Výdaje na uprchlíky z Ukrajiny dosáhly 28,5 miliardy

31953
vydaje
Foto: UNHCR

Česko přijalo ze všech zemí střední a východní Evropy v přepočtu na obyvatele nejvíce uprchlíků z Ukrajiny. Výdaje státu a samospráv spojené s jejich příchodem dosáhly do konce ledna 28,5 miliardy korun.

Podle slovenské nevládní organizace Globsec přijalo Česko vůbec nejvíce uprchlíků z Ukrajiny ze zemí střední a východní Evropy. Data organizace potvrzují i dostupné údaje Světové zdravotnické organizace [WHO]. Z nich vyplývá, že Česko po Polsku přijalo vůbec nejvíce uprchlíků ze zemí Skupiny V4, ale i dalších zemí střední a východní Evropy.

Na konci loňského roku evidovala policie 636 282 Ukrajinců s legálním pobytem v Česku. Předloni jich u nás pobývalo zhruba 200 tisíc. Údaje zkraje letošního roku potvrdili policejní prezident Martin Vondrášek a šéf cizinecké policie Milan Majer.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni 24. února vydal český stát podle aktuálních údajů ministerstva vnitra zhruba 488 000 dočasných víz pro uprchlíky. Vondrášek připomněl, že Ukrajinci nejprve dostávali víza k pobytu nad 90 dní takzvaně za účelem strpění. Od 22. března pak Česko poskytlo občanům Ukrajiny vízum dočasné ochrany. To jim otevírá vstup na český pracovní trh, do škol i ke službám vyplývajících ze zdravotního pojištění.

V Česku je 636 282 Ukrajinců. A každý týden jich přibývá

Podle organizace Globsec podíl ukrajinských uprchlíků na celkovém počtu obyvatel dosáhl v Česku zhruba 4,5 procenta. V Polsku činil asi čtyři procenta. Analytik Globsecu Juraj Kuruc ale upozornil, že údaj za Polsko by byl ve skutečnosti vyšší, pokud by tam všichni běženci z Ukrajiny požádali o status uprchlíka.

Výdaje na uprchlíky: 28,5 mld. Kč

Výdaje státu a samospráv spojené s příchodem uprchlíků z Ukrajiny před ruskou agresí dosáhly do konce ledna sumy 28,5 miliardy korun. Z toho šlo 20,6 miliardy ze státního rozpočtu. Včera [15.2.] údaje na Twitteru zveřejnilo ministerstvo financí.

Největší část výdajů, konkrétně 9,7 miliardy korun, šla na sociální dávky pro uprchlíky. Výdaje na zajištění zdravotní péče dosáhly 4,9 miliardy korun. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR], u níž je registrována většina Ukrajinců, uprchlíci čerpají zdravotní péči v průměru méně než stejně staří čeští pojištěnci. Odhady hovoří o tom, že pracující uprchlíci dali do zdravotního pojištění zhruba miliardu korun.

VZP hospodařila s vyrovnaným rozpočtem. Přispěli i běženci

Výdaje spojené s ubytováním uprchlíků činily 4,5 miliardy korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] už dříve upozornil, že výdaje spojené s ubytováním jsou nejčastěji propláceny českým občanům a firmám.

Podle dřívějších informací tvoří zhruba třetinu uprchlíků děti a mladí do 18 let věku, z dospělých jsou více než dvě třetiny ženy. Přesný počet ukrajinských běženců pobývajících aktuálně v Česku není známý. Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] se jich zhruba pětina vrátila do vlasti. Odhaduje se, že v Česku je nyní zhruba 300 000 Ukrajinců, kteří k nám utekli před válkou. Zhruba 200 tisíc jich tu bylo již před válkou. Po ruské invazi z konce loňského února uprchlo z Ukrajiny podle dostupných údajů kolem osmi milionů lidí. Z nich nejvíce zůstalo v Polsku, Německu a Česku.

–ČTK/DNA–

48 KOMENTÁŘE

      • No, a proto nemá současná vláda ČR chuť valorizovat důchody (oproti platům ve vládě) – musí mít přeci miliardy pro UK a ne pro vlastní občany, tedy pro ty, kteří celý život pracovali a odváděli do státního rozpočtu. To je i „poděkování“ za rok 1968, když UK byla součástí SSSR.

    • Spíše je zarážející, jak nízké částky nákladů na podporu války Ukrajiny s Ruskem naše vláda uvádí. Jaksi „zapomíná“ na to, že většina prostředků vynaložených na péči o rodinné příslušníky Ukrajinců, které tím nutíme bojovat za ukrajinské oligarchy a zájmy USA na likvidaci Ruska (pokud by totiž nekdo z nich odmítl bojovat, tak by naše úřady promptně vydaly takovou rodinu neobanderovcům), není aktuálně evidována ve výdajích státního rozpočtu – většina výdajů je totiž vynakládána ČSSZ a zdravotními pojišťovnami a bude vyúčtována až následně. Pokud ale použijeme zdravý selský rozum, vyšel nás jeden Ukrajinec na cca 15 tisíc měsíčně. Takže půl miliónu krát 50 tisíc je 37 a půl miliardy. K tomu zbraně a další „pomoc“ Ukrajině a jsme na cca 50-60 miliardách. Jenže ne vše jde z rozpočtu (hezkým příkladem je vytvoření „expertní komise“ při ČOV, která má zkoumat, jak zamezit účasti ruských a běloruských sportovců na OH. Náklady jdou na účet ČOV a následně bude ČOV muset dostat o to vyšší dotaci od státu. To samé platí ohledně programů v ukrajinštině., apod.

  1. Tak a máme ty počty konečně ok úspora na důchodců víc jak 20 mld a ty pošle na Uk pěkně si tady v té naší zemi zijem

    • Myslíte, že je to jen těch 28,5 mld? Jsou tam započítány i ty dodané zbraně,různé cesty politiků na setkání a s tím i spojená inflace? Asi ne, jsou to jen výdaje na uprchlíky.

      • A ještě nás to bude stát dosti pěkný peníz , než se uprchlíci budou vracet zpět do svých domovů na UA . Zatím jejich návrat je v nedohlednu . No prostě to tak asi musí bejt . 🙁

      • 28 miliard je jen částka za vyplacené dávky a náhrady za ubytování uprchlíků
        Celkem stát za podporu utratil asi 60 miliard. Peněžní dary pro Ukrajinu, pohonem hmoty, zbraně, dávky uprchlíků , povinné ručení za vozidla uprchlíků, zdravotní péče, školní docházka.

  2. S t r a š n ý ! A ještě strašnější je, že ČR podporuje ukrarmádu, jejíž jedné bojové jednotce prooůj ul Zelenina čestný název „Edelweiss“ ! No to je sakra nacistický h n u s ! Dokonce esesácký, neboť tyto protipartyzánské jednotky spadaly pod dikci SS ! Takže máme ke SS Galizia ještě Edelweiss ! A naše média m l č í !

    • Vážený, ono to není tak jednoznačné. Vezměte v potaz právo na sebeurčení/ Luhansko, Krym, Donbas/. Neznám, zda ti lidé tam chtěli a nebo nechtěli zpět pod ruskou federaci.

      • Jo, tihle lidé to nemají lehké. My to vnímáme jako cizí lumpárnu, zatímco oni nám musejí vysvětlovat, že Kosovo je právo na sebeurčení, ale Luhansk a Doněck separatismus… Maj to s námi těžký!

    • K čemu trochu pokory? K tomu, že vláda přemýšlí, jak razantně snížit nutnou valorizaci důchodů vzniklou kvůli vládou tolerované vysoké inflaci? Vláda podporuje šílené ceny, protože z nich má násobně navýšený výběr navázaných daní a vy vyzýváte k pokoře? Máme být dostatečně tolerantní k blbostem, co ti nahoře vymýšlí, zatímco dole začínají senioři chcípat hlady a zimou? Neměli by se spíš takoví jako vy zamyslelt sami nad sebou a trochu ubrat „plyn“ z absolutně nekritického braní cizích problémů za své?!

    • Pokory jsme už zažili dost. Stále jen padáme na kolena vůči jiným. Jestli chcete být stále ovečkou, je to jen vaše věc. Ostatní toho už mají dost.

    • Pane PM, a víte něco o událostech z roku 1968? Každý „onu záležitost“ odsuzuje, ale té „oné záležitosti“ se zúčastnily rovněž vojáci Ukrajiny, coby součásti SSSR – všichni to byli „Sovětská armáda“. Nějak se na to zapomíná – tak proč mají být nyní našimi „bratry“, za které musí trpět důchodci ČR!?

    • Ano, tak to byste musel mit trochu vice informaci jak to na Ukrajine od roku 2014 vypadalo. Pravdepodobne neznate nic, nez tu propagandu CT a vlady.

  3. vláda na úkor důchodců jim sebere peníze aby mohla dotovat uprchlíky z UK no to by se nestalo ani v Kocourkově.

  4. U nás je branný zákon že okamžitě téměř všichni do zákopů, ženy do fabrik. Tak jak je možné že UAčka si tady žijí lépe než pracující čech a nebrání svou vlast.

  5. Výdaje na uprchlíky: 28,5 mld. Kč – no, vida to je ta častka, kterou teď sebrali důchodcům. Jak to pěkně do sebe zapadá…

  6. Nevím jestli otom přátelé víte.ALE pan Fiala Vám pozapoměl říct,že na Ukrajině nemají uzákoněné sociální a zdravotní pojištění(to vím přímo od ukrajinky která tu žije již 10 let)To znamená,přijdete k doktorovi on Vám určí diagnozu ,,covid,, a hned dodá 24 000,.na naše peníze nemáte,tak támhle jsou dveře.Proto když se ruka pána boha otevřela v podobě lehce získaných víz do česka tak se davy začaly hrnout k nám.5000 kč každý něsíc,bydlení a léčba covidu,aidsu,neštovic a dokonce i rakoviny vše zdarma,ukašte mi někoho kdo by tyto výhody odmítl.Dnes se tu rostahují jako když jim to zde patří.A ještě jedna dúležitá věc.Když je tam taková hrozná agresivní válka za strany ruska,tak co tu dělá ta spousta chlapú okolo 40 let a proč nebojují a nebrání svojí zem.Já Vám povím proč,protože ta válka asi nebude tak hrozná.A věřte přátelé,že tato pomoc UA nás přivede do velké krize a bídy.

    • Co se týká závěru vašeho příspěvku, tak si myslím, že vím proč. Musíte totiž vzít věc z nadhledu. Východní Slované a slovanský přístup je o dost jiný svět, co se týče v přístupu k životu, než svět přístupu k životu Germánů a Anglosasů. Proto také například nevidím politickou budoucnost EU moc v příznivém světle. Jinak ta válka hrozná je už ze své podstaty. Protože je to válka, což je přístup zabij ihned, nebo zmizíš ze světa ty. Pamatuji si, když jsem byl na vojně, v čem nás trénovali. Ale jde o to, jak je vedena. Byl-li záměr ji vyhrát, tak z Ruské strany jde o neuvěřitelný šlendrián, jak to vedou. Ukrajinci asi nebudou o mnoho lepší, ale to se přímo poznat nedá, protože těm, kromě lidí, chybí snad úplně vše, proto ty dodávky. A nebo druhá možnost, záměrem je fáze opotřebovávací, protože každá válka je především ekonomický problém, jelikož neuvěřitelně vysává a proto k tomu ty útoky na civilní infrastrukturu. Dalo by se říci, a tak tomu bylo v minulosti vždy, že nakonec vyhraje ten, kdo má více hospodářského „tuku“ tu černou díru na finance zvanou válka hospodářsky utáhnout. No a ti chlapi zde? Tak, aby tomu tak nebylo, tak musí fungovat disciplinovaná a dobře organizovaná státní správa, společně s disciplinovaným obyvatelstvem. Za míru tomu tam tak nebylo, za války to bude ještě horší. Takže to nejspíše bude tak, že kdo je vlastenec, nebo mu zabili příbuzné, případně zničili majetek, tak hrdě brání svou vlast, no a nemalá část čeká v závětří. Ale dovolil bych si jeden důležitý pohled do budoucna, mnohem důležitější, než těch 28 miliard. Ta válka skončí, to je fakt! A teď si vezměte. Bude potřeba zničenou zemi opět postavit na nohy a snažit se, aby se maximum uprchlíků vrátilo, protože budou potřeba hlavně tam. Navíc u nás tolik nejspíše ne, protože zelení vystěhují průmysl, to stáhne i stavebnictví, tak už toho nebude tolik co dělat. Úkoly budou: hospodářství, politika (hlavně dekorumpizace), zvýšení disciplíny v plnění úkolů a další. To bez vlastního a hodně motivovaného obyvatelstva neuděláte. To nakonec vidíte u nás, jak gigantická vládní propaganda na oslavu Ukrajiny (někdy až trapná) je nutná, aby obyvatelstvo těch 28 miliard skouslo. A to ukrajinské obyvatelstvo je už nyní rozděleno nejméně na dva tábory. Jeden cedí krev na frontě a druhý loupe peníze na západě. Tak jestli se vrátí, tak jen na krátkou chvíli a když doma zůstanou, tak se tam v této věci vzájemně porvou tak (politicky), že se neshodnou ani na tom, zda je den, či noc, natož aby „plnili úkoly“ pro přístup do EU, jak si to zelení komouši (toho času v EU u moci) představují. A nechat je vlastnímu osudu, to bychom si nadělali do …. Však to znáte, jak to pokračuje. Pořád se nemohu zbavit dojmu, že ti západní politici se se strachem z konfrontace s Ruskem pouze zaštiťují, aby dodávky maximálně protáhli a tak válku rychleji ukončili.

  7. Dobrý den, vše se změní až odstoupí prezident Zeman, který držel Rusko od těla. Potom uprchlíci odejdou dál na západ.

  8. Celkem chápu,že napadené zemi je potřeba pomoci.Naše vláda se bohužel utrhla z řetězu a
    hrne neřízeně peníze do ukrajinců na úkor občanůČR,navzdory obrovské korupci na UA.
    Peníze našich lidí končí v obrovské černé díře na UA a naši lidé strádají.
    Doufám,že za to ponese naše vláda plnou zodpovědnost.č

  9. My budeme makat do 70,aby se ten ukr… [red. upraveno] měl dobře.U nás jim zařídili byty,včetně vybavení a bydlej tam zadarmo.Já platím jak blbec 13000 měsíčně.Kde to jsme?Ať si je ten … [red. upraveno] Fiala nastěhuje k sobě domů. Už ať jsou volby.Jeden vedle druhého vypadnete do pr…e.I s Ukrajinským exotem Rakušanem.
    Zelenský si jenom diktuje,co věechno jim poslat.Já bych jim nasr.l.Čím víc zbraní se jim bude posílat,tím to zabíjení bude horší.Ne Rusi,ale celá EU a NATO jsou zodpovědné za životy všech padlých.

  10. Dobrý den, Spojené státy mohou dodávat zbraně, protože jsou za mořem jim o nic nejde, na řadě bychom byli my, Polsko, Slovensko, Maďarsko. Děkuji

  11. Nevím čím se to Fiala a Rakušan chluní, pro uprchlík dvacetosm milard mají ale pro vlastní důchodce ne a neštítí se snižovat valorizaci. V době kdy je neúnosná drahota a předražené energie. Je to hnuýs.

  12. Když to tady čtu, chce se mi z vás zvracet.
    Holt zavistiví, zlí čecháčci.
    Jen ať vláda posílá víc na Ukrajinu, doufám, že to Rusáci pocítí, když neuznávají mezinárodní právo. Je to teroristický a fašistický stát.
    Jo a důchody- už dnes je průměrný důchod tak vysoký, že většina pracujících má stejnou mzdu, což je nefér.
    A doufám, že vám prasknou zlostí pumpy !

  13. Dobrý den, Vážený pane Reno, nemáte přehled o dané situaci. Vše se bude vyvíjet podle daného scénáře a Ukrajinu nic dobrého nečeká. Děkuji.

  14. Dobrý den, já jsem se narodil za války od 15 chodil do práce a dokázali jsme vydělat na důchody tak by bylo potřeba aby jste to dokázali teď Vy, až budou prázdné vojenské sklady budete mluvit jinak. Jak je ,ale vidět vracíme se pomalu na strom. A pomáháme někomu kdo nás v v roce 1968 napadl.

  15. Dobrý den, tak mám takový dojem, že nás paní ČERNOCHOVÁ cílevědomě odzbrojuje, přezbrojení takové armády může trvat několik let. To už jsme tady jednou měli v 1938 roce, možná spoléhá na Spojené státy, ale ne všichni vojáci umějí tak rychle plavat. Do druhé světové války museli být také vtaženi podvodem. Je to vše velice smutné výběr vhodných lidí není jen tak. Doufám, že nastupující prezident doporučí výměnu obrany vnitra a zahraničí. Děkuji.

  16. Je s podivem,když na podzim Slovensko uvádělo zřizování celních úřadů ve vnitrozemí kvůli přetížení celnic na hranicích s UK. Důvod byl několika denní fronty aut dovážených do UK. Tehdy jich evidovali kolem 28000. Jsou imigranti natolik nemajetní,že jsou odkázáni na naši podporu? Nekonečnou !!!

  17. Dobrý den, kdy si konečně uvědomíme, že hranice východního a západního bloku jsou mezi Slovenskem a Ukrajinou a tak to zůstane. Děkuji.

  18. Dobrý den, ze zájmem jsem si přečetl článek ze seznamu, kde Ukrajinci si stěžují na ubytovnu Telesyk v Praze, jo taková je válka já se narodil za války a to byla u nás ne v jiné zemi, mohou si za to sami, není problém aby se vrátili domů a chodili do zaměstnání ne všade se bojuje. Děkuji

  19. Dobrý den, uprchlíci co jsou tady v Evropě to mají dobře vymýšlené, až to tam skončí někteří se vrátí domů (tady se zatím nechají živit) zaberou majetek který tam zbyde po těch padlích co za ně bojují, založí chartu 77 a život půjde dál. Tak jak to bylo u nás. Děkuji.

  20. Dobrý den, pomalu by bylo potřeba začít uvažovat o uprchlících a migrantech, kteří tady nepracují (dokud dýcháme) na odsunutí do jejich vlasti, kde je jich určitě zapotřebí a chybí tam každá ruka. Je to již rok a pro nás je to poměrně velká zátěž nehledě k tomu, že začnou morální problémy (pakliže již nezačaly). Není přece možné, aby osm našich ještě za těchto podmínek mělo jednoho přistěhovalce, nehledě k tomu, že máme u nás také určitou komunitu kterou musíme podporovat. Děkuji.

  21. Není možné jednou hubou vysvětlovat že nedám zákonný nárok svým penzionu a nacpat 4mld za 2 měsíce Ukrajincum.Pokud nemám,nemohu rozdávat,jinak se jedná o loupež.Sorry.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here