Coca-Cola zavádí neodnímatelná víčka. Plní nařízení EU

1396
coca_cola
Foto: Redakce FinTag.cz

Coca-Cola zavede v Česku a na Slovensku neodnímatelné uzávěry u celého svého portfolia nápojů. To značí, že nově budou víčka u nápojů největší nápojářské společnosti na světě spojena se zbytkem obalu. Důvod je plná recyklace obalů.

Společnost tím v předstihu plní nařízení Evropské unie týkající se jednorázových plastů. Norma ukládá povinné používání neodnímatelných víček od 3. července 2024. Coca-Cola počítá, že již v polovině letoška budou v prodejní síti pouze nápoje s neodnímatelným víčkem. Do té doby totiž podle zástupců společnosti doprodá nápoje v lahvích se starým typem uzávěrů.

„Změna v podobě neodnímatelných víček se týká celého portfolia nápojů Coca-Cola v plastových lahví. Náš nový funkční design zajistí, že uzávěr zůstává po otevření pevně spojený s lahví. Tím se snižuje možnost jeho vyhození a zároveň poskytuje našim zákazníkům zážitek, na který jsou zvyklí,“ potvrzuje marketingová ředitelka Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Martina Lovětínská.

Školní jídelny přesolují. Děti pak pijí sladké nápoje a tloustnou

Podle ní neodnímatelné uzávěry na lahvích usnadní udržet všechny části nápojových obalů pohromadě i po jejich konzumaci. Díky tomu bude jejich sběr a následná recyklace výrazně jednodušší. Podle vyjádření zástupců firmy „nové řešení zajišťuje, že když zákazníci společnosti Coca‑Cola recyklují lahve, nezůstane po nich žádný uzávěr. Což pomáhá zlepšit sběr a recyklaci a snížit množství odpadu.

Pohodlné řešení, tvrdí Coca-Cola

U nového víčka je systém otevírání stejný jako u běžného uzávěru. Inovace spočívá v kroužku kolem hrdla lahve, ke kterému je připevněno poutko, které drží uzávěr připevněný k lahvi po odšroubování a zároveň umožňuje její hermetické uzavření.

„Jedná se o pohodlné řešení, které spotřebitelům poskytuje možnost vychutnat si svůj oblíbený nápoj jako doposud a zároveň zajišťuje, že uzávěr je recyklován společně s lahví,“ uvádí ředitelka komunikace společnosti Veronika Němcová.

Ronaldo odsunul Coca-Colu a akcie firmy spadly přes 0,5 %

Nový uzávěr má podle jejích slov i praktické výhody například pro osoby s hendikepem nebo řidiče, kteří mohou lahev snadněji znovu uzavřít jednou rukou.

„O novém uzávěru budou zákazníci informování jak v místě prodeje, tak i prostřednictvím dalších komunikačních nástrojů společnosti Coca-Cola,“ dodává.

Změnu vítají i firmy, které se recyklací plastů zabývají. Podle nich je ideální recyklace celého obalu, tedy i s víčkem. Při zpracování se celý obal rozseká na malé kousky a ve vodní lázni materiál víčka vyplave.

„Tím je oddělen od vloček PET. Materiál je pak obchodován našim odběratelům. Je velice kvalitní a žádanou surovinou, ze které se vyrábí instalatérské trubky, palety, kontejnery, krabice a další výrobky,“ říká Thomas Billes, generální ředitel společnosti PET to PET Recycling.

Coca-Cola víčka testovala

Zástupci Coca-Coly uvedli, že i když jsou všechny plastové lahve Coca-Coly včetně uzávěrů již mnoho let 100% recyklovatelné, ne všechny se recyklují.

„Víčka od lahví se často vyhazují a končí ve směsném odpadu,“ uvedla firma.

Opírá se o výsledky z terénního průzkumu společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko realizovaném v březnu tohoto roku na třídících linkách komunálního odpadu. Z něj vyplynulo, že více než 13 procent PET lahví se dostává do sběrných míst bez uzávěrů. Tyto chybějící víčka pak často končí jako pohozený odpad.

Růst zásilkového prodeje ukazuje na potřebu udržitelných obalů

Před samotným uvedením na trh provedla Coca-Cola rozsáhlý průzkum a testování mezi spotřebiteli. Zjišťovala, zda jsou lahve s inovovanými a trvale připevněnými víčky praktické, hygienické, bezpečné a snadno použitelné. A jak zní výsledek rozsáhlého průzkumu? Nejpohodlněji si nápoj zákazník vychutná při plném odklopení víčka.

Nezávislí pozorovatelé dodávají, že nejpohodlněji si nápoj spotřebitel vychutná, když neodnímatelné víčko odtrhne. Zahazovat ho nemusí, stačí, když ho poté, kdy se napije, znovu našroubuje na láhev. To třeba už proto, aby mu zbývající nápoj z láhve nevytekl.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here