Karel Trpkoš: Zlepšení na úřadech práce je za mě brutální

22551
Karel_Trpkos
Foto: Úřad práce ČR

Pověřený ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš vede úřad osm týdnů a už hlásí samé úspěchy. Dávky lidem odcházejí rychleji, úředníci mají více peněz a finance na provoz mají i úřady práce. Opozice ale nesouhlasí. Trpkoše nazývá “fakt supermanem”.

„Situace na úřadech práce se daří měnit a stabilizovat,“ řekl včera [12.4] na jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

To za situace, kdy úřady práce vstupují do další zatěžkávací zkoušky, kdy je čeká dokládání dokumentů pro druhé čtvrtletí roku. Půjde o enormní nárůst dávek, které úřady vyplácí.

„Dokládání od 1. dubna, následující čtvrtletí, bude extrémní. Máme plán, abychom dodrželi lhůty a zajistili finanční prostředky,“ uvedl na jednání výboru ministrem pověřený ředitel ÚP ČR Karel Trpkoš.

Karel Trpkoš, který zároveň zastává funkci vrchního ředitele Sekce informačních technologií na MPSV, poslancům zároveň vypověděl, co se za dobu jeho působení v úřadu zlepšilo.

„Když jsem nastoupil na úřad, bylo přes sedm tisíc nezpracovaných žádostí, nebyly zaevidovány,“ uvedl.

Několik pražských poboček úřadů práce podle něj vykazovalo průměrnou dobu vyřízení žádosti o dávku delší než 100 dnů. Fluktuace na některých pobočkách, jak doslova řekl, přesahovala 100 procent. Konkrétně hovoří o měsíce přetížené městské části Prahy 9. Navazujícím problémem především Prahy je podle Trpkoše dlouhodobě vysoký počet neobsazených pracovních míst.

„Aktuálně je jich 109, to se projevuje v odbavování,“ řekl.

Pražské úřady práce podle něj do jeho nástupu navíc nevhodným způsobem používaly na dohody najaté výpomoci. Tito pracovníci nepomáhali tam, kde bylo nejvíce potřeba.

Karel Trpkoš v Praze vyhlásil akci Čistý stůl

Již za necelých osm týdnů ve vedení Karel Trpkoš shrnul strategické změny ve fungování sítě úřadů práce. Řekl, že se svými kolegy vytvořil novou organizační strukturu úřadů, stabilizoval personální kapacity, kdy pracovníci podle něj přešli z 9. do 10. platové třídy. A vylepšila se i oblast IT. Za důležité považuje zprovoznění administrativně podpůrného pracoviště v Liberci, takzvaného back office. Obdobné pracoviště chce ÚP ČR otevřít i v Moravskoslezském kraji.

V Praze se Trpkoš navíc postaral o akci zvanou Čistý stůl. Při ní dochází, jak říká, k vyčištění a odbřemenění metropole.

„Vzali jsme žádosti a rozdistribuovali do republiky 5 700 žádostí, všechny jsou buď odbaveny, nebo ve výzvách,“ uvedl to, v čem spočívá akce Čistý stůl.

Jurečka: Úřady práce nefungovaly už při mém nástupu

„Aktuálně v Praze nejsou žádosti, o kterých bychom nevěděli a neměli je pod kontrolou,“ ujistil poslance s poznámkou, že po jeho nástupu například zjistil, že na úřadech leží 954 žádostí z roku 2022, které ještě nejsou zpracovány.

V Praze se podle něj nyní nezpracovávají žádné nové žádosti. Přeposílají se do jiných poboček úřadů, kde dostanou tamní pracovníci za každou vyřízenou žádost extra zaplaceno. A podle Trpkoše jde o slušnou částku.

Zároveň pochválil i to, že v meziročním srovnání vykazuje doba odbavování sociálních dávek na úřadech práce lepšící se trend. Například průměrná výše příspěvků zpracovaných do 30 dnů v roce 2022 byla u bydlení 26 %, v roce 2023 už je to 37 %. U přídavku na dítě je zlepšení ještě větší, a to z loňských 25 % na 47 % v roce 2023.

„Doufám, že tento trend udržíme, zlepšení je tam za mě brutální,“ pochválil se Trpkoš.

Ne každý vidí na úřadech práce brutální zlepšení

Brutální ani žádné jiné zlepšení na úřadech práce ale nevidí po ani před nástupem Karla Trpkoše do pověřené funkce poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka.

„Jedním dechem řeknete, že to nefungovalo na úrovni generálního ředitelství a následně, jak už to vše super funguje,“ vytkl Trpkošovi Juchelka.

Odpovědnost za fungování, respektive nefungování úřadů práce jde podle něj za ministrem Jurečkou a náměstkem a pověřeným ředitelem ÚP ČR Trpkošem.

„Za to jste odpovědni vy dva a ještě tady chybí vaše kolegyně Sadílková, nerozumím proč tady není,“ uvedl Juchelka.

Krize úřadů práce: Jurečkovi nevadí náměstkyně sedící na dvou židlích

 

Upozornil rovněž na neustálé nepokoje na úřadech práce, při nichž musí často zasahovat policie. A na stále nespokojené pracovníky, kteří z úřadů odcházejí nebo si kvůli přepracování často berou pracovní neschopnost.

Podvody v solidárních příspěvcích

Nespokojení vyjádřil i s neoprávněně vyplacenými solidárními příspěvky za ubytovávání Ukrajinců, na které musela úřady upozornit až jedna z bank, když se jí zdálo podezřelé, že na jeden účet klienta přišla od státu nebývale vysoká suma peněz.

„Včera ministr mluvil o dvaceti trestních oznámeních, které v tuto chvíli vedou,“ řekl s dodatkem, že jich v reálu bude jistě podstatně víc.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Změny na úřadech práce a ve výplatách sociálních podpor nemůžou podle něj nastat za sedm týdnů od výměny vedení ÚP ČR. Například jen zaučení úředníka na vyřízení dávky hmotné nouze podle něj vezme zhruba jeden rok.

„Mám vám za zlé, jakým způsobem to nyní na úřadech práce vypadá,“ řekl Juchelka s tím, že chybou bylo delegovat veškeré podpory po ruské invazi na Ukrajině výhradně na úřady práce. Činnosti se měly podle něj od počátku delegovat i na jiné instituce.

Trpkoš je superman, řekla Jana Pastuchová

Další z opozičních poslankyň Jana Pastuchová [ANO] nazvala Karla Trpkoše doslova supermanem, když je schopen léta trvající problémy na úřadech práce vyřešit za sedm týdnů ve funkci.

„Od 15.2. jste tam a jste asi fakt superman,“ řekla s otázkou, k čemu je pak na MPSV náměstkyně Sadílková, která měla koordinaci úřadů práce na starosti.

Poslanec Igor Hendrich [ANO] vytkl Trpkošovi zase to, že zmiňovaná redistribuce ve vyřizování dávek z pražských poboček do regionů proběhla fyzickými rozvozy. A to pouze do Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Karel Trpkoš mu oponoval, že si žádné z krajských pracovišť na nic ohledně vyřízení dávek a doručení podkladů nestěžovalo.

Veronika Táchová

13 KOMENTÁŘE

  1. Informace, které jsou uvedeny v článku nejsou ani za mák pravdivé. žádné přechody z jedné platové třídy do druhé neproběhli. K žádnému zlepšení na úřadech práce nedošlo a v tomto stavu ani nedojde. jen člověk, který nemá ani ponětí co je práce s klienty a jen sedí ve své pohodlné židli, by se měl asi zamyslet co vypouští z pusy a jaké světlo to pak vrhá na “jeho podřízené”.

  2. Dobrý den, souhlasím s komentářem E+M, žádné přechody mezi platovými třídami neproběhly, více peněz nemáme, ale více práce ano. A když se máme , tak dobře, tak proč lidé ze SSP odchází a hledají si jinou práci.

  3. Je zarážející , že v komentářích zřejmě psaných zaměstnanci “postiženého” úřadu se objevuje spousta hrubých pravopisných chyb . Není se co divit , že práce úřadu s takovým “materiálem”
    neměla patřičnou úroveň.

    • Nezlobte se, ale je tu pár komentářů. “Spousta pravopisných chyb” je trochu přehnané, nemyslíte? Na základě toho soudíte práci všech zaměstnanců? Tak se jděte podívat v době úředních hodin na ono zmíněné oddělení SSP. Radši si zameťte před vlastním prahem, ve vašem příspěvku jsou také chyby nehledě na to, že i stylisticky je to trochu mimo 🙂

  4. Změny k lepšímu? Tak to asi ne. Jeho nápady jsou jedny z nejhorších, které mohly do dnes na ÚP být. Systém odměňování je celý závislý na odděleních SSP, ty když nebudou plnit, spíše stíhat, jak mají, tak je celé kontaktní pracoviště, všechna ostatní oddělení, bez odměn. Dokáže si tento pán představit, jak je to pro toto oddělení diskriminační? A jak si na ně ostatní oddělení budou ukazovat, když kvůli nim “tak zvaně” nedostanou odměny? Tohle může vymyslet jen nesoudný a neschopný člověk, aby zodpovědnost celého kontaktního pracoviště přenesl na jedno oddělení. A přechody z jedné platové třídy do druhé? Pouze pro někoho, většinou pro ty, kteří do této třídy nemají patřičné vzdělání, takže jim “za odměnu” ubereme 2 roky praxe, kdy tímto super postupem leckteří dosáhnou v té vyšší platové třídě menšího platu a jiní, kteří jsou sice kmenoví zaměstnanci ÚP (na dobu neurčitou), mají i potřebné vzdělání pro 10. platovou třídu, ale bohužel v současné době pracují v tzv. projektu a projektových zaměstnanců, i když kmenových, se přestup z nižší platové třídy do vyšší netýká, takže tito zaměstnanci nedostanou navíc vůbec nic. Opravdu větší “spravedlnost” zaměstnanci ÚP ještě nezažili. Doufáme jen v jedno, že tento pán se na dosavadní židli dlouho neohřeje. Děkujeme, odejděte!!!! Protože za Vašeho vedení, spíše nevedení, ÚP skončí brzy jako instituce úplně.

  5. ČR je sto let za opicema!!! Dnes se ve světě takovéto prkotiny vyřízují on line. Než se vše v ČR el. propojí uplyne nejmíň padesát let.

    • Blbý je, že třeba klienti v hmotné nouzi nemají mail, mobil, nedokážou formulář vyplnit a možnost online nevyužívají a jdou si to tam prostě vystát radši.

  6. Už jsem několikrát psala, aby se rozdělila práce na ÚP do 3 úřadů.
    1) dávky na bydlení a hmotná nouze na sociální odbor
    2) cizince by měla řešit cizinecká policie
    3) ÚP by měl zajišťovat pouze podporu nezaměstnanosti

  7. Akce Praha čistý stůl?jak je možné,že pobočky v Praze jsou otevřeny jen v pondělí a ve středu?Jako zaměstnanci by se mi také líbilo mít otevřeno jen o úřední den a vše co si na přepážce vyberu nezadávam a pak rozesílám po celé republice….pan Trpkoš a ostatní nadřízení si absolutně neumějí představit v jakém neuvěřitelném stresu zaměstnanci SSP pracují,agenda je zahlcena a pracovníků je jen omezený počet…..

  8. Bohužel úředníci jsou vnímání společnosti jako vyzirkove a takto se k nám také staví. Ze se musíte neustále vzdělávat a přizpůsobovat situacím, práce navíc spis to nikdo neví. Bohužel ve vládě nemají ponětí, jak to chodí a stalo by za to, aby se šel někdo z nich podívat co to obnasi. Dobre zaplatit…. proč však dle nich máme dost. Raději přidat prace, než cokoliv jiného. Nikdo nic nedostal přidáno, tak ať nekecaji.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here