Jednání o informacích z Ukrajiny kvůli dávkám stále váznou

4530
ukrajiny
Foto: UNHCR

Zatím stále marně jedná Ministerstvo práce a sociálních věcí se zástupci Ukrajiny o poskytování údajů o vyplácení ukrajinských důchodů a dávek. Informace resort potřebuje k tomu, aby nevyplácel podpory těm Ukrajincům, kteří je nepotřebují.

Novinářům informaci včera [29.6.] řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Věří, že se “informační tok zprůchodní” ještě letos. O spolupráci v oblasti sociálních podpor ministr Jurečka Ukrajinu žádá již několik měsíců, zatím však bez výsledku.

„My se s ukrajinskou stranou snažíme komunikovat opakovaně v posledních měsících, abychom nalezli nějaký systém pravidelného předávání informací. To o tom, kterým lidem z Ukrajiny, kteří pobývají na území ČR, jsou vypláceny důchody a podpory v rámci ukrajinského sociálního systému. Zatím bohužel jsme nenašli tu shodu, jakým způsobem si tato data předávat,” vysvětlil Jurečka.

Informace z Ukrajiny jsou pro Česko důležité, protože ukrajinským běžencům vyplácí sociální dávky. Ty chce resort nově poukazovat co nejvíce adresně. To znamená, že hodlá prověřovat příjmy a majetek Ukrajinců, kteří v Česku čerpají dávky pomoci. Ať už se to týká humanitární dávky, podpory bydlení, nebo jiných úlev a dávek.

K 18. červnu drželo v Česku vízum k dočasné ochraně 344 800 lidí z Ukrajiny, třetinu tvoří děti a senioři. Humanitární dávku v květnu dostalo 71 700 běženců. Do pracovního procesu se zapojilo asi 101 600 příchozích s vízem k ochraně.

Změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny

Podpora uprchlíků se od 1. července mění. Humanitární dávku budou dostávat jen lidé s příjmem pod životní minimum a stanovené náklady na bydlení. Ty činí na měsíc na osobu 3 000 korun v zaregistrovaném bytě a 2 400 korun jinde.

Stát neví, kolika Ukrajincům vyplatil humanitární dávku

Podle kalkulačky ministerstva práce a sociálních věcí matka se dvěma dětmi, která žije rok v nouzovém ubytování, má minimální mzdu a na účtu 5 000 korun, nemá na humanitární dávku pro sebe ani své potomky nárok. Nezíská ji ani v evidovaném bytě. Seniorka nad 65 let, která je v Česku rok, je v evidovaném bytě, nemá příjem a na kontě má 10 000 korun, podporu rovněž nezíská. Pokud by měla na účtu 5 000 korun, úřad práce jí přizná na měsíc na bydlení a živobytí dávku 7 860 korun.

„Je potřeba si uvědomit, že modelové příklady jsou zatíženy jednou důležitou neznámou. A tou je, že Ukrajina nepřestala vyplácet důchody, ani invalidní důchody, ani žádnou jinou sociální podporu včetně přídavků na děti a rodičovského příspěvku,” vysvětlil Jurečka.

A dodal: „Tyto formy podpory ukrajinským občanům, včetně těch na území ČR, jsou vypláceny. My bychom potom museli do těch příkladů započítávat i tyto příjmy – v přepočtu podle kurzu a kupní síly. I tyto zranitelné skupiny mají stále nějaký příjem.”

Jak žádají Ukrajinci o humanitární dávku

Příjem v Česku uprchlíci při čerpání humanitární dávky a nepřímých podpor bydlení nově dokládají. K příjmu z Ukrajiny dodávají úřadům práce čestné prohlášení. Například humanitární dávku dostanou, i když pracují, ale do prohlášení uvedou, že nemají dost finančních prostředků na základní životní potřeby. Může jít o nákup léků nebo potravin.

Ministerstvo ale chystá změny jak u podpory bydlení, tak humanitární dávky. Její výplatu se chystá podle Jurečky zpětně kontrolovat. Při prokázání dalších příjmů by dávku od běženců žádalo zpět, řekl ministr.

Omezení podpory ubytování pro uprchlíky hrozí problémy

Informace o možných podvodech v čerpání sociálních dávek se objevily letos v únoru. Týkaly se solidárního příspěvku, který na ubytování uprchlíků pobírali jeho poskytovatelé. Úřady přiznávání dávky dočasně pozastavily a podaly trestní oznámení. Výsledky kontrol “masivní zneužívání” ale neprokázaly, řekl dříve pověřený šéf Úřadu práce ČR Karel Trpkoš.

Česko sociální systém Ukrajincům neotevře

Organizace na pomoc příchozím nesouhlasí s tím, že by se pomoc od státu zneužívala. Naopak podle nich větší část uprchlíků z Ukrajiny žije v Česku na hranici chudoby. Upozorňují i na dopady snížení podpor.

„Příspěvek bude dokonce výrazně menší, než jaký by dostala česká rodina. Vyzýváme proto vládu, aby uprchlíci s dočasnou ochranou měli nárok na stejné sociální dávky jako čeští občané,” uvedla organizace Člověk v tísni.

Ukrajinští běženci odvedli na zdravotní pojištění 1,1 mld. Kč, říká šéf VZP

Jsou tu ale i další třecí plochy. Vláda například počítala s tím, že uprchlíkům plně otevře systém státních sociálních podpor. Takový scénář ministr Jurečka nyní ale odmítá. Český systém dávek uprchlíkům podle jeho slov stát neotevře. Dodejme, že Česko uprchlíkům z Ukrajiny plně otevřelo systém zdravotního pojištění, to hned po ruské invazi v únoru 2022.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Jednoduché.. doloz potvrzení z ua o vyplacených dávkách,my si ho prověřime a podle toho vypočteme. Žádné čestné prohlášení. Samozřejmě budou falšovat potvrzení. Proto si je prověřené ve spolupráci s ua stranou a pokud spoluprace nebude, nebudou dávky. A když bude falešné, tak okamžitě vykázání na trvalo.
    Naprostá většina jsou matky s dětmi, duchodci ti pobírají přídavky atd. Takže jim tady 1,5roku dáváme peníze z našich kapes na základě jejich vycucaneho prohlášení a oni veselé pobírají důchody, přídavky atd u ua. Hnus velebnosti

  2. Řeknu vám, co si myslím. Lidé si samozřejmě vždy najdou cestu, jak s tím „vykejvat“. Proto bych tlačil na ukrajinskou stranu stylem, žádná potvrzení, žádné zbraně, ať si vás Rusové třeba schlamstnou. To je účinné a vždy to spolehlivě funguje. Ale v případě Ukrajiny by tomu i tak nemuselo být. Jak popisovala jedna Ukrajinka zde, že byla velmi příjemně překvapena, že ji úřednice při vyřizování podnikání ochotně pomáhala a vůbec nechtěla úplatek. Na Ukrajině nejen že ho chtějí, říkala, ale zcela otevřeně si řeknou i kolik. Jsem si jist, že za současné válečné situace tam to rozhodně nebude o moc lepší a tak je otázkou, jaká síla by tamní úředníky donutila, aby to udělali a poslali rychle a hlavně poctivě. Myslím ve všeobecnosti. A také, jaký v tom mají pořádek! A to navíc nemluvím o tom, že je naše vláda ve vleku globální politiky a o tomto způsobu ani ve snu neuvažuje. Proto to vidím na patovou situaci. Každý nakonec potvrzení mít bude, že nic nepobírá. Ale mně to ani nevadí. Ne, že by mně bylo jedno, kam mé peníze jdou, ale když si uvědomím, kolik stojí zbraně, kolik bude stát obnova toho, co tyto zbraně zničí a kolik bude stát zrádcovská dohoda (pravidelné platby), kterou v Bruselu ve věci migrace zrádcovská vláda podepsala a hlavně kolik by nám z peněženky vytáhl úspěšně dokončený Green deal, tak se skutečně jedná o velmi malou částku. Samozřejmě relativně, ne absolutně. Z pokud někoho můj názor s malou částkou naštval, podívejte se na dnešní Francii. Tím chci říci, že svou pozornost zaměřuji právě na Green deal, největší díra v potápějící se lodi, dále vlastní migraci a věci s ní spojené a nakonec i na globální politiku(aby mě žádná strana s propagandou neohlupovala), která konflikt na Ukrajině zažehla.
    P.S. Všimněte si jedné věci. Polsko a Maďarsko ve věci migrace (co už naše vláda podepsala) stojí pevně na svých pozicích a odmítají to. A Fiala, který kdyby alespoň držel jazyk za zuby, tak se do nich ještě slovně naváží, že jsou to právě oni ti špatní, kteří blokují peníze pro Ukrajince, které by ČR z EU dostala. Musím uznat, že ve věci migrace byl Babiš skutečně jiná liga. Ovšem ne tak v Green dealu. Tam se už na peníze z EU očividně těšil, proto ho jeho vláda podepsala stejně radostně, jako dnes migraci pětka bez kormidelníka. Prostě voliči si toto musí svým zájmem o politiku hlídat!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here