Daň z nemovitosti vzroste. Obce a města se s vládou hádají o výnos

5217
obce
Ministr financí Zbyněk Stanjura daň z nemovitých věcí ponechá v plné režii měst a obcí, ale i tak si od nich chce vzít peníze. Obce a města nesouhlasí. / Foto: Úřad vlády ČR

Daňové změny, které navrhuje vládní konsolidační balíček, připraví velká města o stamiliony, malá města a obce o desítky milionů korun. To způsobí odložení nebo zastavení mnoha investic. Před stagnací varuje Svaz měst a obcí ČR [SMO ČR].

Omezení investic podle zástupců Svazu srazí i objem čerpání evropských dotací. A to opět zpomalí řešení akutních problémů v dostupnosti bydlení, vzdělávacích a sociálních kapacit. Na všechny tyto oblasti municipality totiž čerpají peníze z evropských fondů.

„Ožebračení měst a obcí povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, zhoršení kvality života, sociálnímu pnutí ve společnosti,“ shrnuje daňové změny vládního balíčku ve vztahu k obcím a městům předseda Svazu František Jukl a dodává: „Dlouhodobě kritizujeme absenci jakýchkoliv prorůstových opatření.

Podle něj vláda postupuje nezodpovědně, když škrtá peníze, ale na druhé straně nic nepodniká k tomu, aby ekonomiku nastartovala. Balíček je podle něj nejen proinflační, ale i protiinvestiční.

„Budeme to zase jen my, starostové a primátoři, kteří budou následně pomáhat svým občanům. Ostatně, jako jsme to v minulosti dělali při covidové epidemii či při náporu uprchlíků,“ tvrdí Lukl s tím, že města a obce změny v balíčku, které se jich týkají, nepodporují.

SMO ČR sdružuje více než 2 800 měst a obcí, v nichž žije přes 8,5 milionu obyvatel ČR.

Co vlastně vadí obcím a městům

Projednávání balíčku ze strany vlády zástupci Svazu označují jako nepředvídatelné, bez jasně stanovených čísel jeho dopadů. Odmítají zejména změny ve vztahu k dani z nemovitých věcí, jejíž koeficient vzroste o 1,8násobek. Nelíbí se jim takzvaný návrh “kompenzací příjmovými daněmi”. Nesouhlasí s tím, že byť vláda ponechá daň z nemovitosti v režii měst a obcí, část výnosu půjde na konto všech sdílených daní.

„Trváme na tom, aby toto nebylo uváděno v pozměňovacím návrhu ani při prezentaci v médiích a sněmovně, že to vychází z dohody se Svazem,” vymezuje se předseda Komory statutárních měst, jež je součástí SMO ČR, Miroslav Žbánek.

„Vládou způsobený propad příjmů se přímo projeví v celkovém zhoršení uvedených oblastí života občanů,“ dodává.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] si na změnách ale trvá. Zastává pozici, že pokud dojde k jakýmkoli změnám, dopady do státního rozpočtu musejí být neutrální.

„Vysvětlili jsme si podrobně návrh, který Sdružení místních samospráv poslalo koalici. My jsme zdůraznili, že pro koalici je důležitý celkový objem úspor v balíčku. Sejdeme se ještě jednou tak, abychom se do konce srpna dohodli, nebo nedohodli na změně ve výnosu daně z nemovitosti,“ uvedl v polovině srpna ministr Stanjura.

Kolik obce a města vydělávají na dani z nemovitosti

Loni na dani z nemovitosti získaly municipality podle státního závěrečného účtu přes 12 miliard korun. Vládou navržená opatření podle předběžných propočtů jednotlivých měst přinesou u těch největších samospráv propad příjmů ve stovkách miliónů korun. Za alarmující a nepochopitelné Žbánek považuje to, že se vláda se zástupci měst a obcí o tomto návrhu odmítá bavit.

Opět se přesvědčujeme, že nás vláda nebere jako rovnocenného partnera a jedná s námi z pozice nadřízeného,“ tvrdí a za municipality požaduje jednání s vládou nad jasnými čísly a nad proinvestičními návrhy.

Aktuálně v Poslanecké sněmovně projednávaný vládní ozdravný balíček opravdu ponechává 100 procent výnosů daně z nemovitostí obcím. Sazbu daně navyšuje o 1,8 násobek. Vláda potvrdila, že veškerý výnos daně z nemovitých věcí dál zůstane obcím a stát na ni nebude mít podíl. Také ale dodává, že výměnou za navýšení daně z nemovitých věcí dojde v rámci rozpočtového určení daní k adekvátnímu přerozdělení příjmů u sdílených daní mezi státním rozpočtem a obcemi. A to ve prospěch státu ve výši deseti miliard korun.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

A jsou tu i další změny. U daně z nemovitých věcí u zemědělských pozemků obce získávají pravomoc zavedení místního koeficientu 0,5. To proto, aby u těchto pozemků zabránili zvýšení daně z nemovitých věcí [1,8]. Řeč je o orné půdě, vinicích, chmelnicích, zahradách.

–RED–

8 KOMENTÁŘE

  1. Velmi přizpůsobivá menšina nikdy nepracujících to má od puče89 dávno vykoumané … před úředníkem nic nevlastnit, raději škubat stát u přepážky …, než ten nás odere … Jenže má to velkou chybu, ti poctiví snaživí musí tuto menšinu z daní živit, k tomu navíc i neschopné politiky s neziskovkami.

  2. Dobrý den, mne osobne je u…….., kdo dostane ty penize o ktere nas opet ti z horního udoli odrbali, mne zajima jak dlouho chteji tlacit radove obcany do kouta!! Další komentář je zbytečný, zdravim volice 😂🙄🤔😜🖕😜

  3. U daně z nemovitých věcí u zemědělských pozemků obce získávají pravomoc zavedení místního koeficientu 0,5. To proto, aby u těchto pozemků zabránili zvýšení daně z nemovitých věcí [1,8]. Řeč je o orné půdě, vinicích, chmelnicích, zahradách.
    Výše uvedené zemědělské pozemky přinášejí jejich majitelům každoročně užitek – zisk.
    A co hospodářské lesy, které jsou po kalamitě vybrané na několik desítek let dopředu ?
    Jaký užitek přinášejí tyto lesy jejich majitelům ?
    Každý může vstupovat do lesa a bez poplatku sbírat lesní plody …
    Myslivci loví a přivlastňují si ulovenou zvěř také většinou zdarma … atd.

    • U pytláků=myslivců není až tak pravdou. Myslivost je mafie k pohledání … 4 000 kč odměna za zastřeleného 1. divočáka je hnus. Pytlák=myslivec raději zastřelí hlavní “bachnici” tj. šéfovou stáda, která si už od přírodních zákonů hlídá, aby mladí kanci neobskočili ty … tím se pak tito … množí jako politici v 5kolce. Peníze jen tečou, ale do nesprávných rukou. Přílišné přikrmování přes zimu taky ztratilo účel, vysoká je přemnožená … přirozený predátor vystřílen, tím je větší nárok na její odstřel, ale zároveň přibydou peníze do spolku pytláků … To že se ne vždy dá do ucha zvěře povinná značka o odstřelu je všeobecně známo už od Beneše. Dnešní bolševici jen tento … sytém zdokonalili. Stačí se podívat na soukromé akce novodobé šlechty s jídlem, ale i jejich domovů s trofejemi. Samozřejmě pro poslušného ouředníčka je vše OK, taky je členem této …

  4. Jaká daň je to legální zlodějna něco si postavím s materiálu se taky platí daň proč mám platit co sem si třeba vybudoval sám proč se to má platit. Stát nikonu nic nedá jenom nás obírají a to legálně

    • Už je pozdě, tito vlastizrádní zločinci z 5hadů mají “stoosmičku” … Vinou deb… i naivních jejich voličů si místa u koryt udrží až do voleb. Pokud 16.9. 2023 nepřijde od nespokojený defenestrace. Být to sraz 5kolkových papoušků i uctívačů vatikánské sekty, tak už o tom ví celá Evropa … jejich náboženství zvaná demokracie v rukou dogmatických fanatiků, kteří jsou nyní u vesel je horším komunismem s naci… Už chybí jen koncentráky pro neposlušné této EU diktatury.

  5. Tito zloději s petikoalice jim je úplně jedno že odiraji normální lidi co dělají na ně maji ještě šestého magora na hradě ten jim ještě podepíše co chteji,však sám říkal že balíček je slabý a mělo by se víc přitvrdit jemu je to jedno má skoro stotisícovou rentu a to nevim za co a na hradě mu vyvařujou a elektřinu plyn asi těžko platí ,jo když tak strašně vojáci chtějí americké stíhačky tak ať všem gumám zeleným vezmou renty hlavně tomu na hradě on někde bojoval nebo má nějaký úraz z války že bere ještě bokem nekřestanské penize.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here