Zaměstnanci úřadů práce v březnu dostali navíc 13 270 Kč

6650
UP_CR
Foto: Redakce FinTag.cz

Odborový svaz státních orgánů a organizací [OSSOO] vyhlásil od 1.5. stávkovou pohotovost. Chce vyšší platy pro pracovníky úřadů práce. A chce i zahájit jednání o valorizaci platů v celé veřejné sféře.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] oznámil, že je ochotný a i bude s odbory jednat a připraví konkrétní návrhy řešení. Pracovníkům úřadů práce ale odmítl valorizovat platy.

„Nemůžeme nyní přistoupit na požadavek navýšení platů pouze zaměstnancům ÚP ČR. Nepovažuji za správné jít na úkor třeba personálu v sociálních službách nebo nepedagogických pracovníků ve školství,“ uvedl ministr.

Průměrný plat na ministerstvech loni činil 52 200 korun

Předseda OSSOO, který sdružuje téměř 20 000 zaměstnanců veřejné správy, Pavel Bednář řekl, že z necelých 80 000 státních úředníků nejvíce aktuální agendy nyní připadá právě na úředníky úřadů práce. Řeší dávky na zvýšené ceny za energie, podporu a práci uprchlíků, včetně online výplaty příspěvků jejich ubytovatelům.

„Většinu agendy zpracovávají státní zaměstnanci na Úřadu práce v 9. platové třídě s platem okolo 25 000 Kč hrubého. Co se týče údajného rapidního zvyšování platů, tento nárůst byl zapříčiněn primárně [zcela zaslouženým] přidáváním učitelům, zdravotníkům atd. Platy úředníků již druhý rok stojí. Navíc jde o růst pouze nominální,“ řekl Bednář.

Odměny pro zaměstnance úřadů práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí se odpovědnosti za platy pracovníků úřadů práce ale nezříká. Ministr potvrdil svůj slib odborům co nejdříve provést revizi odměňování. A zároveň rozhodl o mimořádných odměnách pro všechny zaměstnance ÚP ČR.

„Odměny pro pracovníky ÚP ČR byly za poslední období rekordní a průměrně v březnové výplatě činily 13 270 korun,” uvedlo MPSV.

A dále: V loňském prvním kvartálu vyplatil ÚP ČR dle MPSV na mimořádných odměnách svým zaměstnancům více než 51,1 milionů korun. Za první kvartál letošního roku činily odměny přes 55 milionů korun. Odměny kvůli ukrajinské krizi dosáhly 71,1 milionu korun.

Už kvůli tomu ministr Jurečka označil nynější vyhlášení stávkové pohotovosti odboráři za nátlakovou formu, která ho velmi mrzí.

„Zažíváme extrémní situaci, přesto se nám daří proplácet přesčasy a vyčlenili jsme zdroje právě i na mimořádné odměny,“ řekl.

20 procent jich propusťte a peníze rozdělte mezi zbylé

Do sporu odborářů a MPSV se zapojil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09]. Pohotově poradil ministrovi Jurečkovi na sociální síti Twitter.

„Když je válka a bezprecedentní situace, vrazí ´loajální´ státní úředník své vládě kudlu do zad a jde vydírat stávkovou pohotovostí. Smím-li doporučit ministrovi Jurečkovi, 20 procent jich vyhoďte a mezi zbytek rozdělte jejich platy. Platy tak stoupnou a práce bude efektivnější…,“ uvedl na svém Twitteru čerstvý místopředseda Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Kalousek.

Do vedení Správní rady VZP ČR usedl Philipp i Kalousek

Pokud bychom vzali jeho slova doslova, značilo by to při cca 11 500 zaměstnancích ÚP ČR [údaj z roku 2016] propuštění více než 2 300 zaměstnanců. Při nejčastějším platu 25 000 korun hrubého, jak uvádějí odbory, a průměrné odměně za březen k němu ve výši 13 270 korun [celkem 38 270 Kč], by pak úspora činila téměř 99 000 000 korun. To by znamenalo navýšení mzdy pro zbylé pracovníky o 10 760 korun. Zda by to zvýšilo jejich produktivitu, lze pak jen odhadovat.

Průměrná mzda ve 4. kvartále reálně klesla o 2 procenta

Ministr Jurečka ale připustil, že vláda zvažuje možnost plošného navýšení tarifů zaměstnanců ve veřejné sféře. Jakkoli uvedl, že naráží na možnosti státního rozpočtu. Přičemž jeho výdaje nyní navyšují zejména výdaje na zvládání uprchlické vlny [současný odhad vlády je cca 60 mld. Kč] a zvýšené výdaje na obranu. Nyní nově o 1,4 miliardy korun na urgentní nákupy vojenského vybavení. Na druhé straně příjmy rozpočtu aktuálně významně zvyšují příjmy z daní, které rostou úměrně s inflací.

–DNA–

6 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den lidé. Tady se znovu ukazuje to diletanství pana Jurečky. Protože kdyby této problematice rozuměl, tak by musel tyto odměny přísně selektovat. Protože jedna věc jsou provozní úředníci a druhá věc úředníci např. na Aktivní politice zaměstnanosti apod. Je velmi dobré, že tito uštvaníprovozní úředníci konečně dostali něco málo.

  2. Všichni víme jak fungují průměry 😀 Nejvíce dostanou úředníci v Praze, pak ti na vedoucích funkcích (odměny krajských ředitelů málokdy jdou pod 200 000 ročně, za co, to je fakt otázka) a na přepážkové zaměstnance někde dole, kteří odvedou nejvíce práce, zbyde možná tisícovka nebo dvě.
    Úplně stejný případ jako když se soudruh Babiš chvástal, jak zvýšil platy úředníkům, ačkoliv zvyšoval hlavně nenárokové složky (tzn. ony odměny), které z řadových zaměstnanců nikdo nikdy neviděl 😀

  3. Pokud chtějí více peněz tak se určitě i prodlouží otvírací hodiny že. Efektivita úředníků na přepážkách je někde kolem 40%. Začátek 8:30, hodinu před koncem už vás nevezmou a hodina na oběd. Tomu se říká pracovat. A navíc ta jejich arogance, masakr.

  4. Dobrý den, kontroluje někdo efektivitu jejich práce, kolik denně vyřídí lidí? A zda to dělají dobře? Někteří neumějí a nerozumí ani tomu co mají v popisu práce. Jak se jich zeptáte na něco co souvisí vaším problémem nedokáží odpovědět a musí někam volat a ptát se někoho jiného. Nevají všeobecný přehled a ani to na co jsou školení neumějí. Musíte jim věřit, že vám poradili dobře a správně to “spočítali”. Na úřadech práce je několik odvětví, ti na kontaktních místech nebo rekvalifikacích skoro nic nedělají a mají brát odměny a zvýšit jim plat? Za co? Vždyť jsou tři dny v týdnu v poledne doma a v úřední hodiny tam do 17 h nikdo není. Domů chodí s čistou hlavou, za nic neodpovídají. Kdyby tito úředníci měli pracovat v soukromém sektoru nebo dokonce pracovat sami na sebe, tak si nevidělalí ani na suchý chléb. To máme vládu, to je až neskutečné co si vše necháme líbit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here