V březnu si novou hypotéku sjednalo 3,5 tisíce domácností

556
v_breznu
Foto: Redakce FinTag.cz

Letos v březnu poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 12,6 miliardy korun. To je o 60 procent více než v únoru. A je to nejvíce od poloviny loňského roku. Uvedla to Česká bankovní asociace [ČBA].  

Z hlediska počtu sjednaných hypoték už trh tak fantastické zlepšení nehlásí. Zatímco v únoru banky a spořitelny poskytly 2 289 nových hypoték, v březnu jich vyřídily necelých tři a půl tisíce. Jakkoli je tento počet nejvyšší od loňského června, z dlouhodobého hlediska je významně pod průměrem. Počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem šesti tisíc za měsíc a předloni dosahoval 9,5 tisíce.

Podle zástupců Asociace je i tak březnový vzestup sjednaných hypotéky za aktuálních podmínek dobrou zprávou. Čísla dokonce naznačují, že hypoteční trh po setrvalém poklesu způsobeným dlouhodobě vysokými 7% úrokovými sazbami České národní banky [ČNB] opět nabírá na síle.

„Mnoho domácností patrně usoudila, že prostředí vysokých sazeb s námi bude delší dobu a nevyplatí se tak na výraznější snížení hypotečních sazeb čekat. Určitý impulz pak mohly přinést také postupně klesající ceny nemovitostí,” říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Ty podle něj v březnu pokračovaly v mírném poklesu. A ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku, jak tvrdí, jsou již v některých regionech o více než dvacet procent nižší. Nutno dodat, že takto vysoký propad cen se týká jen určitého typu nemovitostí. Například klesly ceny drahých rodinných domů, případně ceny bytů v panelových domech. A klíčový nadále z hlediska ceny zůstává region.

Úroky jsou kolem šesti procent i letos v březnu

Avšak zpátky k hypotékám. Meziroční srovnání vývoje trhu mnoho důvodů k oslavám nedává. Meziročně objem letos v březnu poskytnutých hypoték zůstává o 60 procent nižší. Na vině jsou podle odborníků vysoké úroky. To přesto, že průměrná úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování letos v březnu podle dat ČBA poklesla třetí měsíc v řadě, a to z 5,9 procenta na 5,86 procenta. Je tak na úrovni z října minulého roku. Zástupci ČBA avšak uvedli, že tržní úrokové sazby u delších splatností zůstávají nadále rozkolísané. Což značí, že se v závislosti na parametrech hypotéky pohybují většinou mezi 6 až 7 procenty.

„Jejich průměr však v posledním půl roce vesměs stagnuje mírně nad hranicí šesti procent,“ uvedli zástupci ČBA.

I drahé hypotéky lidé splácejí. Ceny nemovitostí tak klesají jen mírně

Podle nich úrokové sazby hypoték zřejmě dosáhly svého vrcholu na konci minulého roku. Od ledna dochází k postupnému mírnému poklesu. Tento vývoj očekávají bankéři i v dalších měsících. Klíčová ale bude politika ČNB. Analytici se shodují, že ta udrží základní úrokové sazby na hodnotě sedmi procent po většinu letošního roku. Pokud je za předpokladu, že inflace ustoupí, sníží, tak nejspíš až na konci roku. Určitou první vlaštovkou jsou data za březen, kdy inflace klesla z únorových 16,7 procenta na 15 procent. V meziměsíčním srovnání ale inflace stále rostla [+0,1 %].

Průměrná výše hypotéky

Průměrná výše hypotéky v březnu druhý měsíc za sebou vzrostla a dostala se na úroveň 2,95 milionu korun. To je nejvyšší úroveň od července minulého roku, kdy se ještě pohybovala nad hranicí tří milionů korun. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun.

„S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit,“ uvádí ČBA.

V Praze se loni prodalo pouhých 2 400 nových bytů

Jako obvykle dodává, že růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou výši hypotéky zvýšení měsíční splátky zhruba o 1,5 tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here