Počty sjednaných hypoték dál mírně rostou

245
hypotek
Foto: Redakce FinTag.cz

Banky a stavební spořitelny poskytly letos v květnu hypotéky za 12,3 miliardy korun. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték stoupl o 17 procent. Ještě v dubnu klesal o 16 procent. Data přináší Hypomonitor České bankovní asociace [ČBA].

Podle zástupců ČBA aktuální růst objemu poskytnutých hypoték byl „nad rámec běžné sezónnosti“. Hodnoty za poslední tří měsíce podle nich naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli oproti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Novinkou je změkčení podmínek pro získání hypotéky ze strany České národní banky [ČNB]. Změny se na hypotečním trhu ale projeví až v příštích měsících.

„Hypoteční trh v květnu vzrostl a po zohlednění tradičního sezónního vývoje byl objem nově poskytnutých hypoték nejvyšší od poloviny minulého roku. Hypoteční aktivita tak v posledních měsících mírně ožívá. Nicméně stále zůstává ve srovnání s dřívějšími roky ve výrazném útlumu. To se změní až s citelnějším poklesem úrokových sazeb,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Meziročně zůstal objem poskytnutých hypoték letos v květnu o 40 procent nižší. Obdobný pokles hypoteční trh hlásil v dubnu. A v březnu se meziročně propadl o 59 procent. Úrokové sazby v květnu nepatrně vzrostly a dostaly se na úroveň 5,9 procenta. Podle Seidlera tržní úrokové sazby v posledních týdnech sice opět klesají, zůstávají však velmi rozkolísané. Případné změny v hypotečních sazbách tak budou v příštích měsících spíše jen kosmetické.

Hypotéky v květnu podrobně

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 miliardy korun po dubnovém objemu 8,8 miliardy korun. Jde o nárůst o 1,6 miliardy korun [+18,7 %] oproti dubnu. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil dvě miliardy korun. V dubnu to bylo 1,8 miliardy korun.

Shrnutí objemu poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb

[Zdroj: ČBA]

Počet nově poskytnutých hypoték se v květnu zvýšil z 2,9 tisíce na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se květnová hodnota současně s tou z března pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále ale jde o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem šesti tisíc. Předloni dosahoval 9,5 tisíce.

Průměrný úrok u hypoték a průměrná hypotéka

Průměrná úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v květnu nepatrně vzrostla z 5,89 na 5,9 procenta. Na této úrovni se nacházela letos v únoru. Mírný pokles sazeb pozorovaný zkraje letošního roku se tak v posledních měsících zastavil.

„Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v relativně širokém rozpětí mezi 6 až 7 procent. Jejich průměr však v posledním půl roce vesměs stagnuje mírně nad hranicí šesti procent,“ stojí v Hypomonitoru ČBA.

Podle něj se splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností nyní pohybuje kolem šesti tisíc korun.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úroku

[Zdroj: ČBA]

Průměrná výše hypotéky v dubnu třetí měsíc za sebou vzrostla a dostala se opět nad hranici tři miliony korun. Na ní se nacházela naposledy v červenci minulého roku. V květnu přes nepatrné snížení setrvala na hranici tří milionů korun. Nejvyšší průměrná hypotéka činila 3,46 milionu korun v listopadu 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here