Česko půjčí Ukrajině na obnovu přes miliardu korun

8208
Ukrajine
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku s ukrajinským vojákem bránícím svou vlast proti ruskému agresorovi. Válka na Ukrajině rozvrátila ekonomiku. Ukrajina dlouhodobě financuje chod země s pomocí zahraničních dárců. / Foto: President of Ukraine Office

Česko v nadcházejících čtyřech letech přispěje 47,8 milionu eur [cca 1,13 mld. Kč] na finanční pomoc Evropské unie Ukrajině. Pomoc Ukrajina čerpá z EU, ale i USA a dalších zemí na zajištění provozu státu při obraně proti ruské agresi.

Návrh na český příspěvek Ukrajině již schválila [28.6.] vláda. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] jí navrhlo souhlas s přiznáním příspěvku ČR na makrofinanční pomoc Ukrajině ze strany EU. Makroekonomická pomoc značí dlouhodobý úvěr pro Ukrajinu se splatností 35 let a započetím splácení jistiny v roce 2033.

Tuto půjčku Ukrajině EU poskytuje na dvanáct měsíců [s možným vyplácením až do 31. března 2024] v celkové výši až 18 miliard eur [426,6 mld. Kč]. Co se týče podílu České republiky, tak výše příspěvku ČR je celkem 47,8 milionu eur [tj. 1,2 mld. Kč] v letech 2024 –2027.

„To je zhruba 12 milionů eur [284,4 mil. Kč] ročně,“ uvedlo MF ČR.

Unijní země se přitom již loni shodly na uvolnění půjčky pro Ukrajinu ve výši šest miliard eur [cca 142 mld. Kč]. Loni v prosinci za českého předsednictví se pak unie dohodla na poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu 18 miliard eur. EU peníze bude vyplácet do konce března příštího roku.

K čemu slouží půjčka a kolik Ukrajině půjčují USA

Peníze mají sloužit na zajištění základního provozu státu či na opravy kritické infrastruktury na Ukrajině. Evropští politici zvažují, že objem pomoci Ukrajině ještě zvýší s ohledem na pokračující ruské útoky. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý týden uvedla, že EU plánuje poskytnout Ukrajině v příštích čtyřech letech finanční pomoc 50 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč].

Významným finančním pomocníkem Ukrajiny jsou i Spojené státy. Ty Ukrajinu podporují přímo finančně a materiálně a nebrání se ani vyjednání obdobné půjčky jako v případě EU u Mezinárodního měnového fondu [MMF].

Na obnovu školství na Ukrajině zašle EU 2,4 miliardy korun

U něj Ukrajina požádala o půjčku ve výši 15 až 20 miliard dolarů [cca 364 až 485 mld. Kč]. Předtím obdržela podporu od MMF ve výši 1,4 miliardy dolarů [cca 34 mld. Kč]. Co se týče financování státního dluhu Ukrajiny, vzhledem k válečné situaci země požádala o odklad splátek dluhopisů na dobu dvou let. Na odklad splatnosti státních ukrajinských dluhopisů už loni zareagovala ratingová agentura Fitch. Ta zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny o tři stupně do kategorie C. A signalizovala vysokou pravděpodobnost neplnění závazků. Ve zprávě varovala před propadem ratingu do omezeného plnění závazků.

Finanční pomoc letos: Prozatím 16,7 mld. USD

Ukrajině podle agentury Reuters hrozí, že jí v letošním roce bude na příjmové straně rozpočtu chybět 38 miliard dolarů [cca 819 mld. Kč]. To navzdory tomu, že Ukrajina letos od svých partnerů obdržela finanční pomoc na úhradu veřejných výdajů ve výši 16,7 miliardy dolarů [cca 360 mld. Kč]. Což minulý měsíc potvrdil i ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko.

„V roce 2023 už Ukrajina od zahraničních dárců obdržela 16,7 miliardy dolarů rozpočtové pomoci. Od svých partnerů máme také záruky ohledně další pomoci s financováním deficitu státního rozpočtu v letošním roce,” uvedl Marčenko na jednání s ministry financí a představiteli centrálních bank skupiny vyspělých ekonomik G7 a dalších zástupců dárcovských zemí a poděkoval za pomoc.

Česko si půjčí deset miliard na pomoc Ukrajincům

Podle údajů na webu ukrajinského ministerstva financí letos Ukrajině poskytla 6,5 miliardy dolarů [cca 141 mld. Kč] EU a 4,8 miliardy [cca 104,3 mld. Kč] USA. Od Mezinárodního měnového fondu Ukrajina získala 2,7 miliardy dolarů [cca 58,7 mld. Kč], od Kanady 1,8 miliardy dolarů [cca 39 mld. Kč] a Británie půl miliardy dolarů [cca 10,9 mld. Kč].

Loni Ukrajina podle Reuters obdržela zahraniční pomoc na dorovnání výpadků v rozpočtu ve výši 32,14 miliardy dolarů [cca 692 mld. Kč]. Ukrajina vedle rozpočtové pomoci žádá dalších 14 miliard dolarů [302 mld. Kč] na rychlou obnovu energetického sektoru a další kritické infrastruktury.

–ČTK/DNA–

23 KOMENTÁŘE

  1. My tady budeme sušit hubu s úsporným balíčkem a … z Ukrajiny se budou cpát prachy. Naše ubohá Ukrajinská vláda se z těch … …. Vlastním velkou ubytovnu a vyházela jsem je všechny. Zadarmo ani kuře nehrabe. [redakčně upraveno]

  2. Aha, takže my si půjčujeme, abychom mohli poskytnout půjčku. A tomu se říká jak? Kocourkov je slabé slovo…

    • To nevymyslíš. Takže naše vláda nás bude zadlužovat jen aby ůůjčila Ukrajině ???? Pokud na to nenáme tak jim nebudeme půjčovat !!!! Už jsme jim pomohli až až. Zajímalo by mě jen kolik států jim pomohlo tolik co ČR.????

  3. Ať všichni ukrajinci,co tu jsou táhnou do boje a vezmou sebou celou naši zk…..ou vládu a je to.Jsou tady jako na dovolený a jen využívají náš stát.Ty pravý chudáci jsou ty staří domorodci,kterí jsou na Ukrajině.Tyhle mladý,jen využívají náš systém!Našim lidem nikdo nepomůže a těmhle par….ům se bude pomáhat do nekonečna!

  4. Dobrý den, prosim tkzv. Politiky, aby rozdavali ze sveho a neobirali obcany teto zemicky o penize!!! Dekuji predem 🍖🍖🤑🤔😂😢🖕😝😝😝

  5. Jen blbec může rozdávat, když sám má mínusový rozpočet. Pro české občany úsporné balíčky a pro zkorumpovanou Ukrajinu, která se neštítí ani obchodování s dětmi, miliardy. Ať si to zaplatí členové vlády a poslanci ze svého a ne z peněz nás všech. Je to skandální!

  6. Až nyní náš velký myslitel pasáček vepřů zjistil,že Uáčka kromě našich štědrých dávek ještě pobírají důchod a dávky z UA.No neber to.

  7. Před chvílí jsem psala příspěvek ke článku, SLUŠNĚ a byl mi odstraněn!!!!! Může se pan moderátor vyjádřit, proč byl můj příspěvek odstraněn? Děkuji.

  8. Já jen nechápu, ale nejsem sama, jak může EU poskytovat takové nehorázné peníze Ukrajině, když jsem četla před týdnem, kde Uršula řekla, že pokladna EU je prázdná, dnes článek od maďarského premiéra, další článek, že chybí v pokladně EU prachy. Tak jak mohou Ukrajině posílat miliardy, když je pokladna EU vyschlá.

  9. Pětidemolice je hnus co se tu objevil a snad po volbách nenávratně zmizí v propadlišti dějin. Na invalidy a důchodce nejsou peníze ale na Ukrajinu je peněz stále dost! Petr Fiala miluje akorát Ukrajince a na vlastní občany plive. Tak mu to prosím spočítejte u voleb a taky těm jeho spřáteleným volebním stranám.Raději volit komunisty!

  10. Když jim chce FIALA tak moc pomáhat , tak ať si vezme montérky on i celá ta jeho strana a jedou jim to tam znovu postavit .. Jestli pojede zaplatím mu ze svého lístek na vlak

  11. to je mi ale novinka.
    A kde jsou ty miliardy co dostavala do těd od ostatnich zemi v četně česka?
    vojensky a humanitarni material dostava zdarma.

  12. jsem zhrozen ze zapornych reakci.
    radeji budu susit hubu a bydu zadluzenej, nez aby tady byli znovu rusaci jako za komancu a nebo jeste hur, aby byla valka az zde. nerikam, ze ukrajinci sou svatouskove, ale tam je valka a umiraji tam lidi… to snad za trochu trampot stoji jim pomoct.

    • Lidé v principu těžce snášejí, že když mají vlastní stát a politika funguje tak, že jim stát ubírá za současného přidávání jiným. Ono to má i biologickou podstatu. Jednou dělali s primáty takový pokus, že výzkumníci opice odměňovali sladkými hrozny za splněný úkol. Některé se snažily výrazně více než druhé a tak jich dostávaly více. Pak výzkumníci odměňování změnili tak, že dostávaly i ty opice, které úkoly moc neplnily. Pokus skončil tak, že ty opice, které úkoly plnily lépe a současně viděly, že hrozny dostávají i ty línější opice, pak vztekle hrozny mrskly na zem a odmítly jakkoliv dále spolupracovat. Lidé se smíří s tím, že je někdo bohatší, někdo hezčí, že je někdo žena a on muž, ale nikdy se nesmíří s tím, že někdo může a on ne. Tak pokud chce toto vláda dělat, musí dobře problém vysvětlit. Ale, protože to sleduji, tak vidím to, že nic takového nedělá. Jede jen tvrdá propaganda a to ještě na úrovni propagandistického prvňáčka. Ani slovo o tom, jak se situace vyvíjela a jak a proč nakonec takto věc skončila. Myslím, že každému, kdo má alespoň zbytky zdravého úsudku nepředpokládá, že válka, a obzvláště taková velká válka, nevznikne tak, že se ten, kdo ji může rozpoutat ráno probudí a řekne si: Tak, co bych dnes dělal?“ A za tři minuty, to rozjede. Já třeba osobně vím, že situace na Ukrajině je nyní rozjetá tak, že se nedá zastavit jinak, než zbraněmi, tedy množstvím peněz, kolik budou ekonomiky schopny a ochotny do nich investovat. A kdo první ucukne, ten prohraje. Proto tam tomu rozhodně není ještě konec. Ale doutnají tu mnohem větší problémy. Ukrajinu nebude možné nechat vlastnímu osudu, tak se bude platit za její obnovu. Jinak se jí zmocní mafiáni, kteří se už pomalu s bezvízovým stykem zabydlují u nás. Už se o tom psalo. Dále, stále tu pokračuje Green deal, mající ten důsledek, že pod praporem záchrany planety udělá nakonec z Evropy ekonomického mrzáka. Nevím, jestli si to lidé plně uvědomují, protože to budou oni, kteří tento účet nakonec „zatáhnou“. Jinými slovy zatáhnou to tak, že půjde dolů jejich životní úroveň. A už to pomalu začíná. Nejprve se osekává to, co stát z daní dává a pak začnou stagnovat reálné mzdy za růstu cen všeho. Ekonomické zákony jsou neúprosné, s tím ani sebelepší vláda nakonec nic nenadělá. To nechci vidět, cosi pak v diskuzích počteme! Jestli tyto současné nejsou jen takové zahřívací kolo před hlavním závodem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here