Maďarsko žádá výmaz OTP ze seznamu sponzorů ruské války

668
OTB
Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že maďarská strana převod peněz Ukrajině neumožní, dokud Kyjev nevyřadí maďarskou banku OTP ze seznamu sponzorů ruské války. / Foto: Szijjártó Péter

Maďarsko odsouhlasí 500 milionů eur [cca 11,8 mld. Kč] na pomoc Ukrajině z Evropského mírového nástroje [EPF] až poté, kdy Kyjev vyřadí maďarskou největší komerční banku OTP ze seznamu sponzorů ruské války.

Osmá tranše vojenské pomoci ve výši 500 milionů eur z EPF má být Kyjevu vyplacena příští týden v pondělí. Informaci přinesla italská agentura ANSA s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Stejnou informaci publikovala na svém ruskojazyčném webu i britská stanice BBC. Neschválení unijního balíku peněz pro Kyjev ze strany Maďarska agentuře Reuters potvrdilo v úterý 17. května tiskové oddělení maďarské vlády.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý [17.5.] stejně jako již několikrát v minulosti uvedl, že maďarská strana převod peněz neschválí do té doby, dokud Kyjev nevyřadí maďarskou banku OTP ze svého seznamu sponzorů ruské války. Na stejném seznamu figuruje rovněž rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International.

Unijní pomoc Ukrajině se poskytuje z fondu zřízeného v roce 2021 a nazvaného Evropský mírový nástroj. Jde o mimorozpočtový prostředek. Jeho účelem je posílení schopnosti EU předcházet konfliktům. A zajistit mír a mezinárodní bezpečnost.

Budapešť žádá výmaz OTP ze seznamu sponzorů války

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó již dříve hrozil zablokováním přijetí nových sankcí proti Rusku kvůli, jak uvedl, skandálnímu a nepřijatelnému rozhodnutí ukrajinských úřadů zařadit banku OTP na seznam mezinárodních sponzorů války Ruska proti Ukrajině. To proto, že banka neukončila svoje aktivity v Rusku. Což Kyjev vnímá jako podporu ruské agrese.

Mluvme o míru, nemluvme o vítězství, vyzval Orbán

OTP Bank je největší komerční banka v Maďarsku, která působí ve střední a východní Evropě. Služby poskytuje na více než 1 000 pobočkách a online více než 10 milionům zákazníků v osmi zemích. V mnoha oblastech patří mezi lídry maďarského bankovního trhu. Podle ukrajinské agentury Unian banka ale i poskytuje výhodné úvěry ruským vojákům, kteří zabíjejí Ukrajince, a umožňuje jim odklad splácení půjček.

O něco jiné vysvětlení blokování unijních peněz ze strany maďarských úřadů podalo agentuře Reuters tiskové oddělení maďarské vlády v úterý 17.5.

„Maďarsko nesouhlasí s tím, aby EU spolu s dalšími existujícími nástroji využívala EPF pouze pro Ukrajinu, protože to neumožňuje poslat dostatečné finanční prostředky na prosazování zájmů EU v jiných oblastech,” uvedla tisková služba maďarské vlády v odpovědi Reuters ohledně předchozích zpráv v italských médiích.

Maďarsko překvapilo návrhem na spolupráci s Íránem

Unijní prostředky by podle Budapešti mohly být použity na Balkáně nebo v severní Africe.

„Pro maďarskou vládu je klíčové, aby se tyto otázky vyjasnily. A proto neschválila vyplacení další tranše z EPF,” dodal mluvčí.

K blokování unijních peněz ze strany Maďarska se v jedné z odpovědí na otázky novinářů vyjádřil i český prezident Petr Pavel. I když, jak uvedl, nezná podrobnosti celého tohoto problému, tak to ale “každopádně považuje za problematické chování, které by člen NATO a Evropské unie dělat neměl”.

EPF dosud Ukrajině vyplatil 3,6 miliardy eur

Z fondu EPF dosud Brusel Ukrajině vyplatil vojenskou podporu v celkové výši přibližně 3,6 miliardy eur [cca 85 mld. Kč]. Maďarsko, které je členem EU a NATO, odmítlo poskytnout jakékoliv zbraně a vojenskou techniku sousední Ukrajině. Stejně tak i opakovaně kritizovalo sankce Evropské unie vedené proti Rusku. Jejich přijetí musí jednomyslně schvalovat všech sedmadvacet členských států. Nakonec ale Budapešť všechna dosud dohodnutá unijní opatření podpořila.

Vláda schválila dohodu DCA o vojenské spolupráci s USA

Reuters v této souvislosti připomíná spory Budapešti s Bruselem, který pozastavil výplatu peněz z unijního fondu na obnovu ekonomiky po pandemii, dokud maďarská vláda nepodnikne kroky k zajištění nezávislosti maďarského soudnictví. A nezpřísní systém k potírání korupce.

Premiér Viktor Orbán, který je u moci nepřetržitě od roku 2010, se střetl s EU a Evropskou komisí kvůli omezování práv migrantů. Jablkem svárů jsou i zpřísněné státní kontroly nad nevládními organizacemi, vysokými školami, médii a soudy v Maďarsku.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here