Energetika táhne, chlubí se ČEZ zájmem vysokoškoláků

216
energetika
Foto: ČEZ

Anketa TOP Zaměstnavatelé zjišťuje, kam by šli nejraději po škole pracovat čeští vysokoškoláci. A energetika táhne, ukázal letošní ročník. ČEZ v anketě obsadil první místo již počtvrté za sebou. Letos udělal ale docela rekordní výsledek.

Navíc bodoval i ve dvou dalších kategoriích. Zvítězil také v profilové soutěži Energetika, plynárenství a petrochemický průmysl a jasnou zaměstnavatelskou volbou se stal rovněž pro studenty technických oborů.

„Energetika je v posledním roce a půl jedním z klíčových témat nejen na české, ale i celoevropské úrovni. ČEZ se přirozeně angažuje ve všech aktivitách kolem bezpečnosti dodávek, energetické soběstačnosti, dekarbonizace a úspor. Angažuje se i v digitalizaci energetiky nebo v moderních technologiích. Jsme rádi, že mladí lidé vidí v oboru budoucnost a že si přejí jeho podobu utvářet v našich řadách,“ říká členka představenstva a ředitelka divize Správa Michaela Chaloupková.

Top zaměstnavatelé 2023 [energetika vlevo dole]

[Zdroj: Anketa Top zaměstnavatelé]

Dodává, že pro ČEZ jsou univerzitně vzdělaní pracovníci klíčoví. Tvoří přes 35 procent zaměstnanců. Ještě vyšší podíl vysokoškoláků mají jaderné elektrárny. Tam dosahuje téměř 54 procent. A právě do jaderné oblasti plánuje ČEZ v příštích letech nabrat tisíce nových zaměstnanců. To jak do stávajících jaderných zdrojů, tak do týmů, které budou rozvíjet nové jaderné zdroje. Jde o nový blok v Dukovanech, případně další bloky Jaderné elektrárny Temelín a malé modulární reaktory.

Petr Brzezina je novým šéfem Westinghouse ČR

„Se studenty jsme v kontaktu často již od střední školy. Připravujeme pro ně mnoho programů a akcí, kde si mohou energetiku ´osahat´ přímo v provozu. Nebo se osobně potkat se špičkovými odborníky. Tento přístup se nám dlouhodobě vyplácí. V loňském roce se nám podařilo přilákat více vysokoškoláků, tvořili bezmála 40 procent všech nově příchozích,“ říká personální ředitel ČEZ Josef Lejček.

Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

Zatímco anketa TOP Zaměstnavatelé představuje nejžádanější firmy z pohledu studentů, ČEZ upozorňuje i na své úspěchy v soutěži Sodexo Zaměstnavatel roku. Ta přihlášené účastníky hodnotí na základě speciální metodiky PricewaterhouseCoopers zaměřené na řadu HR ukazatelů. Loni mateřská společnost ČEZ zvítězila v kategorii velkých firem nad pět tisíc zaměstnanců.

–RED–

1 komentář

  1. Chtěl bych upozornit a jednu skrytou věc, která téměř vždy zůstane nepovšimnuta, ale ve velkém může mít zásadní vliv na celé hospodářství (u nás zatím ještě ne). Když si přečtete článek, tak už poměrně na začátku narazíte na větu: “Letos udělal ale docela rekordní výsledek.” Myšleno zájem o zaměstnání tam. Vysvětlím. Jako lidé jsme, co se týká pracovních schopností, hodně různí. A to napříč všemi obory. Kolikrát si řekněte, za co ten člověk ten diplom/výuční list dostal. Ten je totálně tupá hlava/má obě ruky levé. A když různí matláci, kteří se dostanou k politické moci, toho zneužijí, aby začali prasit ekonomiku, tak ji to vždy rozhodí. A to rozhození se projeví tak, že se poruší hladké fungování trhu. Ten trh je nesmírně důležitý proto, že vyrovnává nepřirozené rozdíly. Ve všem. V platech, v ziscích všech firem a dalších ekonomických a technických oblastech. Úplně stejně jako vítr vyrovnává rozdíly v tlaku vzduchu. Když však, jako dnes v energetice, trh pořádně nefunguje, tak se některé sektory hospodářství těší z dobrých zisků, ovšem ty další tím naopak trpí. Mohou být dokonce ve ztrátě. Ale ne protože jsou neschopní, ale že se hospodářství rozvrtalo a to se projevilo například v cenách energií, které to tyto firmy nijak ovlivnit nemohou. A doje k tomu, co je popsáno v článku. Ty “šťastné” firmy si začnou vyzobávat ze všech zájemců, kterých je najednou hodně, tu první ligu. Tedy ty nejschopnější, protože je mohou z velkých zisků dobře zaplatit. Vysokoškoláky, středoškoláky, vyučené. No a ten zbytek, který po výběru zbude, ten se posune dalším sektorům hospodářství. Takže ty zbývající sektory hospodářství, kromě zmíněných potíží, jsou navíc dušeni i nemožnosti sehnat velmi schopné lidi (znáte tu písničku – všichni jsou už v Mexiku, tak já taky jdu?). Kdysi dávno jsem o tom četl, že právě toto nastalo svého času v Nizozemí (myslím, že to bylo tam), že přerostlá energetika, tehdy ovšem přirozeně, nasála tak obrovské množství nejschopnějších Nizozemců, že to byl pro ostatní sektory hospodářství skutečně velký problém a řešilo se to. U nás tomu tak naštěstí rozhodně není. Ale i tak lidi, pozor na všechny komouše, kteří tyto manýry mají v genech. A je jedno, jakou barvu oblečení nosí. Ne, že by byl svobodný kapitalismus nějaká výhra a vzor dokonalosti, ale nic lepšího rozhodně není, nechceme-li skončit, jako docela velcí chudáci.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here