Důchody v červnu stoupnou všem o 400 Kč a dále o 2,3 procenta

57063
duchody
Ministr práce a socálních věcí Marian Jurečka / Foto: Redakce FinTag.cz

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] dnes [15.2.] po jednání vlády představil podobu červnové mimořádné valorizace důchodů. Důchody kvůli vysoké inflaci stoupnou všem penzistům o 400 korun.

V procentuální složce, zásluhové části důchodů, pak o 2,3 procenta. Průměrný starobní důchod tak stoupne o 750 korun a dostane se na hranici, která překročí 20 tisíc korun.

„My jsme se domluvili na vládě na nových parametrech a změnách mimořádné valorizace důchodů. Nastavili jsme nové parametry mechanismu, podle kterých budeme mimořádnou valorizaci realizovat,” uvedl Marian Jurečka.

Upozornil, že za posledních 14 měsíců, od nástupu jeho vlády, stouply průměrná důchody v Česku o 30 procent a letos v létě by se dostala z asi 41 procent průměrné mzdy na její polovinu. Ke změnám v mechanismu mimořádné valorizace podle něj vláda přistoupila s ohledem na narůstající výdaje státu na výplatu penzí.

„Zákonodárce má právo upravit parametry. A děláme to s ohledem na dopady na státní rozpočet. […] Problém je, že autoři, kteří vetkli ten stávající mechanismus do zákona, vůbec nepočítali s tím, že tu bude taková inflace,” dodal ministr.

Zdůraznil, že vláda je v mimořádné situaci z hlediska výdajů. Upozornil na to, že kabinet Petra Fialy [ODS] přijal a udržuje výchovné.

Důchody: Opozice rozhodnutí vlády kritizuje

Pokud by vláda ponechala mechanismus mimořádné valorizace ve stávající podobě, pak by to podle Jurečky znamenalo, že si červnová valorizace na výdajové straně státního rozpočtu letos vyžádá navíc přes 34 miliard korun. V příštím roce pak 58 miliard korun. Při aktuální vládní změně si mimořádná valorizace ale vyžádá “jen” 15 miliard korun.

Podle opozičního poslance Aleše Juchelky [ANO] vláda svým krokem připravila každého z českých penzistů o více než tisíc korun.

„Mně se velice nelíbí, že vláda mění parametry mimořádné valorizace uprostřed hry,” uvedl.

„Ten první pocit z toho je, že z toho nadšený vůbec nejsem. Ta tisícikoruna bude v těch rozpočtech penzistů skutečně chybět,” dodal.

Podle něj se aktuálně dál rozevírají nůžky mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými penzisty. A byl by rád, aby se vláda tomuto problému věnovala ve svém návrhu důchodové reformy, ale i ve své aktuální úpravě valorizačního mechanismu, který ještě musí projít legislativním procesem.

Petr Fiala: Mimořádnou valorizaci nezrušíme

K důchodům se vyjádřil i premiér Petr Fiala [ODS]: „Naše vláda nezruší princip valorizací, ale cítili jsme povinnost zasáhnout do toho mechanismu i s ohledem na mezigenerační solidaritu… A tedy i ročníky, které jsou v produktivním věku.”

Podle něj je potřeba za aktuální situace srovnávat průměrný důchod s průměrnou mzdou. Vláda změnu valorizačního mechanismu vyřeší legislativní cestou. Ministr Jurečka uvedl, že návrh zákona předloží poslancům co nejdříve, aby změna co nejdříve platila. A vše se stihlo, jak uvedl, do června.

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Petr Fiala zdůraznil, že jeho vláda připraví v tomto roce návrh důchodové reformy. A tu podle jeho slov projedná i s opozicí. Dále potvrdil, že základní parametry stávajícího důchodového systému zůstanou zachovány minimálně po dobu dvou volebních období.

–DNA–

91 KOMENTÁŘE

  1. Jenže ono to tak lehko nepůjde,to bude nespočet ústavních stížností.A není se co divit,sobě,úředníkům,soudcům,prostě státním zaměstnacům jen přidávají.Důchodci se mohou jít pást.Nevolil jsem Bureše,nyní už k volbám nepůjdu nikdy.Ono už není koho volit.

    • Václave, já si myslím, že důchodci mají přidáváno velmi solidně. Taky jsem důchodce
      a otevřeně to konstatuji.

    • To bohatství co se u nás vytvoří se nechává cizím investorům bez daní vyvézt do zahraničí.Je to taková hra jako na Ukrajině před válkou s Rusem. Také to bohatství vytvořeno bylo jen pro vyvolené .Tak já se ani nedivím mladým Ukrajincům, že raději pobírají sociální dávky v ČESKU.

  2. Zákony musíme dodržovat i když se nám nelíbí. Vláda nemusí? Takže pak přestanu platit daně a důchodové pojištění, mě se také nelíbí.

    • Jen jsem se ozvala , že to je zajímavé, že snížení platů vládní garnitury a soudců není možné, protože valorizace je daná zákonem, ale změnit briskně zákon o valorizaci důchodů, když se jim to nehodí, to je OK. a příspěvek byl smazán. Takže ještě jednou, je to na žalobu. Francouz se také brání, tak proč mi pořád mlčíme a necháme si nakládat? Je to jejich problém, že nezvládli inflaci, ne důchodců, ti za nic nemůžou, ani si mnozí již nemohou přivydělat. Proč loni valorizovali důchody zpětně??? Proč to vyřvávali do medií, jak je to výhodné, když lidé půjdou do důchodu o rok dříve, a nechají si ho nevyplácet? Tak ať se valorizují pouze vyplácené důchody, ne ty na spekulaci. A pak myslím si, že náš systém je až dost solidární, takže nechápu proč všem stejně, toho jsem si za socialismu užili snad dost.

    • Je po volbách a vládní sliby o daních jdou rychle pryč. Tahle vláda je to nejhorší co nás mohlo potkat. Nepochopím co je to za lidi kteří je volili. Budeme mít drahá letadla, která budou stejnak sloužit USA. A ministryně války udělá z ČR hřbitov. Pokud chce politik válku měl by jít do první linie. Pokud chce navyšovat daně měl by mít průměrnou mzdu. Pokud jedná protizákoně měl by být exemplárně potrestán. No a ještě, při snižování důchodů by taky měli snížít platy a odměny všem poslancům a senátorum atd..

  3. Lukáš Kovanda: Červnová valorizace penzí bude masivní, důchod vyskočí o 1800 korun. Stát hledá, jak růst snížit
    Tak kolik to ve skutečnosti bude ? Sobě dali sedmnáct tisíc navíc a důchodcům chtějí sebrat 1000 Kč. Navíc to ponížili tak, že důchodci budou ročně přicházet o 12 tisíc za stejných podmínek. Soudci, politici v obou komorách, státní zaměstnanci na ministerstvech a ve všech krajích si přišli na 15 tisíc měsíčně navíc. Spravedlnost dle ODS a dalších lumpů.

  4. Ale to nejde – zpětně měnit pravidla – podle skutečné inflace v 01/23 a zákona, platného v 01/23 mají přidat v 06-07/23 v průměru cca 1700,-Kč. Takže změnou zákona např. v 03/23 můžou měnit jen to, co bude! Jinak soud a mají smůlu. Pravidla holt platí pro všechny snad.
    Ještě nezmínili redukci valorizace výsluh/důchodů u vojáků, policie apod – tam se dá taky ušetřit, že? Nemluvě o redukci státních úředníků,…..

  5. Pane ministře jste normální? Proč okradate každého důchodce o tisíc korun a sami jste si přidáli desetitisíce? Hojite se na lidech kteří si to dávno odpracovali mám doděláno 44let to je si myslím dost ne? Jste novodobá šlechta a lidi Vám to nezapomenu.

  6. Zloději co neuznávají zákon jejich hlavní idea se naplnila sobě přidat věude jinde krást to už není na to vyjít do ulic,ale do strakovky a vyházet je z oken lumpy

  7. ANO je vše v normálu českého kapitalizmu… důchodcům přidáme 400,- a poslancům a vládě 150 000, to je logické… je to sebevražda české společnosti a ostuda českého národa před Světem…

  8. Takže inflaci a neschopnost vlády zaplatí důchodci? Když uberou důchodcům dobrá ale at uberou taky sobě a dalším.

    • Zapoměl jste na to, kolik stát vybral navíc na DPH. A nezaněstnanost je nízká. Co když bude nezaněstnaných 20. procent. Tak důchchodce pošlou na pracák

    • Zvolili nejjednodušší variantu. Škrtem pera vyřešili těžký problém. Sice proti zákonu, ale co už… Tragikomické, protože mohli už dávno očekávat, že inflace bude taková, jaká je a ten škrt udělat aspoň o něco dříve, tak, aby neschopnost vlády tolik netloukla do očí. Čekejme, co se bude dít dál – budou to účinná opatření proti inflaci, nebo se bude tento stát hojit na lidech, kteří se nejspíš nebudou bránit, tj. na důchodcích, opuštěných dětech samoživitelích a dalších?

    • Tak a máme to tady vše v plné kráse, a to jsme ještě pořádně nezačali plnit všechno to co jsme si předsevzali, říká naše vládní vrchnost..jen houšť,ožebračte svůj lid a dejte nás všanc západní společnosti, která nás chce vidět na kolenou a zcela závislý na jejich libovůli. Naše vláda nás prodává jako cukrovinky na pouti. Je mně smutno z toho kam jsme došli v takzvané demokracii, na kterou si tady 30 let hrajeme…

  9. Považuji za absolutní sprostotu přidat si desítky tisíc na platech a snažit se okrást ty, kteří se nemohou nijak bránit. Navíc vaše neschopnost zkrotit inflaci a marže obchodníků vypovídá o tom, že ve vládě nemáte co dělat. Váš systém: obereme o prachy ty, kteří se nebudou bránit je zcela antikřesťanské a nebojím se říci až satanistické pane Jurečko. Klerikálové byli vždy hrobníci normálního života a vy to jenom svým jednáním potvrzujete.

    • Za našeho dobrodince Karla 4tvrtýho by tyto zloděje aji s Hradu v čele Fialou byly sťaty na popravišti za okradánimajetku a peněz státu a lidu ,kéž by tu byly ty časy

  10. Pokud je to v zájmu Vlády ČR, (nikoliv občanů ČR) dokáží změnit zákon během týdne. Teď už totiž není nikdo kdo by jim stál v cestě. Mohou si tak měnit vše, co jim jen přijde pod ruku a vědí, že si to sami taky schválí. Kvůli tomu přece pětidemolice vznikla. Můžeme jen doufat, že u příštích voleb to dopadne jinak a tahle skupina už se k moci nedostane!!!

    • Ano je to tak poslední figura je dosazena je hotovo jenže mám vztek.Zákony jsou potom nanic.Když je hned můžou změnit ve prospěch svůj.Vemte inflace největší od revoluce a oni co?Kdyby nějaký kompromis třeba polovinu cca5.6%.Vemte si jen podvod par.voleb za pomocí ÚS který prá vě neměl pravomoc se dotoho míchat ale vyšlo.Jenže za tu dobu než budou volby oni to tak dodojebou že ta republika už možná nebude.Jinak mám jiný recept:Kdyby nedej bože byla mobilizace tak muži důchodci by museli narukovat jako první a ženy k polním kuchyním a to by se jim potom ulevilo.

  11. to je hnus velebnosti – sobě přidat a těm ostatním sebrat – budeme šetřit na těch co 45 let pracovali třeba v těžkém průmyslu a mají průměrný důchod a podlomené zdraví – tak do lázní už nepojedu

  12. Pětikolka se odkopala, alespoň vidíte, co jste zvolili. Valorizace je dána zákonem a nelze ji měnit zpětně. Tak uvidíme, jak se s tím vláda vyrovná. Jo, do voleb daleko, tak urveme pro sebe co můžeme. Dobře si zapamatujte tyto odborníky.
    Bohumil

  13. Konečně někdo přemýšlí hlavou inflace je pro všechny stejná.
    Nejsem důchodce a prosím ještě se podívejte na výsluhy,
    které jsou nehorázné.

    • A vám se průměrná výsluha cca 12500,-zdá nehorázná? Nesmíte koukat na výsluhy několika jedinců v generálských či plukovnických hodnostech ještě navýšených tím že si v posledním roce služby zařídí pár statisícových odměn.

  14. Tak se přiznejte co jste si zvolili to máte.Je to banda mafianů a vyčůranků.Stačí se podívat na tu baštu volební kde to vyhrali na plnou čaru no ano je to to velké město a okolí.Volit jsem nebyl ale příšte půjdu aby ta verbeš zmizela z vlády.

  15. Na každou ….. se vaří voda, kéž by vás sežral rakec vy nenažranci. Když chcete šetřit, začněte u sebe, každý 50 tis měsíčně z platu páni poslanci ze svého do státní kasy a bylo by lépe.

    • Ve Francii už by létalo kamení. Jsou jak feudálové a flanďáci, hrabou a pro lidi si budou měnit zákony a dávat rozhřešení, aby je okrádali
      Topolánkova ODS si půjčila z důchodového účtu hodně peněz, nikdy je nevrátila. To by bylo na hodně valorizací. A tihle, neví kde by mohli ještě sebrat, aby bylo dost na přidání pro ně. Na lidech jim nezáleží. Jak dlouho Budem ještě ovce.

  16. Ta vysoká inflace už v příštích měsících půjde meziměsíčně k nule – ale setrvačnost výpočtu za uplynulý rok ten dojem inflace protahuje. Takže kromě vysokých marží řetězců, energetického sektoru a bank už nebude co řešit. Co se týče důchodů, nůžky mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými se opravdu nesmyslně rozevírají. Pokud se má zachovat sociální smír, bude nutno tu relaci mezi základní a růstovou složkou důchodu snižovat, časem až na polovinu. Čím dřív se s tím začne, tím lépe. ODS byla vždy v minulosti sociálně necitlivá a to způsobilo to dřívější střídání pravice a levice. Levice dnes není, protože se svou neschopností odrovnala sama. Proto by měli korigovat návrhy ODS ostatní z pětikoalice. Nečekají nás už žádné hody, kroky by měly být promyšlené v dlouhodobém horizontu a tak, aby nepůsobily škody, to bohužel tržní hospodářství neumí. Prudké změny vždy působí násobné ztráty, o tom netřeba diskutovat – viz politika EU, politika Klause, atd.

  17. Vláda navrhla a odsouhlasila si něco, co je v rozporu s platnými zákonem a dodatečně chce změnit zákon se zpětnou platností. Opravdu výborné! Myslím, že je to na Ústavní soud!

  18. Tak to snad není pravda! Vláda sebere každému důchodci v průměru 1 000 Kč měsíčně, tj. 12 000 za rok. Aby pak mohla poslat ukrajinským poslancům peníze a ti si kupuji nová luxusní auta za milióny. To jste voliči pětikolky opravdu chtěli?

  19. Ohrozuje náš státní rozpočet a demokracii český důchodce nebo neustále o něco žádající ukrajinec Zelenskyj?

  20. Vláda ČR,
    nemá představu o poměru příjmů/výdajů.
    Na základě toho neustále chce zasahovat do slabších skupin,jako samo živitelky, důchodci a postižené.
    To je hodně špatná cesta.
    Peníze se vždy hledaly ve výrobní sféře.
    Jakmile zasáhnou do výše uvedené skupiny.
    Vrátí se to jako bumerang v podobě,že domovy pro seniory nebudou mít finance a tím seniory budou nuceni vyhazovat na ulici.
    To je nějaká úroveň v tomto století?
    Ukrajina malé ČR dokáže finančně položit.
    Zatím Ukrajinci mají větší výhody než domorodec.
    To je hodně smutné pro všechny domorodce ČR,tím nemyslím přivandrovalce, kterým přeje Fiala.
    Také neví co dělá.
    Nikdy neuměl počítat.
    To je důvod proč nikdy nebyl profesor,ale neustále se za to skrývá.
    Jeho hlavní snahou bylo stát se politikem a škodit národu.
    To také dělá.
    Je to zneužívání moci proti národu.

  21. Co jste si zvolili to máte,tato vláda i s tím zeleným mozkem(prezident),Vám ještě ukáže co se dá zdražit.Nechodit k volbám.

  22. Něco o svobodě slova. Na Seznamu i na Idnes jsem trvale vyřazen z diskuse . Nikdy jsem nepoužil vulgaritu ani nikoho neurážel. Myslím ,že takových jako já jsou tisíce. K důchodům toto : mělo by se prídávat všem stejně ,chleba se také zdražil všem stejně. Pridavání podle % rozhodli ti bohatí proto si přídávájí navíce než je inflace a ty co mají nejmenší důchody ty posiláme pod most.

  23. Měnit si zpětě zákony nemůžete,US dostane plno žalob,zdanit za loňský rok nehorázné zisky energetických a dalších firem se bály že je zažalují,ale důchodce okrádat si dovolí,sami si sobě,poslancům soudcům a úředníkům přidaly tisíce,to zákon nelze změnit,výsluhy vojákům,policistům také nezruší a přitom platy mají nadprůměrné,co slibovali před volbami nic neplní,státní aparát i vláda bobtná za těžké peníze,inflace,strop na energie jedny z největších v Evropě a jenom kecy a kecy.Nehorázné,chtělo by to defenestrac jako kdysi nebo předčasné volby.

  24. Zkuste si někdo z vlády vyžít s 20000 zkoušeli jste to někdy?
    Tak to zkuste a uvidíte
    Obyčejní lidé kteří poctivě pracovali mohou za to že stát nemá peníze?

  25. Do diskusí se moc nezapojuji, ale dnes musím. Souhlasím se všemi nespokojenými. I když patřím k důchodcům, kteří nemají velký důchod a na zmiňovaných 1400 bych nedosáhla, vadí mi, že ti, kteří si “ze zákona” přidali na začátku roku 15 – 35 tisíc, tak nyní valorizaci důchodů, která též vyplývá ze zákona, smetou ze stolu. K čemu tedy máme zákony, když je lze v případě, že to vyhovuje nedemokratické vládě, smést ze stolu a udělat si vše “po svém”
    Ludmila

  26. Vrcholným politikům vzrostou od ledna platy o zhruba 12,7 procenta. Například plat řadového poslance a senátora se zvýší o 11.600 korun na 102.400 korun měsíčně. Prezident bude pobírat 341.200 korun, o 38.500 korun víc než teď. Vyplývá to z příslušného sdělení ministerstva práce a sociálních věcí, které vyšlo ve Sbírce zákonů. Politikům se zvednou rovněž náhrady………

  27. Ještě jedna připomínka, pan ministr Jurečka před chvílí, že jimi nastavená mimořádná valorizace (400 + 2,3 % ze zásluhové části) bude výhodná i pro osoby s malým důchodem.
    Na stránce https://www.naseduchody.cz/valorizace-duchodu.html. se nachází kalkulačka výpočtu důchodu podle zákonné valorizace. Osoba s důchodem 15 000,- by mě po zákonné valorizaci důchod 16 239,- Kč, což je 1239,- korun. podle nového návrhu vlády se osobě s důchodem 15 000 Kč zvýší důchod asi o 650 korun. Vládní činitelé si asi myslí, že obyčejný člověk neumí počítat, ALE UMÍ, protože kdyby nepočítal, tak bydlí pod mostem nebo jí suché rohlíky. Ludmila

  28. za posledních 14 měsíců stouply penze v Česku v průměru o 30 procent – lež. Mám nadprůměrný důchod a zdaleka navýšení 30% neproběhlo. Novináři jsou svědomím národa – platilo kdysi, teď je to ostuda národa.

  29. My jsme se domluvili na vládě na nových parametrech a změnách mimořádné valorizace důchodů. Nastavili jsme nové parametry mechanismu, podle kterých budeme mimořádnou valorizaci realizovat,” uvedl Marian Jurečka. Pane ministře a co zákon vlastně ví ho dodržovat nemusíte .
    Takto se obchází zákony v republice . Prostě co nám vládě nevyhovuje tak změníme zákonem to je velice demokratické .
    Je potřeba podat hromadnou ústavní stížnost.

  30. Jsem taky důchodce a mám pocit , že se pro českou politickou reprezentaci stáváme obtížným hmyzem, který je potřeba zašlapat do země. Jsem také názoru, že je třeba v současné době šetřit, ale šetřit na důchodcích a sami (politici) si přidají desetitisíce je obyčejné svinstvo.
    Zřejmě mají jiné žaludky. Toto pamatuji z mládí, dělali to komunističtí papaláši, ale já blázen jsem si myslel, že žijeme již někde jinde. Jak jsem byl o volbách naivní, když jsem si myslel, že
    může existovat spravedlivý politik. JIŽ NIKDY VÍCE NEBUDU VOLIT, TO CO JSEM VOLIL. Nezávidím vůbec našim dětem. Ty se důchodů ani nedočkají a když ano, tak budou jen přežívat a ne užívat aktivní odpočinek ve stáří. Na ten budou mít (již mají) pouze VYBRANÉ SKUPINY.

  31. všechny strany které se kdy podílely na vládě od roku 1992 tam byly a jsou nezákonně. Zákon č.424/1991 sb.3 a 5. Stát rozkradly a rozkrádají a lidi jen na to koukají. U voleb si myslí, že něco mohou změnit. No nemohou. Poslanci si přidávají nesmyslně a přitom jejich práce pro lidi není vidět. Jsou to zaprodanci západu. Já nemám pocit, že patřím na západ. Nejsem s Ruskem ve válce. Jsem ve válce s celou EU a s NATO, protože to oni nás ožebračují s pomocí politických stran v ČR.

  32. Šéf pjetikolobečky Fiala je ve válce
    Zelenky žádá munici tanky letadla
    Černochová to zajisti a ministrant traktorista
    to uhradí z rozpočtu na důchody
    Chudáci!!! Venca

  33. Slušně byste se měli chovat předevšìm vy, páni novináři. Bez skrupolí blokujete diskutující, kteří si slušně dovolí poukázat na lži vládní koalice a nékterých vašich kolegů. Takže si i vy sáhněte do svědomí! Nebo chcete je zveřejňovat nadávky na vesničany, lůzry, koblihy, Babiše nebo Putina?

  34. Vážený pane Fialo a Jurečko, mluvíte o mezigenerační solidaritě, ale ta funguje již dávno.
    Je mi 75 let a už 13 let jsem OSVČ důchodcem. To znamená, že již 13 let kromě daně z výdělku platím i sociální a zdravotní pojištění. Už nikdy se mi tato pojištění neprojeví v úpravě důchodu po ukončení podnikání resp. v lepší zdravotní péči.. Pro mne to není tedy pojištění, ale solidární daň a tak mě štve, že na mně chcete další solidaritu. Protože jsem z titulu důchodce i státní pojištěnec, chtěl bych to pojištění, co jsem zaplatil z výdělku za 13 let vrátit.

  35. Více zdanit banky a nevýrobní organizace, řetězce obchodů, snížit počty administrativy a počty ministrů, zredukovat příspěvkovým organizacím finance , výsluhy policistů a armády. Zestátnit energie, zásobníky plynu, vodu, aby se mohla podpořit nekonkurenční výroba z důvodu cen energií. Poslanci si za každé situace zvýší odměny a mají více k průměrným výdělkům u nás než v zahraničí. Na ministerských postech by měli být odborníci, ne politici, kteří škod státu z neschopnosti. Přizpůsobit školství potřebám státu- nač je nám tolik politologů, filozofů a dalších absolventů humanitních oborů, kteří se cpou do politiky, umí mluvit a vcelku ničemu nerozumí.

  36. Už jste někdy zažili, aby se pravicové strany snažily udělat něco pro běžné lidi, natož pro důchodce ? Já ne. A přesto se vždy najdou lidé, kteří jim uvěří. Proto sází na nezkušené mládí a movité občany. Při valorizaci svých platú se schovávají za valorizaci soudcovských platú , a mají vystaráno, právníci si přece poradí

  37. Do téhle diskuze vám nebudu vstupovat, protože v ní je po 67 komentářích řečeno snad vše. Ale jen jednu otázku, jen abych se ujistil. Taková jistota pro jistotu. Je nám všem jasné, že vše, co spotřebujem k životu, jsou hodnoty, které se musí vytvořit? Jídlo, ošacení, střecha nad hlavou a také moře dalších služeb, že? Jak říkám, jen řečnická otázka. A toto vše zajišťuje ekonomická aktivita. Průmysl, zemědělství a sektor služeb. A kolik a jak efektivně to umí a udělá, tolik toho můžeme všichni, ale úplně všichni spotřebovat. Je mi jasné, že to je všem jasné a jak říkám jen pro mou jistotu. Ale přesto. Zde je už 67 komentářů, kdy to píši. Ale pod článkem, kde se píše o tom, že i to to málo, co se dnes udělá, zelené pařáty chtějí zničit a tím pádem v budoucnu i životní úroveň důchodců, je proti tomu, co tu kypí zde, v podstatě mrtvo. Není to moje věc, ale nějak mně to nejde do hromady. Ty hodnoty, tedy jaká bude životní úroveň i důchodců nedělá vláda. Ta žádné užitné hodnoty nemá a ani je netvoří a kolikrát pohnojí i to co by měla organizačně zlepšit. Mohl by mi prosím tento rozpor (jak ho chápu já v počtu příspěvků) někdo ozřejmit? Moc děkuji!
    P.S. Vládu můžeme po čtyřech letech lehce vykopnout. Ale odstěhované podniky a jejich daně, které platí nejen ony, ale také u nich zaměstnaní lidé, už zpět nepřitáhneme ani párem koní.

  38. A kolik vyplatíme ukrajincúm, tam se šetřit nebude a co zbrojení ? Naše slavná 5ti koalice vytváří nenávist vúči seniorúm, to co předvádí je skutečně hyenismus. Jak dlouho to budeme snášet?

  39. Kdysi jsem psal na Primu, aby dali do rozpravy vaporizaci důchodů. Proč se musí zvyšovat procentuelně? Což nemáme stejné žaludky? Asi né. Tím se stále nízkopříjmoví důchodci, většinou ti, kteří pracovali v zemědělství dostávají hluboko pod průměrné důchody.

  40. Nechápu o čem zde kdo hovoří…za posledních 14 měsíců stouply penze v Česku v průměru o 30 procent – to znamená, že kdo měl důchod před 14ti měsíci 21000 Kč, bere nyní o 30 procent větší důchod, t.j. 26000 Kč. Co nám tu chce kdo vyprávět za bludy, že se důchody zvedly o 30 procent??!!
    Jsem jeden z těch, kteří mají větší důchod. Vychoval jsem tři děti. Pracoval jsem do 70ti let (asi od 65ti let pobírám důchod) . Za odpracovaný rok v důchodu při současném pobírání důchodu můžeme požádat o zvýšení důchodu, což u mně činilo asi 100 Kč zvýšení důchodu. Abych dostal zpět svou naspořenou částku na sociálním pojištění (po 100 Kč ,měsíčně) , musel bych se dožít více než 170ti let!!!! Kam tedy jdou peníze z tohoto pojištění? Uvědomují si tuto skutečnost ti s malými důchody a ti, co si myslí, že máme vysoké důchody? Děkuji vám pěkně, myslím, že to dobře vystihl pan Kalousek:. „Přesně toho jsem se bál: ‚Čím víc jsi do systému přispíval, tím méně budeš valorizován. Čím méně jsi platil, tím více ti bude přidáno.‘ Princip solidarity se tak překlopí do neférového komunistického rovnostářství, které trestá a demotivuje výkon,“

  41. Důchodci si inflaci a jinou drahotu nezpůsobbily a mají za ní platit! Ze všeho zdraženého má
    stát spotřební daň a dph což je skoro jedna třetina ze všeho co koupíme. je to málo od důchodců? přidávání nehorázným platům je v pořádku, tím neokrádáme republiku? Dále je škoda mluvit, ale vypočítat by se dalo mnohem více. Třeba jak pan Jurečka navýšil panu
    Babišovi eko přídave do PHM. On se uživí asi všude?

  42. Jurečka by měl utáhnout opasek sobě a všem těm darmožroutům jim se to žije s tak vysokou výplatou.🤮🤮🤮

    • Nechal bych ty naše politiky bydlet tak alespoň tři měsíce – za 20 000 Kč/měs. A aby si všechno platili – energie, jídlo, nájem. A pak by se vidělo.

  43. Česko přijalo ze všech zemí střední a východní Evropy v přepočtu na obyvatele nejvíce uprchlíků z Ukrajiny. Výdaje státu a samospráv spojené s jejich příchodem dosáhly do konce ledna 28,5 miliardy korun….

    Pokud by vláda ponechala mechanismus mimořádné valorizace ve stávající podobě, pak by to podle Jurečky znamenalo, že si červnová valorizace na výdajové straně státního rozpočtu letos vyžádá navíc přes 34 miliard korun. V příštím roce pak 58 miliard korun. Při aktuální vládní změně si mimořádná valorizace ale vyžádá „jen“ 15 miliard korun.

    Tak na UKRAJINU máme, ale pro vlastní lidi ne. Na těch se šetří…..

  44. Pán premiér se chlubí o kolik navýšil důchody na které ze zákona mají důchodci nárok při růstu inflace. Pane premiére děkujeme, že zvyšujete inflaci a tím pádem i důchody. Je třeba se také pochlubit kolik se vyplatí na neziskovky, lidem co nikdy nepracovali atd.

  45. Jen nikde nevidím zmínku že takto valorizovat v takové výši bylo schváleno minulou vládou a vy jste to takto museli konat. Dnes vidíme jak jste valorizace poopravili a nezapomněli jste si přidat ke svým již dost nemorálně vysokým platům. Toto je nehorázné.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here