Německá ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o 0,4 procenta

249
nemecka
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Německa klesl loni ve čtvrtém čtvrtletí nikoli o 0,2 procenta, jak činil prvotní odhad, ale o 0,4 procenta. Data o vývoji nejsilnější evropské ekonomiky dnes [24.2.] zpřesnil Spolkový statistický úřad Destatis.

Ve třetím loňském čtvrtletí zaznamenal německý HDP růst o 0,5 procenta ve srovnání s předchozími třemi měsíci. Německá ekonomika tak vykázala poprvé od prvního čtvrtletí roku 2021 horší pokles, než se původně odhadovalo. Podle zprávy německých statistiků za výsledky stojí propad spotřebitelských výdajů a kapitálových investic.

„Dynamika německé ekonomiky ke konci roku výrazně oslabila. V prvních třech čtvrtletích loňského roku pokračoval růst hrubého domácího produktu [+0,8 %, +0,1 % a +0,5 %], to navzdory obtížným globálním ekonomickým podmínkám,“ uvádí ve zprávě Destatis.

Vývoj hrubého domácího produktu SRN od roku 2006 [100 = 2015]

[Zdroj: Destatis]

Upozorňuje, že za celý loňský rok rostla německá ekonomika o 1,8 procenta. V roce 2021 rostla o 1,9 procenta. Meziročně německá ekonomika ve 4. čtvrtletí 2022 stoupla o 0,3 procenta. V cenově a kalendářně očištěném vyjádření byl nárůst vyšší o 0,9 procenta.

Důvody propadu německé ekonomiky

Destatis uvedl, že za propadem ekonomiky stojí inflace a energetická krize. Oba vlivy se naplno projevily na konci loňska. Výdaje německých domácností ve čtvrtém čtvrtletí klesly o jedno procento.

„Po zrušení výhod, jako jsou slevy na pohonné hmoty a jízdenky v hodnotě 9 eur [cca 213 Kč], utratili spotřebitelé loni ve 4. čtvrtletí méně než ve 3. čtvrtletí,“ uvedl úřad.

Zmiňuje tři čtvrtletí klesající pokles investic ve stavebnictví. A ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku propadly i investice firem do strojů, přístrojů a vozidel [-3,6 %]. Výjimku tvořily pouze vládní výdaje. Ty naopak mezikvartálně vzrostly o 0,6 procenta.

Válka na Ukrajině škodí jak německé, tak české ekonomice

Ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně poklesl i německý vývoz o jedno procento. Dovoz klesl o 1,3 procenta. Destatis výsledky komentuje následovně: „Spolu s napjatou mezinárodní situací s narušenými dodavatelskými řetězci to způsobily především vysoké ceny energií, které se projevily mimo jiné ve slabším obchodu s chemickými výrobky.“

Meziročně německý vývoz rostl o 0,5 procenta. Jak ale uvádí statistici, export ztratil na dynamice. Což platilo zejména pro obchod se zbožím. Dovoz stoupl o 1,9 procenta.

Trh práce zůstává silný, ale očekává se recese

Destatis dále potvrdil maximální zaměstnanost v německé ekonomice. Ve 4. čtvrtletí roku 2022 v Německu pracovalo 45,9 milionu lidí. Meziročně počet pracujících stoupl o 492 000 [1,1 %] a jde o nové maximum. Přesto ekonomové i německé úřady tvrdí, že HDP Německa klesne i v prvním čtvrtletí letošního roku.

„HDP v prvním čtvrtletí letošního roku pravděpodobně opět klesne, “ uvádí německá centrální banka v aktuální měsíční zprávě, v níž i stojí: „Krátkodobý výhled je nyní příznivější než před několika měsíci.”

Dojde-li avšak k dalšímu poklesu HDP, Německo vstoupí do hospodářské recese. Pokud HDP klesne dvě čtvrtletí po sobě, ekonomové mluví o technické recesi. Problém Německa [stejně jako Česka, pozn. red.] spočívá v tom, že se obě země dlouho spoléhaly na relativně levný plyn z Ruska. Německo se rovněž rozhodlo opustit jadernou energetiku, zatímco například Francie ji nadále ve velkém měřítku využívá a plánuje její další rozvoj.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here