Petr Koblic: Příští rok nás Rusko pod krkem už držet nebude

19168
Petr_Koblic
Foto: Redakce FinTag.cz

„Já prostě ten argument, že příští zima bude horší než ta letošní, protože letos nám plyn ještě dodává Rusko, nekupuji,“ říká generální ředitel Pražské burzy cenných papírů Praha [PBCP] Petr Koblic.

Za chybu považuje výhradní závislost Evropy na ruském plynu do doby války na Ukrajině. To už je podle něj ale pryč. Tvrdí, že Evropa se úspěšně vymaní ze závislosti na ruském plynu. A do budoucna zvládne více diverzifikovat svou potřebu energií.

Nevidím, proč by ta příští zima měla být horší. Já se nemohu zbavit dojmu, že se na to mnozí koukají starou optikou. Když vidím, kolik země už teď ušetří plynu na spotřebě. Jak se zvyšují dodávky LNG do Evropy. Jak firmy a domácnosti přecházejí na obnovitelné zdroje, tak já se toho vůbec nebojím. Nechápu, odkud pramení ta skepse,“ říká Petr Koblic ve speciálním vydání debaty ABCD investora C[r]ash Talk [viz níže].

„Těžbu plynu rozjíždí mnoho zemí, staví se další terminály. A třeba ten terminál v Nizozemsku, který si pronajal ČEZ, zprovoznili za šest měsíců. Což je úžasně krátká doba. A kolem Evropy teď krouží spousty lodí narvaných LNG plynem, který teď sice nemají, kde složit, ale příští rok už docela jistě budou mít,“ vysvětluje.

Vyjadřuje se i k tomu, jak je to nyní s cenou LNG plynu. Podle něj americký LNG plyn stojí do 20 amerických dolarů za milion britských tepelných jednotek [mmBtu]. Převoz do Evropy a jeho zkapalnění a odkapalnění přijde na dalších 20 dolarů. Celkem tedy vychází na 40 dolarů.

„Ano, před pár lety byl ještě levnější. Také už ale nestojí 150 dolarů, jak jsme byli svědky v těch kritických měsících na přelomu letošního jara a léta,“ upřesňuje.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

Navíc Evropa podle Koblice dál „zdiverzifikuje“ zdroje energií a dobuduje novou infrastrukturu. Rusko pak podle jeho názoru nemá kam jinam dodávat plyn než do Evropy. A to znamená, že nás už příští rok, jak říká, nebude „držet pod krkem.“

Chci kulturní komunikaci kurzotvorných informací

V ABCD investora se Petr Koblic vyjadřuje k dopadům komunikace o windfall tax českých politiků na ceny akcií touto daní dotčených firem na pražské burze.

„Já jsem se důrazně ohradil proti tomu, jak se u nás zveřejňují kurzotvorné informace. Požadoval jsem, aby se zveřejňovaly kulturním způsobem. Aby politici tyto informace zveřejňovali po konci obchodního dne. Aby zveřejňovali skutečné dohody, ne jen své domněnky a názory. A pokud ano, tak je alespoň tak i uvedli,“ vysvětluje.

„Ten největší problém nastal, když se u nás prezentovala dohoda, která dohodou ve skutečnosti nebyla,“ dodává ve zjevné narážce na informace vybraných politiků koaliční vlády o tom, že se koalice shodla na uvalení windfall tax na vybrané firmy už letos.

Richterová nemá odvahu dělat, natož dělat to, co je správné

Zároveň rezolutně odmítá hlasy, které volají po zestátnění ČEZu. Podle něj by to byl jenom „průšvih“. Byl by to skutečný hřebíček do obchodování na pražské burze, tvrdí.

„A přidaná hodnota by byla čistá nula. Jenom by stát utratil další peníze… Tím, že by ČEZ vlastnil, by přitom nezískal vůbec nic. […] Proč by si proboha měl kupovat ČEZ? To přece nedává smysl,“ tvrdí.

Z jeho slov vyplývá, že aktuální majetkové poměry v ČEZu jsou naopak optimální. To proto, že si nedovede představit, že by v opačném extrému, kdyby byl ČEZ pro změnu jen privátní, dokázal postavit nový jaderný blok či bloky.

„To proto, že různé environmentální organizace by takové firmě okamžitě začaly házet klacky pod nohy. Přičemž soukromá firma by s tím měla mnohem větší problém, než firma státní či se státním podílem,“ vysvětluje.

Petr Koblic: Odklon od technologických akcií je správný

V ABCD investora se Petr Koblic, který jako šéf BCPP nemůže kupovat akcie na jejím hlavním trhu, ale jen na trhu START, vyjadřuje i k současnému dění na finančních trzích. Oceňuje, že z trhů pomalu mizí přístup z minulých let, kdy byly v kurzu hlavně velké technologické firmy.

„Já bych třeba nikdy nedal do akcií Facebooku ani halíř. A vždy jsem odsuzoval ten jeho byznys model. Protože ho má založený jen na reklamním prostoru. Je to vlastně jen reklamka,“ říká.

Líbí se mu, že na trh přicházejí další firmy, které nejsou „obchodníci s deštěm.“ V technologickém sektoru jmenuje například rumunskou firmu UiPath.

Vývoj kurzu akcií rumunské technologické společnosti UiPath [k 27.11. 2022]

[Zdroj: xStation 5, XTB]

„Ta třeba udělala listing na burze NASDAQ za 40 miliard dolarů [cca 937 mld. Kč, pozn. red.]. A o té se u nás prakticky neví. Přitom je to největší firma z celé střední a východní Evropy, která tady vznikla na zelené louce a udělala listing v zahraničí,“ říká.

Jen ho mrzí, že firma nedala své akcie i na rumunskou burzu. Podle něj by si to tamější burza zasloužila. Společnost by to nestálo skoro nic a udělala by i pěkné gesto vůči zemi, z níž vzešla.

„Asi byli pod tlakem svých amerických bank a poradců, ať tu Evropu nedělají. Ale duální listing v Evropě pro technologické firmy může být vždy plus. I když třeba jen malý. Ale vždycky vygeneruje dodatečnou poptávku,“ tvrdí.

Investování se ubírá správným směrem, tvrdí Petr Koblic

Jako pozitivní vnímá Petr Koblic současný odklon na finančních trzích od „davového investování“. Podle něj před covidem a válkou na Ukrajině byla většina investic takzvaně indexová. To znamená, že investoři dávali peníze do celých akciových indexů, nikoli do jednotlivých akcií.

„A ten trh byl buď celý červený, nebo celý zelený. Všechno to bylo v duchu, že než se babrat s nějakým stockpickingem, tak se to raději vyřeší nákupem nějakého ETFka,“ popisuje.

Teď se podle něj obchodníci vracejí k tomu, že trh není jen o několika málo amerických firmách a několika málo vybraných indexech. Těch firem je na trzích mnohem více.

„Ten současný závan toho stockpickingu, jak ho známe třeba ze 70tých let, působí velice svěže. Všechno je hned zajímavější,“ doplňuje.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Upozorňuje, že investice do akcií se z výslunní jen tak nestáhnou. Třeba už kvůli tomu, že je v nich zainvestováno zhruba 150 trilionů amerických dolarů. A peníze do penzijních fondů dál přicházejí.

„Prostě si myslet, že teď, když jsou rizika, se investoři stáhnou z akcií a dají je do něčeho jiného, je iluzorní. Ono těch jiných příležitostí zase tolik není. Ano, je tu dluhopisový trh, ale tam toho moc nevymyslíte. Tam je to o těch úrocích centrálních bank. A ostatní možnosti jsou objemově o řád nižší než akcie. Prostě jen těžko vezmete z akcií 20 trilionů dolarů a dáte je někam jinam. Protože není de facto kam,“ tvrdí.

„Anebo když slyším, stáhněte akcie, kupte si zlato. No to je přeci směšné,“ uzavírá.

Daniel Tácha

10 KOMENTÁŘE

  1. CEZ se musi znarodnit! A to jsem prosim volic ODS a zastance premiera. Ovsem forma onoho znarodneni musi byt de facto vykupem akcii minoritnich akcionaru a musi probehnout dle zakona. On je tu totiz jeste jeden dulezitejsi princip nez volny trh a kapitalismus a tim je zakladni fungovani spolecnosti. Stat musi definovat energii jako verejny statek dostupny pro vsechny. Cena nemusi byt nutne jako ta historicka, ale prijatelna a predikovatelna.

    • A dopadneme jak Francie, stát bude ziskem ČEZu sanovat rozpočet a zanedbávat údržbu a investice. Historicka zkusenost je taková, že firmy co vlastnil stat, šly vždy do kopru. Jako jeden z posledních příkladů mě napadají Československé aerolinie.

      • Přesně!! Nebo Česká pošta, která má funkci generálního ředitele zhusta využívanou jako odkladiště použitých politiků. Výsledkem je, že si nechala vyzobat lukrativní zakázky dodávání balíků a zákazník využívající jejich služby stojí v nehýbající se frontě jak svatý za dědinou a sleduje jak pracovnice u jiné, samozřejmě zavřené, přepážky za sklem rovná přáníčka, časopisy s názvy třeba naše bylinky a podobně. Když už je konečně jeden zákazník obsloužen, tak místo toho aby rychle vypadl a člověk se dostal k obsloužení, tak se tomu právě obslouženému ještě nabídne třeba papírnické zboží, jako kdyby neexistovalo papírnictví. A když nemá zájem tak třeba stírací losy. A jak se mi i stalo, tak si byli pro dávky on a ona a nabídku koupi společného losu přijali. Paní za přepážkou dokonce nabídla na výběr. Modré, nebo červené. On chtěl modré, ona červené. A rozjela se mezi nimi diskuze jakou barvu losů vzít. Paní „poštovní“ když viděla, že se nejsou schopni domluvit, tomu nasadila korunu tím, že prý mají i zlaté. Takže teď už z toho byli úplně tumpachoví, jak tu barvu vyřešit, když jich je tolik na výběr. A my tam stáli a stáli a stáli a stáli a stáli a stáli a stáli …… Máte pravdu pane Tomáši, že lidé jako pan Jakub vůbec nechápou, že problémem není samotný kapitalismus, ale impotentní politici, kteří ho s prázdnými hlavami neustále rozrýpávají. A když to pak rozrýpají tak, že to nefunguje, tak řeknou: „No ono se to rozbilo!“ A nabídnou se jako opraváři.

      • Stát je tak dobrý vlastník podle toho jak mu zákony dovolí .Podívej se v ČÍNĚ jaký je stát hospodář. U nás jsou zákony v rozporu dobrým hospodařením.Za 30 let zákony u nás dokázaly zničit veškeré národní bohatství,které se tvořilo 200 let

    • Pane Jakube, já Vám to vysvětlím, abyste se v tom vyznal. Nebudete litovat, když si toto přečtete. Kapitalismus vždy produkuje jistou nadhodnotu, která nemá v místě, kde působí, kde se vytváří, využití. Tedy v případě že je ta oblast už hospodářsky rozvinutá. Můžete si tu nadhodnotu představit jako kapitál. Tak pro něj hledá využití. Třeba díky němu se mohla kolonizovat Amerika. Tu sice už objevili za feudalismu, ale teprve kapitalismus umožnil její hospodářský rozvoj (USA). Takže stát nemá elektřinu vyrábět. Ale má hlídat a zajišťovat, aby se tento volný kapitál v dostatečné míře uplatňoval jako investice do energetických zdrojů a ne jako prostředek ke šmelení na trhu s nemovitostmi. Tedy že ho vrhnu na trh s nemovitostmi, klidně si pár let počkám jak se tímto postupně vyšroubuje jejich cena a pak je s výrazným ziskem prodám těm nešťastníkům, kteří zrovna hledají bydlení nechtějí žít pod mostem. Třeba pod tím dálničním ve Velkém Meziříčí. Proto je například hrubá chyba, že není daň z druhé a další nemovitosti ve výší 50-100 tisíc ročně. Ta by rozhodně nájmy nezvýšila. Naopak, šly by lehce dolů. Ale o tom psát nechci. Chci říci, že investice do energetických zdrojů jsou velké a návratnost dlouhá, tak úkolem vlád je zajistit, aby byly pro investory (kapitalisty, buržousty – název si vyberte dle libosti, není podstatný) lákavé. Ne, že to bude stát, který v této oblasti bude podnikat. Tím zajistí, že se po takových investicích začne zvyšovat nabídka výrobků, v tomto případě energií. A na trhu (proto není problém ta kritizovaná energetická burza) si začnou konkurovat a ceny klesnou na takovou úroveň, která dá výrobcům vydělat a nám zákazníkům se vyplatí si ji kupovat. Kupovat na vše. Na život, na výrobu a další kde je energie potřeba. A teď to podstatné. Politici, ti zelení zaslepenci, nejen že toto nedělají. Ale dělají přesný naopak. Tlačí, aby se do těchto zdrojů neinvestovalo. Doposud je totiž platná energetická charta (to je smlouva), která zajišťuje, že když investor do takového zdroje investuje, že jim vlády zajistí, že se jim investice neznehodnotí v tom smyslu, že když by jejich investice byly politickým rozhodnutím znehodnoceny, tak se mohou dožadovat odpovídající náhrady z našich daní. To už dnes investoři dělají, když jim třeba násilně zavírají uhelné elektrárny. A vlády jim zmařené investice z daní občanů platí. Toto je však těmto zaslepencům (politikům) trnem v oku, protože to zvyšuje státní dluh a tak už některé státy z této charty odstoupily a tlačí na komisi, aby to učinila celá EU. Takže pak se politicky rozhodne, že se elektrárna odstaví a investice investorů jsou v čudu. Takže pochybuji, když byste měl nějaké prachy (promiňte ten výraz), že budete hledat někoho, kdo postaví v EU nějaký stabilní energetický zdroj. No a nyní ten důležitý závěr. A takovým umělcům života, myslím tím tyto politiky, byste svěřil elektrárny? To je, jako pedofilovi svěřit hlídání dětí! Tito politici by tu energetiku zprznili tak, že pedofil je proti nim úplný žabař. To, co dnes v energetickém hospodářství vidíte a kritizujete, to ještě není konec. To je teprve začátek. Něco, jako když pedofil mající na starost hlídání dětí, začne dítě teprve svlékat. Snad jsem to vysvětlit dostatečně jasně.

  2. Článek si všichni prosím pozorně přečtěte, protože je to krásná ukázka toho, jak vám časem ujede myšlení podobně, jako u drogistů, kteří po nějaké době začnou úplně scestně vnímat realitu. A následně skončí buď na hřbitově, nebo v blázinci. Tak zaprvé. Kdo koho drží pod krkem? Rozhodně Rusko to nebylo a ani není. Je to jednoznačně naše evropská pošahaná politika, která zcela svobodně a dokonce zcela nezávisle na vnějších silách plánovitě a zcela bez ohledu na energetickou bezpečnost vytvořila neuvěřitelnou závislost na jednom dodavateli energie. A aby toho nebylo málo, začali navíc stavět ještě rouru druhou. A ani sankce, které zavedl Doník, nepomohly toto zvrátit. Už, už a byla zprovozněná. Dokonce si myslím, že tu druhou rouru vyhodili do „povětří“ britské tajné služby ve spolupráci s USA, protože ta zelená evropská zaslepenost by byla schopna po urovnání konfliktu na Ukrajině tuto druhou rouru úspěšně zprovoznit. Všimněte si, jak zelené evropské vlády dnes naříkají, že jsou Američané hadi, že jim plyn neprodávají tak levně, jako by ho dodávalo Rusko. Tak jim USA logicky nevěří a ani já osobně ne. A za druhé. To by pan Petr Koblic koukal, jak by nám zelené zdroje „pomohly“ se dostat z problémů, kdyby se do Evropy měla vrátit veškerá výroba toho, co Evropa k životu potřebuje a co se dnes pro naši každodenní evropskou spotřebu v Číně vyrábí. Samozřejmě za mohutného a stále rozšiřujícího se spalování uhlí a tím i nároků na energetické zdroje v Číně pro tuto výrobu. Čína staví uhelné elektrárny jako o život. A za třetí. Jako nápady, že Rusko nemá kam plyn dodávat. Prostě, kde je poptávka, a v Číně a Indii je, tak když nabídnou dobrou cenu, tak se investoři najdou, kteří roury postaví. Čína, jak to sleduji, tak si brousí zuby na vlastní naleziště v Jihočínském moři, od USA určitě také kupují, pak budou i od Rusů a zbytek bude spalování uhlí. A budou energeticky „diverzifikovaní“. A totálně zblblí Evropané klepou kosu a přilepují se ke kde čemu. Dnes jsem v rádiu slyšel, že někde v Rakousku na dálnici opět zablokovali dopravu. Tento článek je velmi poučný, jak stokrát omílaná lež se stává pravdou a člověk si to časem ani neuvědomí, co to vlastně povídá. Nechci být hrubý, ale vzpomněl jsem si, jak jsme se na škole popichovali rčením: „Co to prosím tě meleš?“ A dotyčný vždy nezaváhal s odpovědí: „Kafé!“

    • Koukám, že ty drogy u vás byly v množství větším než velkém, když z toho vznikl tenhle nesmysl. Já teda nevím, kde Evropané „klepou kosu“, pokud jste se zrovna neúčastnil historické repliky žní…
      Takže melete jen vy, a bohužel, kafe to není.

      • Víte, to máte tak. Aby text nebyl tak suchopárný, tak se ke zdůraznění nového stavu často používá nadsázka. Proto ten obrat klepat kosu. Kdybych chtěl říci, že mrznou, což pravda není, tak bych to takto přesně napsal. Ale když jsme u toho. Teplo jako před tím, třeba nám Evropanům, rozhodně nebude. Ceny topení šly nahoru třikrát. Kdyby to vláda „nezalepila“ z peněz našich dětí a vnuků, tak možná i pětkrát. Mé známé tak, že z pěti tisíc na patnáct. Je jasné, že není hloupá, platit to nebude. Takže začne šetřit. Nedá se říci, že udělá špatnou věc. Naopak! Má se šetřit, ne plýtvat. To se už dokonce projevilo. Spotřeba plynu v ČR šla citelně dolů. Tak to má být. Ale průmysl to takto říci nemůže. Prostě chleba nedopečeme, musíte si ho dojíst poloupečený. A řízek polousmažený. A protože to takto nejde, chleba se dopeče, řízek dosmaží, tak ceny letí nahoru. Ovšem, vidíte-li to, co jsem v minulém příspěvku napsal, zcela jinak, sem s tím! Rád se poučím.

  3. Soudruh Euroaktivista lže, jako když Rudé právo tiskne. Závislost na Rusku – jednoznačně vyvolanou stupidní politikou Německa – pouze měníme na závislost na Evropských velkoobchodnících s kapalným plynem. Kolikpak tak dnes mají marže? Něco mezi 300-400%!!!!! To budou panečku příspěvky do stranických pokladniček! No a nějací občané, ti si už nějak poradí. V nejhorším jim z jejich daní dáme sociální dávky. Luxusní vily na Bahamách už čekají!

    • Nesváděj nic na Německo. Již od roku 1973 k nám teče plyn z Ruska a my ho využívali stále více. Všechny státní budovy ,školy i většina podniků přešla za 50 let na levný plyn z Ruska. Musíme si připustit, že naše i ÚNIJNÍ ekonomika je závislá na levných energetických zdrojů z Ruska. Jsme v situaci, kdy Rusko i svou pasivitou k ÚNII bude stále určovat prosperitu .Za socialismu bychom nikdy nemohli bez Ruských levných zdrojů posunout ekonomiku do takových výšin v jakých se nacházela v roce 1990. To že Gorbačov se vydal tou nejhorší cestou jaká se nabízela nás stále dohání. Tím myslím celou Evropu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here