Ekonomika USA rostla ve 4. čtvrtletí o 2,6 %. Ne o 2,9 %

268
Ekonomika_USA
Za revizí růstu ekonomiky USA stála nižší spotřeba domácností. / Foto: Pixabay.com

Ekonomika USA ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,7 procenta [o 2,6 % po další aktualizaci]. Ve zpřesněné zprávě údaj včera [23.2.] oznámilo americké ministerstvo obchodu. To původně odhadovalo růst o 0,2 procenta vyšší.

Aktualizace [31.3.]: Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst v přepočtu na celý rok na 2,6 procenta z 3,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Ve své konečné zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Mírně tak zhoršilo svůj předchozí odhad z konce února, podle kterého růst činil 2,7 procenta. Nižší, než se původně mělo za to, byl vývoz a spotřebitelské výdaje. / Za celý loňský rok vzrostla americká ekonomika o 2,1 procenta. To je výrazný pokles z 5,9 procenta v roce předchozím.

Ještě před měsícem americký úřad informoval o tom, že americký hrubý domácí produkt [HDP] ve čtvrtém čtvrtletí rostl o 2,9 procenta. Důvodem pro ponížení výsledku jsou slabší spotřebitelské výdaje.

„Dynamika reálného HDP za Q4 22 byla v anualizovaném vyjádření revidována mírně dolů z 2,9 % na 2,7 % q/q, a to hlavně kvůli osobní spotřebě, která oproti původnímu odhadu [2,1 % q/q] vzrostla o 1,4 % q/q,“ potvrzuje analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Podle něj to ale do značné míry souviselo se zpřesněním deflátoru HDP v opačném směru [z 3,5 % na 3,9 % q/q]. Přičemž americkou centrální bankou FED, jak tvrdí, bedlivě sledovaný cenový index jádrových výdajů na osobní spotřebu [PCE] americké ministerstvo revidovalo na 4,3 % z předchozích 3,9 procenta.

„Nutně se však nejedná o dodatečné inflační tlaky, ale spíše o obdobnou úpravu, jaká byla již dříve zaznamenána u historických dat spotřebitelských cen. Napjatost amerického trhu práce znovu potvrdil počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který se i v minulém týdnu držel pod 200 tisíci,“ říká analytik KB.

Ekonomika USA vs. inflace a FED

Tempo růstu amerického HDP ve výši 2,7 procenta zpomalilo z 3,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Ekonomové podle agentury Reuters očekávali, že údaj za čtvrté čtvrtletí zůstane beze změny. Za celý rok americká ekonomika vykázala růst o 2,1 procenta.

Ke zpomalování tempa růstu ekonomiky podle analytiků přispívají vyšší úrokové sazby, které prodražují náklady na půjčky pro spotřebitele a podniky.

FED zvedl sazby: Inflace se poněkud zmírnila, ale je vysoká

Americká centrální banka od loňského března zvýšila základní úrokovou sazbu osmkrát, celkem o 4,5 procentního bodu. Z téměř nuly ji tak posunula do pásma 4,50 až 4,75 procenta. Analytici očekávají v březnu a v květnu zvýšení úroků o 0,25 procentního bodu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here