Nákup zlata centrálními bankami dál láme rekordy

821
zlata
Foto: Pixabay.com

Nejistá doba přeje nákupům zlata. To přesto, že dle World Gold Council poptávka po zlatu letos v prvním čtvrtletí oproti druhé polovině loňska mírně klesla. Zájem o zlato nežene jen nejistá doba, ale i enormní poptávka centrálních bank.

Od roku 2010 se průměrná celosvětová poptávka po zlatě ze strany centrálních bank pohybovala na úrovni 400 až 500 tun ročně. Představovala méně než 10 % celkové roční poptávky po zlatě. Situace se radikálně změnila loni. Centrální banky nakoupily za celý rok více než 1 000 tun zlata a šlo o jejich historicky rekordní nákupy. Nejenže přesáhly 20 procent celkové globální poptávky, ale téměř překonaly celou investiční poptávku.

„Nákupy zlata centrálními bankami mohou signalizovat, že svět je docela znepokojen budoucností,“ vysvětluje aktuální dění hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Zároveň i upozorňuje, že zlato nakupovaly především centrální banky rozvojových zemí nebo těch zemí, které se potýkají s vysokou inflací. Mezi největší kupce loni patřilo logicky Turecko, Rusko, ale také Čína a Indie. A ani tvrzení, že o zlato projevují zájem centrální banky rozvojových zemí neplatí úplně.

„Letos je například lídrem v nákupech Singapur. Což mění názor, že zlato nakupují pouze centrální banky z rozvíjejících se zemí,“ upozorňuje Jiří Tyleček.

Česká národní banka zvyšuje své zlaté rezervy

Stále silný zájem o zlato letos vykazuje nadále Čína. Výsledek je opět ohromující. V letošním prvním čtvrtletí se prodalo 228 tun zlata. Což je zhruba stejné množství, jaké centrální banky nakoupily za celý rok 2020. A je to o 140 tun více, než se zlata prodalo v prvním čtvrtletí loňského roku. Přičemž válka na Ukrajině, která zájem o zlato akcelerovala, vypukla již 24. února.

Zlato je teď na hladině 2 000 USD za unci

Ceny zlata se v posledních dnech drží s výkyvy nahoru i dolů na hladině 2 000 dolarů [cca 42 700 Kč] za unci. Po posledním zvýšení úrokových sazeb americké centrální banky [3.5.] zlato zlomilo rekord, když se obchodovalo za 2 078 dolarů [cca 44 365 Kč] za unci.

Vývoj ceny zlata od začátku letošního března [k 10.5.]

[Zdroj: XTB]

Podle analytiků růst cen zlata stále akceleruje nekončící válka na Ukrajině. Je to ale i vysoká inflace, o níž si mnozí analytici myslí, že potrvá déle, než se původně odhadovalo.

„Situace ale není tak jednoduchá. Vysoká inflace podněcuje centrální banky ke zvyšování úrokových sazeb, které naopak bývají pro zlato velmi negativní,“ doplňuje Jiří Tyleček.

Na druhé straně dodává, že americký FED slevil ze své jestřábí rétoriky a v tempu zvyšování ubrala i Evropská centrální banka. Což ukazuje, že by teoreticky mohla opět nastat vhodná doba pro nákup zlata a dalších kovů.

Přesně tak tomu bylo podle něj v roce 2018, kdy FED ukončil svůj cyklus zvyšování sazeb a jen o půl roku později, v červnu 2019, začal úrokové sazby snižovat. To posílilo dřívější zisky zlata. To následně vedlo k dosažení rekordních cenových úrovní v roce 2020 podpořenými opatřeními centrálních bank souvisejícími s pandemií covidu.

Fyzické zlato ano, papírové zlato ne

Zájem o fyzické zlato neprojevují jen centrální banky, ale i drobní investoři. Ti nakupují investiční zlato ve formě slitků či mincí ve velkém, jak potvrzují data World Gold Council. Poněkud jiná situace panuje u „papírového zlata”. Zájem o expozice vůči zlatu prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů ETF spíše stagnuje. ETF letos vyprodávaly část svých pozic ve zlatě, i když pomalejším tempem než na konci loňského roku.

„V tuto chvíli po mnoha čtvrtletích stále vidíme převis nabídky nad poptávkou. I když i to se může změnit s možným snížením sazeb v USA. To by povzbudilo poptávku po ETF a převáží misky vah ve prospěch převisu poptávky nad nabídkou,“ vysvětluje Tyleček a dodává, že to byly právě ETF fondy, které nakupovaly zlato ve velkém na začátku loňského roku.

Trh se zlatem po čtvrtletích dle typu nakupujících v tunách včetně ceny za unci
[Zdroj: World Gold Council]

Ve prospěch zlata podle něj dále hovoří geopolitická nejistota, problémy bankovního sektoru a prozatím nulové šance na oživení ekonomiky. Nutná je však obezřetnost. To přesto, že po již zmíněném zasedání FEDu dosáhla cena zlata historických maxim.

„Rekordních maxim však bylo dosaženo pouze na trhu s futures, spotové zlato se obchodovalo několik dolarů pod historickými maximy,“ upozorňuje analytik.

Ostatní drahé kovy se podle něj v současnosti nadále obchodují výrazně mimo rekordní maxima a ve srovnání s ostatními třídami aktiv se zdají být silně přeprodané. To platí zejména pro stříbro a platinu. Obě komodity výrazně zaostávají za zlatem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here