ČEZ: Český politik, ovšem, opět hledá nějakou uličku

2540
CEZ
Foto: Skupina ČEZ

Odborník na energetiku a drobný akcionář ČEZ Michal Šnobr nemá v poslední době klidné spaní. Loni stát ponižoval výnosy z akcií ČEZ výroky o windfall tax, letos prezidentská volba zdůraznila téma zestátnění ČEZu.

„Když to vezmu hodně obšírně, tak si je potřeba uvědomit, že v ČEZ máme asi 30 procent drobných akcionářů. Avšak z těchto 30 procent jsou dvě třetiny akcionářů ze zahraničí. Jsou to klasičtí porfolioví investoři všeho druhu,“ popisuje aktuální počty drobných akcionářů ČEZ Michal Šnobr v únorové debatě ABCD investora.

Mezi těmito takzvaně institucionálními klienty, jsou banky, investiční fondy, penzijní fondy nebo americké univerzity. To proto, jak vysvětluje Michal Šnobr, že „ČEZ je v nějakých indexech.“

„A pak převažují fyzické osoby a pár právnických osob a ČEZ má stále akcionáře z dob kupónové privatizace,“ upřesňuje.

V případě, že by stát chtěl získat plný podíl v ČEZ, musí vykoupit právě tuto skupinu akcionářů. A podle Michala Šnobra je „zase tragédií této situace, že český stát, politici, ačkoli by nemuseli, tu situaci řeší nejkomplikovaněji, jak mohou.

„Snaží se vyzrát na menšinové spoluvlastníky netransparentním a nefér způsobem,“ uvedl.

Zpětná privatizace EDF již běží

Příkladem jmenuje Francii. Ta dala veřejnou nabídku na nákup akcií „své“ energetické firmy EDF. Během půl roku zvedla svůj podíl ve společnosti z 83,9 procenta na 93 procent. Stát ovládl 90% podíl společnosti. Tento limit mu dává práva rozhodnout o dalším vytěsnění drobných akcionářů, protože pro tento krok potřebuje souhlas 90 procent akcionářů.

„Český politik, ovšem, opět hledá nějakou uličku. Jak to nějak ošolichat a podvést. Protože pro českého politika je akcionář ČEZ něco… Nechci říkat ani co…,“ uvedl Michal Šnobr a argumentoval na známý návrh státu na změny ve vlastnické struktuře ČEZ.

V nich například stojí návrh na změnu pravidel rozhodování akcionářů ČEZ. Konkrétně jde o snížení potřebných hlasů akcionářů z 90 procent, které jsou nutné k rozhodnutí o vytěsnění akcionářů. Podle něj nikdo neví, co tím stát sleduje. Odmítá argumenty o energetické krizi.

O růst cen energií se zasloužily hlavně vlády EU

Podle Michala Šnobra za vyššími účty za energie domácností a rostoucí dluhy zemí EU stojí nepřipravenost a reakce zemí EU na válku na Ukrajině.

„Já jsem přesvědčen o tom, že ty gigantické ceny způsobil Brusel rozhodnutím, že musejí naplnit zásobníky plynem. A vlády v červnu a červenci, zjistily, že už jim moc času nezbývá a chaoticky nakupovaly plyn. Tím vyrostly ceny plynu, ale i energie. Zásobníky se podařilo naplnit, ale za poměrně velmi vysoké ceny,“ vysvětluje.  

Šnobr: Je pod úroveň sledovat energetickou politiku státu i ČEZ

A dodává: „Ceny komodit klesají, ale musíme si zvyknout, že ceny energií už zůstanou na docela nových úrovních. Také budeme dlouho válčit s tím, abychom si zajistili dodávky plynu. Plyn, ať se nám to líbí, nebo ne, je českým klíčovým zdrojem pro potřeby republiky.“

Válka na Ukrajině vše jen urychlila, tvrdí. Ukázala, že Evropa propásla možná patnáct až 20 let, kdy v energetice nepodnikla žádnou zásadní změnu.

„Výsledek je, že se nám portfolio výrobních energetických zdrojů, které vybudovali matadoři tohoto průmyslu v 80. letech, pořád nezměnilo. To jsou stále elektrárny, které dodávají na západě i na východě Evropy nejvíc energie,“ uvedl.

Čeká nás tuhá zima. A nejen ta letošní, říká Michal Šnobr

Upozornil, že jaderná energetika se rozvíjela velice rychle i v době železné opony. Avšak tím to skončilo. Podle jeho slov jsme propadli iluzi, že všechno vyřeší obnovitelné zdroje. Avšak obnovitelné zdroje jsou podle něj pouze doplňkovým zdrojem v energetickém mixu.

Daniel Tácha

4 KOMENTÁŘE

  1. Tahle ta vláda svým vystupováním a pohrdáním právem dává lidem najevo naprostou neochotu dodržovat základní aspekty slušnosti. Nelze se slušně vyjádřit k této vládě které věří 20% občanů, teď po prezidentských volbách se vláda otřepala a s výhledem toho, že další volby nebudou za rok a půl, opozice nemá počet hlasů aby ji ze strakovky a z parlamentu vymetla, začne prosazovat idiotské nápady svých neumětelů typu privatizace Budvaru, snížení důchodů, Sikelovy představy atd., co čeká od občanů – občanskou neposlušnost, vatry na kopcích????????? A k tomu ještě jsme ve válce, jak nám tvrdí naši mocní………..

    • Šíříš dezinformace a bludy.
      Odstěhuj se do Ruska, tam ti bude lépe, Slovane.
      Tam budeš konečně žít podle tvých představ. Ukonči to trápení a nás Evropany nech v klidu žít.

      • No, jestli Evropané budou v klidu žít, o tom bych úspěšně pochyboval. Zatím vše nasvědčuje, že tomu bude naopak. Například tento článek, jak v ČR, o tom jasně píše. Tedy státní kasa vybrakovaná a plány, například s důchody, budou potřebovat velké peníze. Jinými slovy, do které cizí peněženky opět sáhnout. Energetika, díky už dnes realizovaným zeleným plánům, nese zlatá vejce, tak tedy ČEZ. Že má akcionáře? Nezájem. A co se týká oblasti hodnotového ukotvení jedince, tak zrovna před chvílí jsem četl na konkurenčním serveru článek s názvem: „Kolář: Pavel umožní smíření s minulostí“. A doslova jsem se osypal. Stručně řečeno. Lumpárny, nelumpárny, zapomeňte . A příště, když budete chtít, klidně je dělejte znovu a bude stačit, když se následně prohlásíte za polepšeného. A pojede se vesele dál, jako by se nechumelilo. Já to na klidné žití rozhodně moc nevidím.

  2. Pan Šnobr by si měl uvědomit, že politici jen schvalují to, co jim spekulanti a podnikatelé nařídí. Zřejmě to mohou dělat za nějakou protislužbu. Takže my od toho moc dobrého nemůžeme očekávat. Vždyť jen fotovolatajky z roku 2011 nás stály 1 bilion Kč.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here