Vláda: Vyšší daň pro firmy, OSVČ, nemocenské pojištění i DPH

1625
vlada
Ilustrační foto: Státní tiskárna cenin

Vláda dnes [11.5.] představila opatření na zlepšení stavu veřejných financí. Do nich patří zvýšení daně z příjmů na 21 % pro firmy, zvýšení odvodů OSVČ a vyšší spotřební daně. Vláda zároveň sníží DPH z 15 % na 12 procent u potravin.

Na příjmové straně i díky tomu dojde podle Ministerstva financí ČR [MF ČR] v letech 2024-2025 k celkovým úsporám 69,2 miliardy korun. A to i prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabákových výrobků a lihu [+7,0 mld. Kč], daní z hazardních her [3,9 mld. Kč] a zrušení 22 daňových výjimek [7,6 mld. Kč]. Stát ale nezavede spotřební daň na tichá vína.

Dále dojde k zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta vyměřovacího základu. Což do státního rozpočtu podle propočtů MF ČR přinese 13 miliard korun. Zároveň dojde ke zvýšení daně z příjmů právnických osob ze současných 19 procent na 21 procent [+22 mld. Kč]. Zvýší se rovněž odvody OSVČ [+7,5 mld. Kč] a daň z nemovitých věcí [+9,3 mld. Kč]. Sazba daně z nemovitosti se zvýší dvojnásobně.

Změny v DPH a zrušení daňových výjimek

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] jsou nepochybně dobrou zprávou pro občany změny daně z přidané hodnoty [DPH]. Ta se snižuje u potravin, bydlení a zdravotnických prostředků. Nově nebude mít DPH tři sazby, ale jen dvě [12 % a 21 %].

Daň z přidané hodnoty [DPH] u potravin a z veřejného zdravotního pojištění hrazených zdravotnických prostředků klesne o tři procenta na 12 procent. U potravin dosud platila sazba 15 procent. Například u léků daň ale stoupne z deseti na 12 procent. DPH klesne asi u třetiny položek, u ostatních se zvýší nebo zůstane na stejné úrovni.

Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

V jediné 12% snížené sazbě DPH zůstanou bezlepkové výrobky, vodné a stočné, teplo, doprava cestujících, ubytovací a stravovací služby s výjimkou točeného piva, vstupenky na kulturní a sportovní akce, časopisy, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky do automobilů a pohřební služby. Ostatní položky, které dosud byly v jedné ze snížených sazeb, přejdou do základní 21% sazby DPH.

Přinášíme ozdravný balíček, tvrdí zástupci vládních stran

Z daňových úlev vláda navrhuje zrušení slevy na manželku/manžela pro určitou skupinu osob. Uplatnit ji nově budou moci pouze manžel či manželka pečující o dítě do tří let věku. Dalšími opatřeními mají být zrušení takzvaného školkovného a zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům.

Kabinet dále navrhuje zrušit slevu na dani na studenta a zrušit osvobození nadlimitních stravenek. Snížit chce rovněž limit pro osvobození příjmů z tombol a hazardních her ze stávajícího milionu korun na 50 000. Vláda zruší i odpočet za členské příspěvky odborům.

Co sleduje vláda Ozdravným balíčkem

Cílem konsolidačního úsilí vlády je snížit deficit veřejných financí z letošních 3,5 procenta hrubého domácího produktu [HDP] až na odhadovaných 1,8 procenta HDP v roce 2024 a 1,2 procenta HDP v roce 2025.

Navržená konsolidační opatření řeší v souladu s doporučeními odborníků z NERV zejména úsporami na výdajích, které souhrnně v následujících dvou letech dosáhnou 78,3 mld. Kč. Vláda navrhla tyto škrty ve veřejných financích:

  • Národní dotační tituly zejména pro podnikatele: -54,4 mld. Kč
  • Úspory na provozu státu: -11,2 mld. Kč
  • Snížení objemu platů ve veřejné sféře: -9,7 mld. Kč.

Přehled konkrétních opatření ozdravného balíčku a jejich dopadů na státní rozpočet >

„Během června vláda schválí legislativní znění konsolidačního balíčku, první čtení v Poslanecké sněmovně poté proběhne před sněmovními prázdninami tak, aby opatření snižující deficit o 94,1 miliardy korun platila již od 1. ledna 2024,“ uvedlo MF ČR.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here