Ekonomika už sice v recesi není, ale ani nikterak nevzkvétá

230
ekonomika
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Včerejší předběžné výsledky hrubého domácího produktu [HDP] překvapily analytiky, když místo očekávaných červených čísel nabídly 0,1% růst. Analytici, kteří čekali i 0,5% propad, nešetřili chválou. Ekonomika opět pojede, tvrdí.

Zástupci českého průmyslu ale nabízí jinou verzi reality. Na včera [2.5.] Českým statistickým úřadem oznámené výsledky HDP, v nichž chybí data za březen, zareagoval ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy [SP ČR] Bohuslav Čížek takto: „I když se ekonomika zřejmě vyhnula pokračování technické recese, hospodářství není v silné kondici.“

Připustil, že se česká ekonomika díky 0,1% růstu letos v prvním čtvrtletí vymanila z předchozích poklesů, díky nimž se dostala do technické recese, ale i dodal, že následující měsíce z pohledu českých firem „jednoduché nebudou“.

„Firmy se i v novém roce potýkají s dřívějšími překážkami od stále vysokého meziročního růstu inflace spojené s inflačními očekáváními, drahých cen energie ve srovnání s globální konkurencí až po nedostatek pracovníků a ochlazování poptávky,“ vysvětlil Čížek ze SP ČR.

Argumentoval klesající spotřebou domácností kvůli stále vysoké inflaci a poklesu reálných příjmů a propadem investic firem. Jakkoli ten přiřadil hlavně „rozpuštěním skladových zásob”. I když mnozí analytici tipují pro letošek téměř jistý mírný růst ekonomiky, Bohuslav Čížek nabídl jiný scénář v podobě „hraně stagnace a nepatrného růstu s rizikem poklesu“.

Naděje na lepší zítřky stojí na nejistých základech

Zástupce největší tuzemského svazu zaměstnavatelů dále upozornil na rizika spojená s negativními zprávami – od zhoršení ekonomického výkonu v eurozóně, výraznější výkyvy v cenách energie až po například vážnější výpadek dodávek čipů či jiných komponentů. To vše podle něj může nyní očekávané hospodářské výsledky dostat do záporných čísel.

Ekonom České spořitelny Jiří Polanský přidává i další riziko, které spočívá ve fiskální politice vlády: Vedle nejistoty plynoucí z globálního vývoje jsou dalším rizikem plánovaná vládní opatření na snížení deficitu veřejných financí, kde zatím neznáme konkrétní opatření a nedá se tak odhadnout možný dopad.“

Komentář: Vláda Petra Fialy selhává ve všem, co slíbila

A jako jeden z mála tuzemských analytiků zůstává velmi opatrný i ve výhledu budoucího vývoje: „Pro letošní rok čekáme zhruba stagnaci HDP. K významnějšímu oživení by mohlo dojít příští rok.“

Odkazuje k nízkému ekonomickému růstu v dalších zemích Evropské unie, ale i v USA. Zatímco například Čína vykázala za letošní první čtvrtletí růst ve výši 4,5 procenta, Amerika negativně překvapila výkonem 1,1 procenta. Německo za první čtvrtletí hlásí stagnaci.

Německá ekonomika stagnuje. Evropská mírně roste

„Žádný výrazný růst HDP se pro letošek nečeká. Tržní očekávání pro HDP v eurozóně jsou 0,6 procenta a pro USA kolem 1 procento,“ upozorňuje Jiří Polanský.

Ekonomika a zpracovatelský průmysl

Kvůli nadšení z ukončení technické recese zapadla i další včerejší významná zpráva. Totiž, že situace v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu podle průzkumu PMI dále zhoršila. Index nákupních manažerů poklesl z březnových 44,3 bodu na 42,8 bodu.

„I v dubnu české průmyslníky trápil především pokles nových zakázek. K tomu docházelo již čtrnáctý měsíc v řadě. Tempo snížení bylo přitom nejvyšší od prosince 2020,“ shrnuje vývoj ekonomka Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

V důsledku toho firmy nakupovaly méně vstupů a více využívaly své zásoby, potvrzuje ekonomka slova Bohuslava Čížka ze SP ČR, ale také dodává: „Na slabší poptávku firmy reagovaly optimalizací výrobních kapacit a propouštěním zaměstnanců. K tomu docházelo již sedmý měsíc v řadě.“

Obdobně situaci hodnotí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Říká, že aktuální data potvrzují, že zpracovatelský průmysl – patrně s výjimkou automobilového sektoru – zůstává nemocným mužem české ekonomiky.

Automobilky drží bilanci zahraničního obchodu i průmysl

Na druhé straně ani v tomto případě není věc jen černobílá. Útlum ve zpracovatelském průmyslu srazil ceny vstupů firem. Jejich náklady se snižovaly nejrychleji od února 2016.

„Na druhé straně nižší ceny vstupů firem prozatím nepostřehli koncoví zákazníci. Naopak výstupní ceny dále rostly, byť nejpomalejším tempem za posledních 29 měsíců,” dodává Steckerová.

Analytici i přes výše uvedené zůstávají optimisty. Český zpracovatelský průmysl se sice nyní potkává se svým dnem, již brzy se podle mnohých ale vzpamatuje. Vzhledem k tomu, co zaznívá od samotných firem, tak ale zůstává otázkou, zda k tomu skutečně dojde.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here