UBS převezme Credit Suisse. FED i ECB uklidňují trhy

214
UBS
Společná tisková konference šéfů UBS a Credit Suisse / Foto: UBS

Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků [cca 73 mld. Kč] druhou největší švýcarskou banku Credit Suisse. Ta se dostala do vážných problémů kvůli nedostatku kapitálu. 

Převzetí banky již oznámila vedení UBS a Credit Suisse na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let, která dá dohromady dvě největší banky ve Švýcarsku. Zadarmo to ale nebude.

Na posílení likvidity Credit Suisse poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků [cca 2,4 bil. Kč] jako určitou pojistku. Což potvrdila již minulý týden.

„Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci,“ uvedla centrální banka.

Akcie Credit Suisse od potvrzení nové půjčky posílily

Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že záchrana Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už nebyla kvůli ztrátě důvěry možná.

„Nekontrolovaný pád Credit Suisse by vedl k nepředstavitelným následkům pro naši zemi i pro mezinárodní finanční systém,“ řekl jasně švýcarský prezident.

Spojení obou bank vítá ECB i FED

Podle ministerstva financí je zvolený postup nejméně bolestivým řešením pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky.

„Vítáme dnešní oznámení, že švýcarské úřady podpoří finanční stabilitu,“ uvedli ve společném prohlášení šéf americké centrální banky [FED] Jerome Powell a ministryně financí Janet Yellenová.

Bankovní krizi Amerika vyřešila rychle a efektivně

Právě krachy několika amerických bank odstartovaly problémy i v evropském bankovním sektoru. Banky, které zkrachovaly v USA, ale nepatřily mezi takzvané systémové banky. Jako je tomu právě v případě Credit Suisse. Přesto panovaly velké obavy, že se bankovní krize z USA přeleje do Evropy. Což se také stalo.

Prezidentka Evropské centrální banky [ECB] Christine Lagardeová uvedla, že ECB je připravena podpořit banky eurozóny. Po záchraně Credit Suisse předpokládá zklidnění trhů.

„Soubor našich nástrojů pro měnovou politiku je plně vybaven k tomu, aby finanční systém eurozóny podpořil v případě potřeby likviditou a zachoval hladkou transmisi měnové politiky,“ uvedla Lagardeová.

Banky v eurozóně jsou podle ní dostatečně odolné a dobře kapitálově vybavené. ECB a FED krátce nato uvedly, že centrální banky ekonomicky vyspělých zemí G7 a Švýcarska se dohodly na koordinované intervenci. To proto, aby na devizových trzích v nadcházejících dnech usnadnily přístup k dolarům. Snahu podpořit finanční stabilitu ocenila i britská centrální banka.

Podrobnosti transakce mezi UBS a Credit Suisse

UBS uvedla, že je zatím brzy spekulovat o tom, kolik lidí v souvislosti s transakcí přijde o práci. Informované zdroje dosud uváděly, že může v obou bankách zaniknout dohromady 9 000 až 10 000 pracovních míst. Credit Suisse má kolem 50 tisíc zaměstnanců, z toho zhruba 17 tisíc ve Švýcarsku. UBS zaměstnává zhruba 74 tisíc lidí.

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z minulého týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady. Následné otřesy na finančních trzích vedly k poklesu cen akcií po celém světě.

V USA padají banky. Situaci řeší prezident, vláda i FED

Švýcarské úřady se snažily předložit řešení pro Credit Suisse dříve, než se v pondělí ráno začne obchodovat na burzách v Asii. Existovaly vážné obavy, že pokud by se záležitost nevyřešila ani do té doby, zavládla by na trzích nervozita. Hlavní akciové indexy by pak prudce oslabily. To by znamenalo ekonomické ztráty pro jednotlivce, firmy i vlády.

Aktualitou je, že americká banka Flagstar Bank uzavřela s americkými regulačními orgány dohodu o koupi vkladů a úvěrů od zkrachovalé newyorské banky Signature Bank.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here