Indie vyjednávala v USA o spolupráci

469
Indie
Prezident Biden s manželkou vítá indického premiéra Módího / Foto: The White House

Indicko-americké vztahy jsou nejsilnější v dějinách, uvedl včera [22.6.] po jednání s indickým premiérem Naréndrou Módím americký prezident Joe Biden. Na vzestupu jsou podle něj i ekonomické vztahy Indie a USA.

Obě země se dohodly na blízké obranné spolupráci a kooperaci na poli umělé inteligence [AI], v moderních technologiích, polovodičích či při výzkumu vesmíru, přiblížil šéf indického kabinetu. Zároveň je podle něj Indie připravena podpořit mírová řešení konfliktu na Ukrajině.

„V nejdůležitějších otázkách, těch, které určují budoucnost, se naše země podporují, a to i v kritických regionálních a globálních otázkách,” řekl americký prezident v úvodním projevu na tiskové konferenci v Bílém domě.

Prezident Biden i premiér Módí výsledky jednání, kterému předcházelo podle amerických médií pompézní přivítání, označili za produktivní.

„Vztahy Spojených států s Indií jsou nejsilnější, nejtěsnější a nejvíc dynamické v historii,” uvedl Biden.

Spojené státy jsou pro Indii sice největším obchodním partnerem, ale USA mají mnohem větší obchodní vztahy s Čínou, EU a severoamerickými sousedy. Obě země po jednání plánují oznámit rozsáhlé obchodní dohody týkající se výroby polovodičů, nerostných surovin i obrany.

Optimismus „kalí“ postoj Indie k válce na Ukrajině

I o “humanitární tragédii” na Ukrajině hovořili oba politici v Oválné pracovně Bílého domu, řekl novinářům Biden. I když Dillí zastává ohledně ruské agrese na Ukrajině jiný postoj než Washington, který Ukrajinu podporuje diplomaticky, finančně i materiálně.

Oproti tomu Indie odmítá odsoudit ruskou invazi do sousední země a dlouhodobě hovoří o potřebě diplomatického smíru. Módí při návštěvě Bílého domu v souladu s tím uvedl, že “plně podporuje” mírová řešení situace na Ukrajině.

Spojené státy si od spojenectví s Indií ale slibují hlavně vytvoření strategické a obchodní protiváhy Číny, jejíž vliv v regionu sílí. Někteří analytici podle agentury Reuters vyjadřují skepsi, že by se Indie postavila Pekingu například v otázce Tchaj-wanu.

Spojené státy a Čína slibují stabilizaci vzájemných vztahů

Bidenovu administrativu frustrují i již zmíněné úzké vztahy Indie s Ruskem. Indie nyní patří společně s Čínou k největšímu odběrateli ruských energií a komodit.

Co se vlastně dohodlo

Ze setkání obou státníků vyšlo společné prohlášení. V něm prezident Biden a premiér Módí potvrzují, že rozhodující roli při prohlubování partnerství budou hrát technologie. Spolupracovat chtějí i v oblasti “příležitostí a značných rizik spojených s rozvojem umělé inteligence”.

A dále: Vesmírné agentury obou zemí například do konce letošního roku vypracují plán spolupráce pro lety do vesmíru s lidskou posádkou. Americká strana přislíbila poskytnout výcvik indickým astronautům.

Mahátma Gándhí slaví 150 let spolu s Českou poštou

Indický premiér, který podle listu The New York Times odpovídal na tiskové konferenci po schůzce s Bidenem podle všeho na první otázky novinářů za svůj devítiletý mandát. Přitom odmítl obavy ohledně potírání svobody tisku či zásahům proti menšinám v Indii. Jeho návštěvu USA ještě před ní kritizovali někteří obránci lidských práv a američtí zákonodárci.

„Demokracie je v naší DNA, v našem duchu, proudí v našich žilách. Není tu žádný prostor pro diskriminaci,” řekl Módí, kterého čekalo ještě vystoupení v Kongresu a státní večeře.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here