Jan Švejnar: Vláda i ČNB selhala. Česká ekonomika stagnuje

17351
Svejnar
Profesor Jan Švejnar / Foto: Redakce FinTag.cz

„Česká vláda nebyla schopná zajistit, aby inflace klesla dost prudce. A i neudělala nic, aby podpořila růst hrubého domácího produktu [HDP]. A když vám klesá HDP, roste vám dluh,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce profesor Jan Švejnar.

Podle profesora Columbia University v New Yorku, který působí i v tuzemském vědeckém pracovišti CERGE-EI, Jana Švejnara loni a letos ale neselhala jenom česká vláda, ale i Česká národní banka [ČNB], která rovněž dostatečně nereagovala na rychle rostoucí inflaci.

Zároveň odmítl, že by vláda či ČNB ve svém aktuálním složení měly nějakou významnou zásluhu na aktuálním mírném poklesu tempa inflace v Česku. Podle něj inflace klesá globálně, proto klesá i v Česku. Podle něj pak docela fatální a hrubá chyba, které se dopouští česká vláda, spočívá v tom, že se nevěnuje podpoře konkurenceschopnosti české ekonomiky.

„Vláda a centrální banka v Česku způsobila ekonomickou recesi. A stále ještě stagnujeme. To bychom měli řešit. A ne to, o kolik nám tady vzrostou mzdy,“ uvedl.

Česká ekonomika se loni potýkala s recesí. Letos v prvním čtvrtletí už rostla, ale jen o pouhých 0,1 procenta. Švejnar pak docela odmítl debatu o nebezpečí růstu mezd, kterého se obává zejména centrální banka kvůli dalšímu růstu inflace. Odmítl i argument, že růst mezd se v minulosti významně podílel na růstu inflace.

„Ty mzdy netáhnou inflaci ani náhodou. Mzdy pouze reagují na to, jak v Česku klesá životní úroveň. A právě životní úroveň je to důležité téma, které bychom měli řešit,“ řekl.

Česká ekonomika se nachází ve velice špatné situaci, zhodnotil. Ještě horší podle něj je to, že tento fakt nikdo v Česku neřeší. Související problém podle něj je, že se česká společnost nadále významně polarizuje. Jedni jsou na tom „hodně špatně“, zatímco zanedbatelnému procentu bohatých se dále daří dobře, uvedl.

Ozdravný balíček toho moc neřeší, uvedl Švejnar

Profesor Švejnar se vyjádřil i k takzvanému ozdravenému vládnímu balíčku veřejných financí. V souvislosti s ním zopakoval, že balíček rezignuje na podporu ekonomiky a zvyšování životní úroveň obyvatel. Inflace, která je globální, by podle něj v Česku zdaleka nabyla takový problém, pokud by česká ekonomika rostla a lidem by rostl příjem. To však vládní balíček nikterak jasně neakcentuje, dodal.

Negativně se vymezil ke zvýšení daně z příjmů u právnických firem, který balíček obsahuje. A na druhé straně vyjádřil nepochopení toho, proč vláda Petra Fialy [ODS] zrušila EET.

„EET byla a přece je důležitá. Zavedla se, něco to stálo. Ve světě je to naprosto normální. Na pláži v Řecku vám elektronicky účtují přímo u lehátka u moře. Nevím, proč se to v Česku ruší, když je přínos pro státní rozpočet i to podporuje rovné podmínky pro podnikání,“ uvedl.

Vláda podle něj pak měla například už loni zdanit mimořádné zisky všem firmám, které na krizi neočekávaně vydělávaly. Naopak odmítl znovuzavedení daně z převodu nemovitostí. To podle něj opět podvazuje ekonomický růst. Brání to totiž podle jeho názoru pohybu kapitálu.

„Já vůbec nechápu, že v případě ozdravného balíčku se v Česku začíná u daní, ale ne u úspor v chodu státu,“ vyjádřil údiv a dodal, že přínosem by byl přesun pracovníků z veřejného do privátního sektoru.

„To by pomohlo státnímu rozpočtu i růstu HDP. To by byla výhra na celé čáře,“ řekl jasně.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

V této souvislosti upozornil, že mnoho úspěšných států pracuje se dvěma rozpočty. Jeden je běžný a druhý investiční. Podpora ekonomiky pak podle něj není důležitá jen v případě Česka, ale celé Evropy. Ta podle něj ekonomicky zaostává za Čínou i Amerikou. Navíc je zranitelnější v surovinové oblasti. Upozornil rovněž na rizika pramenící ze zesilujícího konfliktu mezi USA a Čínou.

Co řekl David Marek a Tomáš Holub

Dalšími hosty OVM byli člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub a člen Národní ekonomické rady vlády [NERV] David Marek. Tomáš Holub odmítl tvrzení, že by ČNB nebojovala s inflací. Zdůraznil, že při posledním jednání bankovní rady hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb. Připustil, že ČNB ale propásla dobu, kdy sazby nejspíš měla zvýšit.

„Přesto si myslím, že i v té symbolické, signalizační rovině další zvýšení úrokových sazeb dává smysl ještě teď,“ řekl Holub.

Česko je ve slepé uličce, ukázal střet Michla s Fialou

Zopakoval argument ČNB, že pro další vývoj inflace bude klíčový růst mezd. Ten totiž může opět roztočit inflační spirálu. Podle něj by bylo namístě dochlazovat ekonomiku i poptávku o něco vyššími sazbami. Což podle něj pochopí i firmy, kterým vysoké sazby zdražují úvěry. S jeho slovy souhlasil David Marek, jenž inflaci v Česku označil za „jasně poptávkou“. Marek dlouhodobě ostře kritizuje centrální banku za podle něj „laxní“ přístup v boji s inflací.

„ČNB de facto rezignovala na boj s inflací,“ uvedl v OVM a dodal: „To, zda jsme vstoupili do té mzdově-inflační spirály uvidíme zpětně až na začátku příštího roku.“

ČNB podle něj měla zvýšit úrokové sazby již loni a minimálně o procento. Argumentoval doporučením Mezinárodního měnového fondu. Na tom, že inflace klesá, podle něj nemá současná bankovní rada žádnou zásluhu. Zásluhu na trendu nese předchozí složení bankovní rady a skutečnost, že se stabilizovala geopolitická situace, klesly ceny energií a utlumily se poruchy v dodavatelských řetězcích. A například za zdražení potravin podle něj může právě ČNB svou laxní politikou. Aniž by své tvrzení ale blíže vysvětlil.

Šetření vysokých cen potravin nic nepřineslo. Kde je problém?

Tomáš Holub v souvislosti s inflací upozornil na problémy struktury českého trhu v mnoha odvětvích. Poukázal na to, že obchodníkům, kteří zdraží o 25 procent, ale ztratí pět procent z tržeb kvůli odlivu zákazníků, se zdražení stále vyplatí. To mnohdy hlavně kvůli tomu, že trh spotřebitelům nenabízí jinou příležitost k nákupu.

Daniel Tácha

15 KOMENTÁŘE

  1. Jestliže někdo vidí inflaci jako jasně poptávkovou, měl by se léčit. Nebo se probudit. Zdvořile připomínám nárůst cen energií (které – světe div se – jsou zapotřebí k výrobě úplně všeho), nárůst světových cen materiálů, speciálně kovů a stavebních materiálů. K tomu propad reálných mezd o desítky procent. ( U mého spotřebního koše 24%) A představa celosvětové inflační vlny způsobené poptávkovou inflací je naprosto stupidní. Chápu, že v situaci kdy jsme se nečinností a tupostí vlády dostali do stagflace, je třeba teoreticky (a se statisícovým platem) brojit proti obecnému růstu mezd, ale takhle lživě, hloupě a primitivně skutečně nikoliv.

      • to myslíte jak ten pan ne světově uznávaný odborník tak proč by neměl pomoci zemi kterou má rád a odkud pochází

        • Takto se zemi nepomáhá navíc papulou a zítra o tom nikdo neví. Myslím, že takových radilů tu máme, že je můžeme začít vyvážet, pokud o ně bude zájem. Tací co vyšli vysoké školy a odešli do bank, pojišťoven a nečuchli k řízení podniků jsou tisíce a tak sedí na vysokých úřadech a plodí hlouposti.

      • Patrně nerozumíte textu. Jinak připomínáte Klause 12.11.89 v rakouské televizi : “my umíme všechno nejlépe, kam na nás máte…” Jistě ale nechápete zásadní rozdíl mezi Švejnarem a českými postklausovskými ekonomy, kteří zatím stále vyrábějí krizi za krizí a vedou již od guru Klause aa Zemana naše hospodářství stále více k Albánii.

      • Pokud vím Trojanová , tohoto pána asi pozval k nedělní debatě Moravec nebo někdo jiný . Pro nás ostatní je jeho názor zajímavý a vidíme , že se nemýlíme . Já také kritizuji vládu , že má minimum prorůstových položek . Opravdu se nesmí škrtat i za cenu přiškrcení ekonomického růstu státu . Víš o kolik se odhad vlády asi zmýlí , když do dneška šílené množství OSVČ zrušilo své podnikání kvúli datové schránce ? Víš o kolik se možná opět propadne v důsledku toho HDP?

      • Přišel radit, protože chtěl pomoci. Tehdejšími rádoby ekonomy byl však odmítnut a podle toho to také dopadlo. A lidé uvažující jako vy jsou spoluviníky.

    • Pokud jste si nevsiml, tak ceny energii jsou skoro na predkrizove urovni. Ceny stavebních materiálu dávno klesají atd.
      Vidíte tu snad dvoumistnou deflaci??

      • Víte, ony ty jevy v hospodářství jsou komplexní. Pokusím se to vysvětlit. Co se v ekonomice děje, je z největší části způsobeno všemi lidmi do ekonomiky zapojených. Prostě zákazníci a jejich potřeby, jejich chtíče (to se mi zrovna teď líbí, proto si to koupím), prostě vše, co má přímo nebo nepřímo nějakou ekonomickou aktivitu. Potom to jsou další lidé, podnikatelé, kteří výrobky, tedy hodnoty k životu potřebné výrobně a prodejně organizují. Ti jsou totiž první, kdo začnou cenu určovat. Takže toto nemá žádný centrální volant. Ale zcela živelné to také není, protože třeba v tvorbě cen směrem nahoru se musí podnikatel ohlížet na konkurenci a směrem dolů, zda se to pak vůbec vyplatí vyrábět. A protože vyplatí určitý objem mezd, tak ani poptávka není živelná. Je dána tím, kolik mají lidé peněz. Ještě do toho vstupují vlády svými daňovými a jinými zákony a pak také i banky. Když to dlouhodobě bez větších zásahů jede, tak se vše ustálí ve smyslu plus mínus pár procent. Něco jak hladina rybníka v klidném létě. Jenže pak do toho začali zasahovat zelní a tu poklidnost a vyrovnanost různými zákazy a šílenými nápady narušovat. Podobně, jako když do letního rybníka hodíte menší kámen. Hladina se trochu rozvlní. Její výška v libovolném místě už není stabilní. A pořádný balvan dopadl z geopolitické oblasti, který ukázal evropskou energetiku v nedbalkách (embargo na ruský plyn). V té chvíli se vše rozhodilo, včetně tvorby cen. Něco, jak když auto najede na kaluž a začne na silnici tancovat. Jinými slovy, za normálních okolností (bez zelených záškodníků) bude hospodářství potřebovat delší čas, než se vše zase ustálí. A tím vším myslím to, že firmy budou vědět, co očekávat a jak výrobu a sortiment plánovat, prostě jak a kolik investovat. Dále, až se ustálí i růst mezd, tedy, až se zase sváže s růstem produktivity, protože nyní je svázán více s tím, že obyvatelstvo chudne a tím chce, aby je podnikatelé více platili (do té doby bude inflace součástí ekonomického života). Také, že lidé budou opět utrácet standardně, to znamená, že na jedné straně nebudou rozhazovat, ale současně nebudou strachy extrémně škrtit výdaje a tím jejich výdaje budou dlouhodoběji dopředu odhadnutelné (pro plánování investic). Nutně i to, že se ustálí množství zdrojů energií a tím i jejich ceny. Následně se ve světě i inflace ustálí na nízkých hodnotách, jako tomu bylo dříve. Totiž po takových drastický zásazích do hladkého fungování hospodářství, toto v minulosti potřebovalo tak přibližně deset let nerušeného vývoje, aby se vše ustálilo. No, v Evropě se zelenými teroristy však budeme dále chudnout a když při chudnutí rostou mzdy a ony porostou i do budoucna, tak je jasné, co musí dělat ceny.

        • Nic už nebude jako dříve, Svět se pomalu zbláznil, trh nevyřešil vše, jak nám bylo vtloukáno do hlav a zeleným včele s Grétou se pomalu klaněli i v OSN.
          Kde že jsou ti zakladatelé EHS, dnešní pokračovatelé jim nesahají ani po kotníky. A zapomněl jste na podstatnou a rozhodující záležitost. Tady bádejte dál, neb kdybych se rozepsal tak čekající cenzor by to nemusel zdravotně vydržet a také jej nechci zbytečně prudit.

          • Já to ve světě vidím pozitivně. Tak zeleně poblblá je jen Evropa. Ne, že by v Číně klima neřešili. Ale tam je například ovzduší ve městech dlouhodobě v katastrofálním stavu. A to se obyvatelstvu nelíbí, tak s tím vláda něco dělat musí. Stejně tak v USA. Tam si zase všímají obrovského plýtvání energiemi a navíc v poškozování životního prostředí rozhodně svatí nejsou. Ale obě země vždy jen na tržní bázi, aby se hospodářství rozvíjelo a nebylo moc ohrožováno. Ne, jako v Evropě, že poručíme větru, dešti a přírodním zákonům a ještě za mého politického života budu slavný, že jsem dokázal tak velikou a úžasnou věc – zachránil planetu i se všemi lidmi na ní. A protože globalizace v žádném případě nezaniká, jen se její bezuzdnost musí trochu zchladit, tak vytvoří Evropě nepříjemnou hospodářskou konkurenci. A to bude, doufám, začátek konce zelených šílenců. Ovšem škody budou kolosální, podobné škodám po komunistech rudých. A politici? Podle nich se nelze moc řídit. Ti se chtějí zviditelnit vždy, tak naskakují na to, co právě letí. Podobně jako ženy, když se jedná o módu. Nakonec, kdo byli po revoluci největší podnikatelé? Byli to ti, kteří ještě včera během řízení podniků hlásali marxismus-leninismus a následující den už byli velcí kapitalisté a psali privatizační projekty. A zhusta byli, to se tehdy nosilo, členy ODS. Nemusíte ani chodit tak daleko do minulosti, jednoho podobného máme dnes prezidentem. Ale když se sleduje cesta hospodářství, tak vidíte, co nastat musí a co je slepá kolej. Je to jako v přírodě. V přírodě musí každý jev splňovat dva základní principy. Zákon o zachování energie a hmoty. Jinak jev fungovat nikdy nebude. Třeba stroj s dobře známým názvem – perpetuum mobile. V ekonomice je tomu podobně tak. Proto toto šílenství vidím jako slepou kolej. Ale tím nemyslím ochranu přírody a životního prostředí jako takové. V tomto cesty zpět není a to pojede dál i bez zelených záškodníků.

  2. Tomuto vývoji se může divit jenom ten kdo nepamatuje období vlád Václava Klause nebo Petra Nečase. Název konsolidační balíček je pouze jiný název pro utahování opasků (z dob vlády Klause či Topolánka), nebo rozpočtovou zodpovědnost (Nečas). Všechna zmíněná období mají jedno společné. ODS, a TOP09 ve vládě a tedy u moci. V současné době už jen schází aby premiér Fiala veřejně vyhlásil za jak dlouho po zavedení konsolidačního balíčku dožene ČR ekonomicky západ a podobnost bude dokonalá.

  3. Rozpočet má být s nulovým schodkem,dluhy se mají platiť a ne mazat inflací, úroky měly být již v roce 2017 na min.5%, když ne tehdy tak dnes mají být na 15% !!! Pojďme dorovnáme platy 💸💸💸💸💸😁😁😁😁😁 A hlavně po vzoru USA tedy podle západu, hezky do dluhové doby , všechno na dluh to je výhra!!!

  4. Z celé té debaty jsem pochopil jedno, pan Švejnar je vyučený zásadami kapitalistického trhu a proto se orientuje, ti naši dva jsou hrubě deformováni poměry u nás, jasou jim poplatní i ve svých závěrech, jak jinak, a proto se s panem Svejnarem neshodli, On je opravdu nezávislý, ti dva musí podle rčení, koho chleba jíš, toho píseň zpívej,kázat bludy. To je neštěstí naší země,od skutečného kapitalismu jsme na honi vzdálení.Proto jsme tam, kde jsme. No a současná vláda, ta tomu nekapitalismu nese prápor. A tak je zároveň hrubě nekompetentní.
    Byl jsem v pátek odpoledne v Kauflandu, jsem na vozíku tak mi nákup trval déle, v 16 hodin byl Kaufland prázdný, bez nakupojících, tedy pár jich tam bylo.Pamatuji se, že v tuto dobu jsem čekal na vozík. Ti nekupující, kteří tam nebyli, ti vytváří tu poptávkovou inflaci, kterou tam ten zoufalec Marek stále opakoval?

    • Přesně tak! Ale nesmíte se tomu divit. Mnozí, kteří řídí náš stát a tedy přes zákony naše životy, mají k tomu jen tu kvalifikaci, že někdo hodil do volební urny lístek s jejich jménem. A to na základě hlavně toho, že volený buď dobře vypadá, případně kolik bezpracných koláčů slíbí. A s tím nekapitalismem také tak. Také se není čemu divit. Jednou nám jeden rudý komouš hustil do hlavy, že za první republiky bylo vše jen pro buržousty. Že ti například měli zabranou i politiku, ministerstva. Později jsem neoficiálně slyšel přesnější vysvětlení. Že když se ucházel o místo ministra, třeba pro oblast hospodářství, musel mít prosperující podnik. Ať tak, či onak, dnes může naše životy řídit nejen kdejaký nekňuba, ale dokonce i kdejaký fanatik a psychopat. Proto jsme v Evropě tam, kde jsme.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here