky nikdy nedošlo. Což ovšem Viktor Najmon dlouhodobě odmítal.

Úřady práce jsou dlouhodobě v rozkladu

Hlubokou nespokojenost s prací Viktora Najmona vyjádřil ministr Jurečka i na posledním jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku [2.2.]. Za což sklidil kritiku od opozičního hnutí ANO. Člen Výboru Aleš Juchelka [ANO] podotkl, že jde o paradoxní situaci, když na jednání kritizuje ministerstvo vlastní vedení ÚP ČR.

Jurečka ale reagoval, že úřady práce v Česku nefungovaly už před jeho příchodem na ministerstvo. Tedy za vlády právě hnutí ANO a ČSSD.

„Narovinu si řekněme, že Úřad práce nefungoval dobře ani před třinácti měsíci, kdy jsem nastupoval na úřad MPSV,“ reagoval na výtky opozičních poslanců ministr.

Jurečka: Úřady práce nefungovaly už při mém nástupu

Oproti tomu Viktor Najmon tehdy oponoval, že vedení ÚP ČR za poslední rok přijalo důležitá opatření. Jmenoval třeba to, že výběrová řízení na nové lidi do úřadů probíhají ve zrychleném řízení. Zavedl i osobní příplatek pro zaměstnance vyplácený již při nástupu do práce. Zvýšil se podle něj i příplatek za neuropsychickou zátěž a mimořádné odměny se pracovníkům úřadů práce vyplatily za listopad i prosinec.

„Pracovní pozice se snažíme obsazovat. Často, i když přijmeme nové pracovníky, tak nám odcházejí ještě ve zkušební době, protože tu práci nezvládají,“ bránil se Najmon.

Viktor Najmon se svými argumenty neuspěl

Snižovat počet dlouhodobě neobsazených míst se mu ale přesto nepodařilo. Jejich počet se stále pohybuje kolem čtyř stovek. Situace je přitom nehorší v Praze a obecně velkých městech, kde je nápor na administrativu i kvůli výplatě mimořádných dávek českým domácnostem a uprchlíkům z Ukrajiny nejsilnější.

Najmon přesto argumentoval, že se v posledních týdnech zvýšila i výkonnost pracovníků ÚP ČR. Rovněž se zlepšilo i odměňování. Průměrný plat zaměstnance úřadu práce podle něj vzrostl z 30 200 korun na 35 tisíc korun. I loňské odměny byly ve srovnání s předchozími roky rekordní. Vedení na nich svým pracovníkům v roce 2022 vyplatily celkem 580 milionů korun. Jako přetrvávající problém označil nízké platové třídy.

Ministr Jurečka na jeho argumenty ale neslyšel: „Rok jsme volali po tom, aby byly vybrané pobočky personálně posíleny, aby probíhající proces digitalizace byl správně komunikován, aby zaměstnanci měli dostatek informací a také aby byli zaměstnanci dostatečně motivováni. To se bohužel neděje v uspokojivé míře.”

Podle jeho slov kromě interní komunikace na úřadech práce zaostává také přímá komunikace s klienty. A stejně tak i ta mediální, to je potřeba změnit, dodal ministr.

Argumenty Viktora Najmona o přijatých systémových změnách ministrovi nepostačily, a tak ho nakonec z vedoucí funkce odvolal. A jak MPSV ve své zprávě upozorňuje, odvolání proběhlo plně v souladu se služebním zákonem.

„Viktor Najmon obdržel na úterním jednání s ministrem Jurečkou služební hodnocení, ve kterém jsou popsány důvody jeho odvolání,“ píše MPSV.

Veronika Táchová

Aktualizace 1.3. 2023: Odvolaný šéf úřadu práce Viktor Najmon se proti rozhodnutí o svém odchodu z funkce brání. Prostřednictvím státní tajemnice se odvolal. Své odvolání považuje za svévolné a nezákonné. Důvody shrnul ve více než třicetistránkovém podkladu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here