Sněmovna schválila e-žádosti o penze i změny výplatních termínů

494
penze
Foto: Pixabay.com

Poslanecká sněmovna včera [13.9.] dala zelenou online žádostem o penze a sjednocení výplatních termínů důchodů. Změny zavádí novela o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.

Novela nyní míří k projednání do Senátu. Zásadním bodem novely je možnost elektronického podání žádosti o důchod, a to s platností od 1. prosince tohoto roku. Zavedení podání žádosti o důchod online se bude týkat všech typů důchodů. Tedy starobních, invalidních i pozůstalostních.

„Lidé budou moci vyřídit celou žádost o důchod velmi pohodlně, bez nutnosti osobní návštěvy úřadu,“ řekl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Další významnou změnou se stane postupné zúžení okruhu výplatních termínů. Od července 2025 dojde k přechodu na výplaty v rámci kalendářního měsíce pro pojištěnce, kteří dostávají důchod od České správy sociální zabezpečení [ČSSZ].

Nyní se penze vyplácejí od 2. do 24. dne v měsíci. Během dvou let dojde postupně ke snížení rozsahu termínu do zhruba jednoho týdne. Důchody ČSSZ nyní vyplácí na takzvaný klouzavý měsíc, tedy na období počínající vždy stanoveným datem splatnosti důchodu. Novela od července 2025 zavádí, že důchody ČSSZ nově vyplatí na běžný kalendářní měsíc.

„Sjednotí se tak výplata důchodů všem příjemcům a systém bude srozumitelnější,“ vysvětlil důvody změny ministr Jurečka.

Online žádosti o penze

Co se týče online podání žádosti o důchod, tak formulář pro tento typ žádosti bude dostupný na ePortálu ČSSZ. K přihlášení žadatel využije některý ze způsobů elektronické identity. Jako je například Bankovní identita. Podle zástupců ministerstva práce jde o bezpečný a ověřený způsob, jak klienta na dálku ztotožnit.

Invalidní důchod mnozí berou i jen jako přilepšení k práci

Tuto formu ověření využívá ePortál ČSSZ již nyní. Třeba pro přihlášení do Informativní důchodové aplikace, která klientům vypočítá mimo jiné aktuální odhad výše starobního důchodu. Po vyplnění formuláře žadatele systém vyzve opět elektronicky k případnému doplnění údajů. V případě potřeby si klient domluví osobní schůzku na pobočce.

„Pro ty, kdo nebudou chtít využít podání žádosti o důchod online, zůstane samozřejmě zachována možnost sepsání žádosti přímo na okresní správě sociálního zabezpečení,“ ubezpečuje Jurečka.

Online žádost o penzi je podle něj další velký posun v digitalizaci agendy celého resortu práce a sociálních věcí. I nadále chce MPSV zlepšovat služby pro klienty ČSSZ, dodal.

Penze v lednu vzrostou o 360 Kč, schválila vláda

O růstu penzí včera jednala i vláda. Schválila nařízení o pravidelné valorizaci. Podle ní starobní, invalidní a pozůstalostní penze od ledna 2024 stoupnou všem stejně o 360 korun. O tuto částku vzroste základní, tedy pevná část důchodu. Podle údajů MPSV se tak průměrný starobní důchod v lednu dostane nad 20 600 korun měsíčně.

Cenový přírůstek za sledované období od posledního přidání od února do června činil 1,3 procenta. U průměrného starobního důchodu by to znamenalo navýšení asi o 264 korun. Nynější přidání bude pro všechny téměř o stokorunu vyšší. Solidární část penze musí totiž odpovídat desetině průměrné mzdy. Ta má pro příští rok podle MPSV činit 43 967 korun. Solidární díl se tak musí z letošních 4 040 korun dostat na 4 400 korun. Zvednout se tedy musí o 360 korun, což odpovídá růstu o 1,8 procenta.

Důchodci si od ledna polepší všichni stejně, o 360 korun

Ministr Jurečka minulý týden řekl, že přidání zvedne příští rok výdaje na důchody o 12,3 miliardy korun. Celkem by do penzí podle návrhu rozpočtu na příští rok mělo putovat 706,2 miliardy korun.

Starobní penze od České správy sociálního zabezpečení pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 479 000. Průměrný starobní důchod činil na konci června 20 233 korun. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí i systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné měsíční starobní důchody jsou o několik tisíc korun vyšší.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here