Vyšší platové třídy se na úřadech práce dočká 3 500 lidí

2377
uradech
Foto: ÚP ČR

Zhruba 3 500 pracovníků na úřadech práce přejde letos z 9. do 10. platové třídy. Podle odpracovaných let si polepší o 1 700 až 2 600 korun. Vedení Úřadu práce ČR [ÚP ČR] chce práci na pobočkách zatraktivnit a přilákat do nich více zájemců.

Vyšší platové třídy se ještě letos podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] dočká na 3 500 pracovníků úřadů práce. K přechodu u nich podle něj dojde zřejmě v průběhu srpna.

„Změnu bychom ideálně udělali v průběhu srpna,” potvrdil ministr Jurečka na dnešní [22.5.] tiskové konferenci.

Na úřadech práce pracuje zhruba 11 500 zaměstnanců. Zvýšení platové třídy pro 3 500 z nich podle Jurečky přispěje ke snížení fluktuace na pobočkách. Úředníci mimo státní službu pobírají s ohledem na délku praxe měsíční plat od 21 710 korun do 31 820 korun při práci nad 32 let. Po slibovaném zvýšení se jim měsíční plat podle tabulek zvedne na 23 390 korun do 34 370 korun. U pracovníků ve služebním pracovním poměru jsou výdělky mírně vyšší. Obecně patří pozice pracovníků ÚP ČR k druhým nejhůře placeným ve státní správě, uvedl v nedělním diskuzním pořadu České televize ministr Jurečka.

„Stále ale platí, že významnou část pracovníků chceme mít navázanou na výkonové odměňování tak, aby to bylo v souladu i s odbory,“ dodal k odměňování na ÚP ČR ministr.

Odměny podle výkonu

Odměny dostávají pracovníci úřadů podle toho, jak zvládají odbavovat žádosti o státní sociální podpory. Loni dostali na mimořádných odměnách celkem zhruba 560 milionů korun. Letos jim na odměnách jejich vedoucí rozdělí přibližně miliardu korun, řekl Jurečka. Ve zmiňovaném diskuzním pořadu místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková [SPD] systém odměňování zkritizovala. Řekla, že pracovníci odměny dostanou jen za podmínky, že splní 100 procent doručených žádostí o příspěvky. V opačném případě na ně nárok nemají.

Stát chystá majetkové testování příspěvku na bydlení a revizi podpor

Nicméně odměny, slibované přeřazení do vyšší platové třídy a redistribuce žádostí o sociální dávky do méně zatížených krajských poboček úřadů práce zřejmě sklízí první úspěchy. Jak dnes uvedl pověřený ředitel Úřadu práce ČR a vrchní ředitel Sekce informačních technologií na MPSV Karel Trpkoš.

„Myslíme si, že jsme téměř úplně všechno vyčistili. A příspěvky vyplácíme téměř v celé republice v termínech,” shrnul aktuální situaci na úřadech práce Trpkoš.

Vyřizování žádostí o dávky na úřadech práce

Ke zrychlení vyřizování žádostí podle něj pomohl i zavedený koncept jednoho úřadu, kdy funguje jedna síť úřadů práce, které si vzájemně vypomáhají. A s odměňováním chce vedení ÚP ČR pokračovat i v budoucnu. Byť jak uvedl ministr Jurečka, převážně formou navázání odměny na výkon. Tedy na počet vyřízených žádostí o dávky. A souhlasí i Karel Trpkoš.

„Když chci po někom výkon, tak ho musím kvalitně odměnit,“ uvedl s tím, že ani on by nepracoval za nízký plat.

Karel Trpkoš: Zlepšení na úřadech práce je za mě brutální

Situace se podle něj zlepšuje i na několika nejvíce přehlcených pražských pobočkách [Praha 9, Praha 4], jejichž fungování Trpkoš připodobnil ke stavu klinické smrti. I tyto nejvytíženější pobočky úřadů práce se pod jeho vedením, jak řekl, odbřemenily. Došlo na jejich restart a ÚP ČR na ně přijal nové pracovní posily.

V těchto a jim podobných pobočkách podle něj panovala fluktuace přes 50 procent. Průměrná doba odbavení žádosti o dávku u nich byla v době jejich „klinické smrti“ 120 dnů. V posledních měsících se podle jeho slov zapracovalo i na digitalizaci. Dokumenty z Prahy se dostávají do Liberce, kde je pomocné pracoviště pro Prahu, již plně v digitální podobně.

„Mezi Prahou a Libercem neputuje žádný papír, ale digitální obraz dokumentů,“ řekl pověřený šéf úřadů práce.

Nárůst příjemců sociálních dávek je obrovský

Systém státních sociálních podpor dnes spravuje jednadvacet dávek. Měsíčně vyplatí přibližně dva miliony sociálních podpor. K nejčastějším příspěvkům patří příspěvek na bydlení, na péči a rodičovský příspěvek.

Podle aktuálních dat Ministerstva práce a sociálních věcí ČR vyplatily úřady práce letos v dubnu 248 215 dávek na příspěvku na bydlení v celkovém objemu 1,432 miliardy korun. Průměrná výše dávky činila 5 771 korun. Pro srovnání o rok dříve, v dubnu 2022, úřady práce na příspěvku na bydlení vyplatily 165 408 dávek v objemu 701,7 miliardy korun. Průměrný příspěvek tehdy byl 4 213 korun.

Jurečka: Úřady práce nefungovaly už při mém nástupu

Obdobně strmý nárůst vykazuje v posledním roce přídavek na dítě, kterých letos v dubnu úřady vyplatily 366 874 v celkovém objemu 493,46 milionu korun. Ve stejný měsíc o rok dříve pak vyplatily celkem 265 400 dávek za zhruba 294 milionů korun.

Veronika Táchová/ČTK

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here