To tu ještě nebylo. Vodné a stočné s 21% DPH

46556
vodne_stocne
Foto: Pixabay.com

Součástí daňové reformy Ministerstva financí ČR [MF ČR], která má zvýšit příjmy do státní kasy, je i zvýšení daně z přidané hodnoty [DPH] na vodné a stočné z 10% sazby nově na 21 procent. A podraží i další položky.

V návrhu reformy DPH ministerstvo financí počítá se dvěma sazbami DPH. Stávající základní sazba ve výši 21 procenta zůstane zachována. Dále má fungovat namísto dvou snížených sazeb 10 a patnáct procent pouze jedna snížená sazba DPH, a to ve výši 14 procent. Informaci přinesla Česká televize [ČT].

Podle jejího zjištění ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] navrhuje přesunout některé služby a zboží z nejnižší desetiprocentní sazby do základní 21% sazby. Konkrétně by šlo o ubytovací služby, teplo, opravy obuvi, kožených výrobku a kol. Jednadvacetiprocentní DPH by se měla vztahovat dále na točené pivo, vstupné na kulturní a sportovní akce a také na vodné a stočné. Což se ale už razantně dotkne už nyní zdražováním zasažených českých domácností. Na vodné a stočné se přitom od května 2020 vztahuje druhá snížená sazba DPH ve výši 10 procent. Do té doby spadaly dodávky vody a její vypouštění do kanalizační sítě do 15% sazby DPH.

Fialova vláda roztáčí dluhovou spirálu novými úvěry

Byť ministr Stanjura ještě počátkem letošního roku avizoval redukci sazeb DPH kvůli jejich zjednodušení, nyní už návrh vysvětluje nutností zvýšením příjmů do státní kasy. Navrhované změny sazeb DPH a přesuny jednotlivých položek podle něj zvýší inkaso zhruba o 24 miliard korun ročně.

Zdraží léky, doprava a bezlepkové potraviny

Vyšší daně z přidané hodnoty a tedy i zdražení se zřejmě od příštího roku dočkají rovněž léky, veřejná doprava, zmiňované stravovací služby, knihy, noviny, časopisy a bezlepkové výrobky. Jmenované položky navrhuje ministerstvo přesunout ze stávající 10% do 14procentní sazby DPH.

O jeden procentní bod, to ze současných 15 procent nově na 14 procent chce resort snížit DPH u potravin, nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací a dětských sedaček.

Vyšší DPH na léky je hloupost. Spíš bych ji snížil, říká Krása

Ministr Stanjura by rád návrh změny DPH předložil Sněmovně v červnu. Poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim. Ministerský návrh o změnách DPH nyní dostali k projednání koaliční partneři.

„Expertní návrh ministerstva financí jsme poslali všem vládním stranám a v nejbližších dnech nás čeká debata,“ řekl ČT Stanjura.

Piráti už se ozvali s tím, že chtějí diskutovat o ubytovacích službách. Nelíbí se jim, že by se přesun ubytovacích služeb do 21% sazby dotkl studentů ubytovaných na kolejích. V ČT to řekl předseda sněmovního klubu Pirátů Jakub Michálek. Opozice se staví zásadně proti navrhovaným změnám.

Stát má řešit výdaje, nikoli jen příjmy

DPH patří k hlavním daňovým příjmům státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. Loni se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více. Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z vybrané DPH získává 64,38 procenta státní rozpočet. Dalších 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

„Pokud by někdo chtěl zjednodušit systém, zavedl by jen jednu sazbu DPH. Dělat změny, aniž by došlo ke zvýšení inkasa z daně, mi přišlo zbytečné,“ okomentoval návrh MF ČR hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

Přesuny jednotlivých položek v rámci DPH podle Pikory rozhodně nejsou dobrý nápad, který by vedl ke konsolidaci veřejných financí. Problém státní kasy a deficitních hospodaření podle něj i dalších ekonomů nespočívá v příjmech státu, ale naopak v jeho výdajích. Právě ty je nutné, jak říká, co nejvíce osekat.

„Za posledních deset let dramaticky přibylo státních zaměstnanců. Na trhu práce je nedostatek lidí, protože ho vyluxoval stát. Tyto lidi je třeba vrátit do tržního sektoru,“ vysvětluje s tím, že další velký prostor k úsporám přináší dotace, které se u nás podle poslední zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu [NKÚ] nevyužívají efektivně.

Vláda zrušila EET a ODS byla i proti superhrubé mzdě

V návrhu na přesun do vyšší 21% sazby jsou podle informací ČT služby, které kvůli covidu a zavedení EET v roce 2020 do nejnižší sazby přesunula vláda Andreje Babiše [ANO]. Ta tehdy snížila z 15 na deset procent daň u stravování, ubytování, sportovních akcí. A z 21 procent pak do nejnižší sazby přesunula zdanění točeného piva nebo třeba práci kadeřníků.

Na druhé straně to byla právě vláda Petra Fialy [ODS], která v prvních týdnech po převzetí výkonné moci nadobro zrušila systém elektronické evidence tržeb [EET]. Tím se podle odhadu ekonomů za loňský rok připravila zhruba o 13 miliard korun. Dalším už společným krokem poslanců z hnutí ANO a tehdy opoziční ODS bylo zrušení superhrubé mzdy. Čímž státní rozpočet připravili tito poslanci o roční příjem ve výši 90 miliard korun. Byť šlo o dočasně přijímané opatření s platností na dva roky, o jeho znovuzavedení už se nejedná.

–ČTK/VRN–

Aktualizace: Ministr financí Zbyněk Stanjura se dnes ohradil proti tomu, že změny v DPH by byl návrh ministerstva financí nebo jeho samotného. Podle něj zveřejněné údaje představují analytické výpočty ministerstva financí, na jejichž základě bude koalice posuzovat případné změny. Dle jeho slov návrh případných změn teprve vzejde z debaty koaličních stran.

22 KOMENTÁŘE

  1. jan pavel řiká,že žijeme na dluch?tak jak může strpět rozdavani peněz na ukrajinu a ještě si stát musi půjčit penize aby mohl podporovat ukrajinu—co se to tady děje nevi někdo?jo pokut penize mam tak proč nepomoc ukrajině soulasim,ale když sem sam vdluhách tak jak můžu někoho podporovat?????? nevi někdo

    • Na to se rozumně nedá odpovědět, snad jen že vládní geng plní cizí zadání, a její členové věří, že po skončení svého angažmá budou tak za vodou, že už je nějaké Problémy české republiky trápit nebudou. Něco jako hajzlik Gross, co myslite? Černochová půjde na Floridu na důchod a bude se smát svou drzou tlamou . Co je nepochopitelné?

  2. Běžte už někam, co vy vymýšlíte za šílenosti, toto je otřesná vláda !! Začněte snižovat výdaje státu, zeštíhlete státní aparát, uberte si na svých nehorázných mzdách a náhradách, zrušte senát a přestaňte posílat peníze na UK. Stát může pomáhat jen do takové výše, co si může dovolit. Ale my jedeme již dlouhou dobu z kopce, zadlužení je obrovské a vy si stále berete miliardové úvěry pro ukrajinu a dotujete kde co. Pro vlastní lidi hledáte jen škrty a zvyšování daní. Asi jste fakt padlí na hlavu, to nemá žádnou logiku.

    • Super to jsme se to dočkali opět nám vyletí ceny nájmu a služeb sním spojené jelikož vláda chce zvisit daň na vodu a bydlení oni vážně nejsou normální kdo to má platit vždyť když vemu že člověk bydlí v bytě 3+1 s jedním dítětem platí se vším všudy 17000kc a vydělá 28000kc tak to jak to závisí tak bude pak platit 22000kc za nájem se službami za tenhle být no vážně vládo bez už doprdele stády stimhle sdrazovanim raději si skrtnete výdeje ve svých resortech a k tomu i platy a plus zestihlete státní zaměstnance aby byly výdaje státu menší.vy hovada.

  3. Ať sobě už vláda konečně utáhne opasek a sníží si mzdy a přestane spekulovat otom kde a co jak zvýšit
    . Lidem berete nebo navyšujete coseda ale sobě nic neskrouhnete-jezdete taky městskou dopravou a ne služebníma-auta které platí lidé s daní už se sakra proberte a nebo běžte z vlády.

  4. Takže tím se zvedne cena všeho, k čemu je potřeba voda. Jídlo, nápoje, služby, výroba skoro všeho…Zajímalo by mě, kdo vládě dává příkazy, tohle nemůžou mít z vlastní hlavy.

  5. Už je to tady….. Ještě chybí daň ze vzduchu jako v pohádce o Bambitce, kde byli taky takovýhle zmetci výběrčí daní, co vymýšleli, jak si nahrabat do svých kapes. Tohle je snad nejhorší katastrofická vláda, kterou jsme mohli mít. Vlez doprdeláctví EU od Fialky, to je hrůza 🤮🤮🤮🤮

  6. Ano, všichni nadávají, ale co je důležité je , že se zbavili Babiše a můžou krást jen oni a to ještě ve větším, protože mají vše pod palcem i ústavní soud. Totalita modrého ptáka malého stanu opiátu a černoprdelníků nabírá na obrátkách. A jsou teprve necelé 2 roky u koryt.

  7. Zase vše zaplatí občané ze svých příjmů a úspor ,jak ti co je zvolili tak i ti kteří je nevolili. Asi ani nepomohou mohutné demonstrace,neboť v parlamentu je oposice v menšině a do příštích voleb je ještě daleko.Tedy žádná perpektiva pro obyčejné občany.

  8. Všechno naruby tu je, správně pracuje jen pivovar. A ten už taky dlouho nebude, protože na drahé točené nebudou “ normální“ lidé mit peníze No a z historie víme, že vláda, která zdraží pivo, jde od koryta. Už aby to bylo !!!!

  9. Učte se od soudruhů!!Pracovali s vyrovnaným rozpočtem jak nás informoval president Havel,když provedl revízí hospodaření po svém nástupu do úřadu.Bordel měli,ale ORGANIZOVANý,nyní je bez organizace.Nebyly byty,ale všichni bydleli.služby byly rozmístěny podle potřeb obyvatel,zubaře měl každý i zdravotní péče byla na slušné úrovní.Na důchodový účet soudruzí nezapoměli jak nám zdělil pán Klaus,ale jeho smečka se postarala o jeho zmizení.Dnes mají prim nefachčenkové,jsou nedotknutelní,mají přece právo na důstojný život,naše vláda nad nimi drží ochrannou ruku.

  10. Nechce se mi tu vypisovat nejrůznější sprostá slova kterými bych tuhle vládu popsal tak to napíšu jednoduše co si o nich myslím !!!

    CHUDÝM BERETE A SOBĚ CPETE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    UŽ ABY JSTE SI UTÁHLY OPASKY ZDEGENEROVANÁ VLÁDO !!!!!!!!!!!!!!!!

  11. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tohle posílám speciálně pro toho kdo kontroluje komentáře!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DOBROU CHUŤ … …!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩 [redakčně upraveno]

  12. Super mzda je zloďejna brát daň z daňe je sprosté myslím že sociální odvody jsou daně byl jsem živnostník přes 30 let a děkuji již jsem zvracel.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here