Někteří obchodníci zdražují víc, než rostou náklady

771
obchodnici
Foto: Pixabay.com

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula [KDU-ČSL] je přesvědčen o tom, že obchodníci v některých případech zdražují mnohem více, než odpovídá reálnému zvýšení jejich nákladů. Uvedl to pro FinTag.cz ve věci aktuálního sporu o cenu cukru.

Kilogram cukru krystalu na pultech českých obchodů podle Českého statistického úřadu od září do prosince zdražil o 77 procent. Ministr zemědělství v dopise [25.1.] proto vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru, ale i vajec. Obchodníci by podle něj neměli současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému zvyšování zisku. Argumentoval, že zdražení dodavatelů cukru o šest procent, neodpovídá 16% zdražení cukru v obchodech. Kvůli vysokým cenám vajec a cukru se na něj obracejí občané.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR] a poradce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN] Tomáš Prouza reagoval prudce. Uvedl, že argument o rozdílu mezi zdražením dodavatelů cukru a obchodníků „snad nemůže nikdo myslet vážně“.

„Proto bych důrazně vyzval ministra Nekulu, přestaňte hájit agrobarony a začněte konečně dělat to, co od Vás očekávají Vaši voliči. Zatím svítíte u toho, že jim agrobaroni vytahují peníze z kapes,“ uvedl na svém twitterovém účtu, kde argumentoval i následujícím grafem.

Růst cen 2022: Rostlinná výroba / živočišná výroba / potraviny

[Zdroj: ČSÚ]

A Tomáš Prouza zašel ještě dál: „Překvapuje mě, jak není vůbec žádný rozdíl mezi ministry zemědělství minulých vlád i té současné: manipulace s fakty, přihrávání miliard agrobaronům a ignorování zájmů poctivých zemědělců i běžných zákazníků. Bohužel to platí i o dnešním vyjádření ministra Nekuly k cukru.“

Podle něj se ceny cukru na základě tendrů stanovují na celý rok. A řetězce ceny upravily až poté, kdy loni na podzim výrazně zdražili dodavatelé. Postup ministra označil za nelegální snahu o určování cen. A dokonce se obrátí se stížností na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Následně se k situaci vyjádřila Agrární komora ČR. Ta odmítla, že by za růst cen cukru nesli vinu čeští zemědělci.

Obchodníci zdražují víc, říká ministr Nekula

„Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR tvrdí, že za růstem cen cukru stojí producenti. Ano, ti zdražili zhruba o šest korun kilogram. Ale obchod zdražil o 14 korun na kilogram. To by ovšem znamenalo, že obchodníci mají s prodejem cukru větší náklady na energie než samotní výrobci. Což určitě pravda není. Proto nesdílím názor pana Prouzy,“ uvedl pro FinTag.cz ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Potvrdil, že on i jeho resort dbá na volné tržní prostředí.

„Jako ministr zemědělství mám ale právo mluvit se všemi stranami, požadovat vysvětlení, diskutovat a apelovat na změny tam, kde je to možné, obzvlášť když dojde k prudkému nárůstu cen,“ vysvětlil.

Oxfam: Covid i válku korporace zneužily pro zvyšování cen

Tento postup podle jeho slov přináší výsledky. Minulý rok ministerstvo stejný způsobem vstupovalo do výše obchodní přirážky u pečiva nebo šunky. Úřad podle slov ministra legitimně upozorňoval na její výši a situace se následně zlepšila.

„Teď se to stejné stalo u cukru a já tomu nebudu nečinně přihlížet. Chápu, že nic není černobílé, ale stojím si za tím, že obchodníci v některých případech zdražují mnohem více, než odpovídá reálnému zvýšení nákladů,“ vysvětlil pro FinTag.cz Nekula.

Co říkají pruducenti cukru

V Česku je sedm cukrovarů, které provozuje pět společností. Potravinářská komora s ohledem na růst cen v obchodech uvedla, že požadavek ministra na snížení cen směrem k obchodníkům je na místě. Reakci svazu obchodu označila jako nepřiměřenou.

„Navíc, jestliže uvádí, že více jak 70 procent cukru se prodává ve slevových akcích, pak je rovněž logická otázka, proč se tedy nemůže cukr prodávat za tuto sníženou cenu běžně,“ doplnila komora.

Českomoravský cukrovarnický  uvedl, že ceny výrobců v uplynulých letech byly nejnižší za posledních 25 let. Nejnižší cena byla v roce 2019, kdy v lednu stál kilogram 8,18 Kč a v prosinci 9,2 Kč.

„Z vývoje cen, zejména v posledním roce, je patrné, jak se nůžky dlouholeté cenové korelace rozevírají a kdo je tím subjektem, který je toho jevu příčinou,“ uvedl ke kritice ministra Nekuly a vyjádření svazu obchodu,“ uvedl předseda spolku Josef Pojer  s tím, že vyjednávání o cenách je v kompetenci jednotlivých firem.

Poukázal i na výrazné rozdíly v cenách energií, které byly pro podniky v minulých letech proti současnosti několikanásobně nižší. Podle něj rovněž i mzdy za deset let znatelně stouply.

Cena cukru loni vůbec poprvé prolomila 30 Kč/kg

Cukr krystal v obchodech v posledních měsících prudce zdražil. Ještě v září vyšel kilogram cukru na 18,21 Kč, v prosinci už na 32,23 koruny za kilogram. Cena cukru tak překonala veškeré historické hodnoty od doby sledování. Třicetikorunovou hranici jeho cena ještě nikdy předtím neprorazila. Dosavadní měsíční rekord zaznamenal ČSÚ v září 2004, kdy stál kilogram cukru 26,10 koruny.

Podle ministerstva zemědělství se ceny, za které výrobci cukr dodávají, podle statistik sice mezi loňským zářím a prosincem zvedly o 6,20 Kč za kilogram. Avšak ceny v obchodech podle úřadu vzrostly více než dvojnásobně, a to o čtrnáct korun.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

Stávající úroveň ročních a měsíčních průměrných cen průmyslových výrobců cukru v současnosti vyrovnala hodnoty z období před deseti lety. Zároveň ale nepřekonala cenovou úroveň z období vstupu Česka do EU, která byla ještě vyšší.

DNA 

1 komentář

  1. Já bych v tom podražení nad míru zvýšených nákladů problém neviděl. Ceny naštěstí určuje trh, tedy vzájemná obchodní součinnost výrobce – spotřebitel a ne nějaká státní plánovací komise. Takže když si vezmeme průměrné BMI obyvatele ČR, tak není problém se v potravinách dostat na celkové výdaje podobné, jako před válkou na Ukrajině. A tím výrobce tlačit k k tomu, že podražit sice mohou, aby si vydělali a ne zkrachovali, ale jen o nezbytné náklady. Něco také může přidat stávka jako dnes v Nexenu a část zvýšených nákladů je eliminována. A zdravotní benefity na stole.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here