V Česku bují nelegální online hazard. Ztráty jdou do miliard

892
hazard
Ilustrace: IPRH

Roční hodnota českého nelegálního trhu s hazardními hrami dosahuje 6,6 miliardy korun. Ztráta na daních obcí a státu činí až 2,1 miliardy korun. Potírat nelegální hazard, jenž má závažné dopady do života lidí, Česko nezvládá.

Ve své studii Černá kniha nelegálního hazardu to uvádí Institut pro regulaci hazardních her [IPRH]. Institut zastupuje 95 % tuzemského legálního hazardního trhu. Podle IPRH tvoří nelegální hazard v Česku až 30 procent celého hazardního trhu. Až 47 procent hráčů využívá služeb nelegálních provozovatelů na internetu.

IPRH tvrdí, že roční výnos u nelegálních online kurzových sázek dosahuje 1,62 miliardy korun. Výnos online technických her dosahuje 3,74 miliardy korun. Takzvaná internetová živá hra přináší 0,15 miliard korun. V land based oblasti, tedy neonline hazardu, činí odhadovaný výnos nelegálních her 1,11 miliardy korun.

„Čísla ukazují, že kdybychom dokázali nelegální trh s hazardními hrami snížit alespoň o 30 procent, vzrostlo by roční inkaso daně z hazardních her o téměř tři čtvrtě miliardy korun,” říká Jan Řehola z Institutu.

To se však státu nedaří. Nelegální provozovatele úřady ani policie nevypátrá a pokuty tak téměř nikdy nevymůžou. V praxi jsou provozovatelé nyní takřka nepostihnutelní. A to přesto, že nelegální herny se opakovaně objevují na místech, kde již v minulosti působily. Černá kniha nelegálního hazardu konstatuje, že v České republice bylo v uplynulých šesti letech odhaleno 1 155 nelegálních heren. Povolených heren a kasin je oproti tomu jen 902.

Problém je hlavně v online prostředí

Ve virtuálním prostředí je situace podstatně horší. Reklamní weby s odkazy na nelegální hazard v Česku nikdo neblokuje. Institut dále konstatuje, že z přímo zablokovaných 559 stránek nebylo z 60 nahlášených řízení dokončeno ani jedno. Oproti tomu třeba sousední Polsko dosud úspěšně eliminovalo bezmála 29 tisíc nelegálních stránek.

Podle Jana Řeholy je potřeba hledat softwarová řešení, která dokáží automaticky vyhledávat a dokumentovat nelegální aktivity. V této oblasti se podle něj nabízí možnost využití umělé inteligence.

Kromě účinné legislativy a spolupráce s Celní správou a Ministerstvem financí je klíčová také spolupráce s technologickými giganty Google, Microsoft, Meta nebo Seznam. Je nutné zjednodušit blokování i postih,” tvrdí Řehola.

Účinným potíráním nelegálního hazardu by stát podle jeho názoru přišel k již zmíněným 1,2 miliardám korun.

„Pokud bychom vzali aktuální sazby daní u jednotlivých typů hazardních her, vyjde nám, že
státu uniká ročně skrz nelegální hazard 389 milionů korun z kamenných černých heren a 1,72 miliardy Kč z nelegálních online hazardních her,“ vysvětluje.

Potírání nelegálního hazardu se Česku nedaří

Nelegální hazard přitom zmiňuje Programové prohlášení vlády. V části věnované veřejným financím stojí následná formulace: „Tvrdě zakročíme proti nelegálnímu hazardu.“ Prozatím ale zůstalo pouze u proklamací.

„Zatímco vytvoření nové zrcadlové nelegální hazardní stránky trvá pár minut, řízení o blokaci nelegálních stránek trvá půl roku. […] Reklamní weby s odkazy na nelegální hazardní hry není možné blokovat. Celní správa nemá dostatečné kapacity ani technologie k boji s nelegálním hazardem v online prostředí,“ stojí ve studii IPRH.

Provozovatelé hazardních her v ČR loni vydělali 32,7 mld. Kč

A dále: Velkou většinu v tuzemsku dostupných nelegálních kasin, stejně jako převážnou
většinu propagačních webů, vlastní firmy, které mají sídla v některých z daňových rájů. Jako jsou například Britské Panenské ostrovy nebo Curacao, případně na Maltě či Kypru.

„Vymahatelnost finančních pokut ze zahraničí, zejména od zahraničních firem, v podstatě vůbec nefunguje,“ uzavírá studie Institutu pro regulaci hazardních her.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here