Škrtejte místa ve státní správě, ale ne platy v ní, radí vládě Pikora

2777
vlade
Vladimír Pikora komentuje kroky vlády k ozdravění veřejných financí. / Foto: CFG

S velkou mediální pompou nám v květnu vláda na neskutečně dlouhé tiskové konferenci představila reformu veřejných financí, aby se už koncem června ukázalo, že vše bude jinak. Zejména u škrtů vládě chybí politická shoda.

Alespoň to ve svém aktuálním komentáři píše hlavní ekonom skupiny CFG Vladimír Pikora. Jeho text FinTag.cz přetiskuje s drobnými úpravami v plném znění.

Vládu doběhlo to, že je složená z rekordního počtu stran. Pět je zkrátka moc. V každém případě tím, že vzniklo vlastně několik vládních balíčků. Z nich vláda veřejnosti představila pouze první. A teď už vzniká jen ohromný chaos. Samotní politici se rozčilují, že o změnách [v balíčku] nevědí. Vystupují nekompetentně. Například předseda rozpočtového výboru za STAN Josef Bernard říká, že o úsporách nad rámec konsolidačního balíčku typu státní pojištěnci [valorizace plateb za ně, pozn. red.] nebo snížené výdaje na vědu neměl žádné informace. To je neuvěřitelné.

Chaos je i v tom, že zatímco ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] tvrdí, že v příštím roce skončí rozpočet s deficitem 235 miliardy korun, jeho šéf premiér Petr Fiala [ODS] říká, že deficit bude někde mezi 235 až 270 miliardami korun. To ukazuje na neskutečný amatérismus. Nemůžeme věřit už ani ministrovi financí.

Ve vládě vládnou hádanice na pátou

Za největší problém považuji to, že se vláda vrhá na škrty, ale ministr financí má silnou podporu jen u své ODS a možná lidovců. Ostatní mu mydlí schody, jak jen můžou.

[Pozn. red.: Rozpočet na příští a další roky nezohledňuje náklady na vládní půjčku z Evropské komise ve výši 140 miliard korun. Podle informací FinTag.cz byl ministr financí Stanjura proti sjednání půjčky. Avšak nebylo to nic platné. Vláda jako “kolektivní orgán” půjčku chce]

Jiří Rusnok tipuje nový cenový normál v příštím roce

Je zřejmé, že politici stále nepochopili, v jakém rozvratu je státní rozpočet a že to je jeden z nejhorších rozpočtů všech dob. Problémem ministra financí je, že nedokázal jednotlivé ministry přesvědčit, že se musí škrtat všude a že nejsou žádná tabu. Takto se stále někteří ministři domnívají, že jsou některé rezorty a části ekonomiky nedotknutelné. Stačí vyslovit věda, školství a hned přes to nejede vlak, o úsporách nechtějí slyšet.

Škrtejte místa zaměstnanců státu, ne platy

Ministr financí Stanjura přišel s politicky velmi neprozíravým návrhem snížit tarifní platy zaměstnanců ve veřejném sektoru o další čtyři procenta [v návrhu MF ČR je 5 %, pozn. red.] oproti původně zamýšleným dvěma. Pochopitelně to hned narazilo na odpor u levicových stran ve vládě.

Ministr podle mě neměl nikdy navrhovat snížení mezd. Výsledkem bude, že stát zaměstná jen “ty nejhorší”. Platy a mzdy mají být ponechány, možná i zvýšeny, ale místo dvou úředníků ať zůstane jen jeden, ale pracující s takovým nasazením, že udělá práci dvou. Kdybych byl já na místě ministra, škrtal bych místa. Státních zaměstnanců placených ze státního rozpočtu je zhruba půl milionu. Dalších půl milionu lidí je placeno kraji a obcemi [a z rozpočtů zdravotních pojišťoven, pozn. red.]. Tolik lidí jednoduše neuživíme.

Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

Máme velmi nízkou nezaměstnanost. Úřady práce koncem května v ČR evidovaly 286 tisíc volných míst a jen 229 tisíc dosažitelných uchazečů o zaměstnání. To znamená, že ekonomika potřebuje dalších téměř 60 tisíc zaměstnanců. Ty zaměstnává stát. Když stát propustí 60 tisíc lidí, dostane pracovní trh do rovnováhy. Kdy jindy se pustit do propuštění státních úředníků a zaměstnanců, když ne teď?

V té ohromné vřavě, kdy ODS něco tlačí a koaliční partneři jí do toho házejí vidle, jsou úžasní lidovci. Není o nich slyšet a pak přijdou s vítězstvím pro voliče z Jižní Moravy, že tiché víno zůstane se spotřební daní na nule. To je geniální tah. Nicméně předpokládám, že výsledná dohoda o škrtech se stane nakonec úplně jiná než na počátku. A že nakonec i tiché víno dojde zdaněno jako víno „netiché“. Prostě na výjimky nemáme peníze.

Rozpočet už nesmí být nerealistický, radí vládě Pikora

Problémem stávajícího rozpočtu je, že měl nadhodnocené příjmy a podhodnocené výdaje. Do očí bijící je soubor nových daní windfall tax a daně z nadměrného zisku. Tady stát čekal 100 miliardy korun. Už po pár měsících zjistil, že vybere jen 40 miliard korun. Chyba 60 miliard je neomluvitelná.

To se na další se nesmí opakovat. Už vůbec pak ne, že ministr financí nějak potajmu některou položku sníží. Ty položky je třeba ihned zveřejnit a předložit i opozici a veřejnosti, aby mohla ohodnotit, zda jsou opět nadhodnocené či podhodnocené.

Rozdíl v příjmech a výdajích státního rozpočtu je 271,4 miliardy

Když vidím stávající rozpočet, kde za prvních pět měsíců roku máme deficit 271 miliard korun, vůbec by nepřekvapilo, kdyby byl deficit koncem roku místo vládou zamýšlených 295 miliard nad 400 miliard. A jestliže máte jeden rok deficit nad 400 miliard, je po tom těžké dostat deficit na 235 miliard, tedy takřka na polovinu.

Jinými slovy, nevěřím, že v roce 2024 skončí rozpočet tak, jak dnes tvrdí ministr financí. Bude to podle mě dokonce více než 270 miliardy korun, jak tvrdí premiér. Pochybuji také o tom, že tato koalice najde shodu na výrazných škrtech. Ve vládě je prostě moc stran.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

2 KOMENTÁŘE

  1. Pane Pikoro, když budete propouštět – tzn. platit odstupné ! A dále jsem zaslechla v tv, že podle služebního zákona nejde státního zaměstnance-úředníka, propustit. Že on musí souhlasit.

    • I kdyby to tak bylo, nebylo by propouštění nutné. Jak jsem psal jinde, stačí stop stav na přijímání nových lidí. Povinný odchod do důchodu po dosažení důchodového věku a žádná náhrada při přirozené fluktuaci. Přirozeně by tak počet zaměstnanců klesal a vůbec by to nevyvolávalo sociální napětí. Po nějakém čase by dokonce bylo možné někde i na platech přidat a stále by to při tom byla úspora. Samozřejmě by to samo o sobě nestačilo, protože fůra agendy se udělat musí v každém případě. Ale co chcete po pětce bez kormidelníka? Když třeba na tuto věc měla čas už od voleb.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here