Nového člena do KDU-ČSL přijmeme v řádu týdnů

1815
KDU-CSL
1. místopředseda KDU-ČSL s gescí pro oblast bezpečnostní politiky a kybernetické bezpečnosti, národní hospodářství a dostupné bydlení Jan Bartošek / Foto: KDU-ČSL

„Rčení, že solidní člověk do politiky nevleze, však rozhodně pravdou není. Je tomu přesně naopak,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz první místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Bartošek.

Kolik členů má aktuálně vaše politická strana. Kolik jich přibylo, případně ubylo loni?

K 1. 1. 2022 měla KDU-ČSL 20 246 členů, o rok později pak 19 696 členů. Aktuálně je ve straně 19 538 osob. Během posledních dvou let se stalo nově členy 577 lidí.

Jak tento výsledek hodnotíte?

Výsledek považujeme s ohledem na velikost členských základen ostatních parlamentních stran za pozitivní.

Kolik času vezme, než přijmete nového člena od podání přihlášky do strany?

O přijetí člena rozhoduje výbor místní organizace KDU-ČSL po souhlasu příslušného okresního výboru. Pokud okresní výbor nerozhodne do 60 dnů od doručení přihlášky jinak, máme za to, že přijetí bylo odsouhlaseno. Celý proces přijetí nového člena se tak zpravidla odehraje v řádu týdnů.

STAN má 2 200 členů. Přijetí trvá zhruba tři měsíce >

Jaké nároky máte na nového člena? Koho jistě vezmete, koho nevezmete?

Členem strany se stane občan ČR, který je starší 18 let a zároveň není členem jiné politické strany nebo hnutí. Dále musí uchazeč prohlásit, že nebyl členem Lidových milicí, Státní bezpečnosti ani spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Takové prohlášení nepožadujeme u uchazečů narozených po 17. 11. 1971.

Provádíte aktivní politiku k náboru nových členů?

Akce zaměřené čistě na nábor nových členů s přihláškami a balonky v ruce nepořádáme. Věříme, že k motivaci ke vstupu do KDU-ČSL patří zejména naše zodpovědná sociální politika a priority v oblasti životního prostředí či zemědělství. Přáli bychom si, aby se k nám lidé přidávali právě proto, že souzní s naším programem a líbí se jim naše práce.

Lidé se výrazu „být ve straně“ stále často vyhýbají

Proč podle vás se v Česku říká, že „solidní člověk do politiky nevleze“? Je to pravda?

Členství v politické straně kvůli komunistické historii naší země česká společnost stále vnímá jako něco pejorativního a ostudného. Lidé se výrazu „být ve straně“ stále často vyhýbají. Rčení, že solidní člověk do politiky nevleze, však rozhodně pravdou není. Je tomu přesně naopak. V politických stranách se sdružují osoby, kterým záleží na tom, co se kolem nich děje. A chtějí se zapojit do politického dění. Jsme rádi, že jim k tomu můžeme zprostředkovat příležitost.

Piráti mají 1 180 členů. Přijetí trvá devět měsíců >

Je podle vás zájem mezi lidmi o vstup do vaší politické strany, do politických stran?

Ke členství v politických stranách je česká společnost bohužel stále poněkud nedůvěřivá. Důvodem jsou i dlouhodobé snahy některých populistických politiků o dehonestaci povolání politika jako takového. Nelze se pak divit, že v očích mnohých lidí vyvolává politika odpor. I proto si velmi vážíme každého nového člena.

Proč podle vás vstupují lidé do KDU-ČSL?

Do KDU-ČSL lidé vstupují zejména proto, že jim není lhostejné dění v naší zemi a uvědomují si, že ho mohou členstvím ve straně sami ovlivnit. My jim k tomu poskytujeme prostředí tradiční proevropské středopravé strany. Určitou motivací ke vstupu do strany může být i fakt, že na základě naší více než stoleté historie ukazujme, že nám jde o dlouhodobá udržitelná řešení politických výzev, nikoli o populistické výkřiky do tmy. Navíc u nás velmi dobře funguje práce s příznivci. To jsou lidé, kteří se z různých důvodů nechtějí stát rovnou členy strany, ale rádi by se do její činnosti nějakým způsobem zapojili nebo s ní jen hodnotově souzní. Po jednoduché registraci příznivcům pravidelně zasíláme informace a aktuality či pozvánky na nejrůznější akce. Také příznivci pak mají možnost podílet se na tvorbě lidoveckého programu.

Hnutí SPD má 10 232 členů. Přijetí trvá i dva roky >

Jakým způsobem sestavujete kandidátky do voleb?

Kandidátky do místních zastupitelstev sestavují výbory místní organizace po projednání na členské schůzi, případně okresní výbor. Kandidáty do zastupitelstev krajů, Poslanecké sněmovny, Senátu a Evropského parlamentu pak navrhují členové a orgány strany. Určování pořadí na těchto kandidátkách předcházejí vnitrostranické primární volby. O konečném pořadí kandidátů do krajských voleb rozhoduje krajský výbor na základě výsledků primárních voleb a koaličních dohod. Kandidátní listiny pro volby do Sněmovny, Senátu a Evropského parlamentu sestavuje opět na základě primárních voleb a koaličních dohod celostátní výbor.

Důležitá je zejména pluralita názorů a diskuze o nich

Máte za to, že je vaše strana otevřena novým členům? Pokud ano, čím byste mě o tomto přesvědčili?

KDU-ČSL rozhodně novým členům otevřena je. Noví členové mají přístup k našemu newsletteru či zpravodaj, aby měli neustálý přehled o tématech, která stranou rezonují. K dispozici je jim také webová služba Moje KDU. Jejím prostřednictvím dostávají pozvánky na nejrůznější akce. Pro členy jsme vytvořili také skupinu na Facebooku. Na ní řešíme zejména aktuální politická témata. Noví členové se samozřejmě mohou též rovnou zapojit do aktivní politiky. S aktivitou lze začít ve své místní organizaci. A to například kandidaturou za KDU-ČSL do místního zastupitelstva nebo účastí na členských schůzích či kampaních. Připravili jsme pro ně manuál, který jim vysvětluje fungování celé strany i možnosti, jimiž se mohou do její činnosti sami zapojit.

ODS má 12 049 členů. Přijetí trvá v řádu nižších měsíců >

Proč je podle vás důležité, aby politické strany obměňovaly svou členskou základnu?

Domníváme se, že pro členskou základnu je důležitá zejména pluralita názorů a diskuze o nich. Jen tak můžeme společně přijít s tím nejlepším řešením pro stranu i pro společnost.

Pokud je to důležité, proč podle vás vidíme ve vaší politické straně, stejně jako v dalších jiných, ve vrcholových funkcích dlouhé roky stále stejné tváře?

S tvrzením, že v naší straně vidíme stále stejné tváře, si pak dovolíme nesouhlasit. Aktuálně čítá naše strana 23 poslanců. Z nich více než polovinu lidé v posledních sněmovních volbách zvolili poprvé. Je pro nás velmi důležité dávat prostor mladým a nadějným osobnostem.

TOP 09 2 267 členů. Nováčka příjme i do 40 dnů >

S čím musí počítat člověk, který se rozhodne vstoupit do vaší politické strany a zároveň se jako její člen aktivně politiky účastnit?

S nejrůznějšími komentáři a připomínkami bohužel musí počítat každá politicky exponovaná osoba nezávisle na tom, ve které politické straně se sdružuje. Členství ve straně má ale rozhodně více pozitiv než negativ. Člověk pozná nové lidi, kteří jsou podobně hodnotově naladěni, a má možnost společně s nimi zlepšovat situaci ve svém okolí a měnit svět k lepšímu. A to za to stojí.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Protože téma personální obměny v tuzemských politických subjektech považujeme za důležité, v následujících dnech publikujeme obdobné rozhovory i se zástupci ostatních parlamentních stran a hnutí. Zde jsou odpovědi Starostů a nezávislých. Na tomto odkazu pak odpovídá zástupkyně Pirátů. A zde pak zástupce SPD. Odpvovědi serveru FinTag.cz poskytla i ODS. A stejně tak TOP 09.

1 komentář

  1. Jenom pohled na toho Bartošíka,mne odrazuje od setkání s ním.Je to odporný “člověk”.
    A co jeho nesmyslné bláboly,které někdy pronese.Rozhodně není žádným přínosem pro společnost.Jeho snahou je nepracovat a mít se dobře.Proto získal dobře placenou trafiku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here