Výstavba velké multifunkční haly Arena Brno začala

1222
Arena_Brno
Vizualizace ArenaBrno.cz

Výstavba multifunkční haly Arena Brno za bezmála šest miliard korun začala. Hala je největším strategickým projektem města. Areál pro 13 tisíc diváků poslouží hlavně hokejové Kometě, ale i pro pořádání jiných akcí.

Vedení města Brno na stavbu využije dotaci půl miliardy korun. Od Národní sportovní agentury pak získá 300 milionů a dalších 200 milionů korun přislíbil Jihomoravský kraj. Město stavbu zaplatí i z půjčky v objemu 2,2 miliardy korun od České spořitelny. Úvěr od spořitelny má město splatit do roku 2050. Vyjednaný úrok činí 4,87 procenta, město tak při celkových podmínkách podle svých zástupců přeplatí půjčenou částku o 1,7 miliardy korun. Všechny další náklady pokryje z vlastních zdrojů. Při schvalování úvěru zastupitelstvem radní a předseda představenstva městské společnosti Arena Brno Petr Kratochvíl [ODS] řekl, že v částce 5,76 miliardy korun na stavbu je i miliardová rezerva.

Jedním z posledních kroků nezbytných k zahájení stavby bylo potvrzení Evropské komise [EK], že může město halu vystavět s podporou veřejných zdrojů. Brno jej získalo letos v červenci.

„Evropská komise konstatovala, že jde v případě multifunkční haly o přiměřenou podporu. A ta je nezbytná a vhodná pro posílení sportovních a kulturních ekonomických činností přispívajících k hospodářskému rozvoji celého regionu,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková [ODS].

Souhlas Komise označila za další potvrzení toho, že stavba arény má smysl nejen pro Brno, ale má i výrazně nadregionální význam. Zároveň poděkovala všem, kteří se na přípravě projektu podílí.

Arena Brno a její parametry

Nová multifunkční hala v areálu společnosti Veletrhy Brno [BVV] poskytne Brnu velké a moderní zázemí pro pořádání sportovních, kulturních a kongresových akcí. Kapacita haly činí 13 300 míst. Spolu s halou město postaví zhruba 1 300 parkovacích míst. Hala má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Zastavěná plocha bude téměř 16 700 metrů čtverečních. Obestavěný prostor pak zabere 475 000 metrů čtverečních.

[Zdroj: ArenaBrno.cz]

Brno chtělo, aby halu provozoval soukromník, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude mu každoročně odvádět smluvenou částku. Nikdo takový se ale nenašel. Proto magistrát rozhodl, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno, která bude nabírat zaměstnance. Proti stavbě haly za současných podmínek se vymezovala opozice.

Komu a čemu poslouží nová hala v Brně

Radní Petr Kratochvíl už dříve upozornil, že stavba je multikulturní, nikoli jen hokejová hala, jak i poslouží. Podle něj město Brno halu využije i k velkým kulturním akcím.

„Dlouhé roky sem nejsou schopní dostat větší hvězdu. Chceme, aby se Brno dostalo dál. Pak je tu sekundární dopad jako třeba u veletrhů. Lidé tady budou utrácet peníze, přijedou za zábavou. Bude to mít dopad pro řadu dodavatelů a subdodavatelů v městské infrastruktuře,“ vysvětlil.

Co Arena Brno nabídne městu:
  • Multifunkční využití pro sporty, kulturu, kongresy, eventy.
  • Vhodné podmínky pro sporty: házená, hokej, tenis, volejbal, basketbal, box.
  • Vyšší počet návštěvníků na sportovních zápasech.
  • Možnost pořádat koncerty pro velké publikum.
  • Hostování mezinárodních sportovních akcí ‒ mistrovství světa, mistrovství Evropy.
  • Rozsáhlé reprezentativní prostory se zázemím společnosti Veletrhy Brno.
  • Konání velkých společenských a kongresových akcí.
  • Moderní prostory a maximální akustickou kvalitu.

Hala vyroste v areálu BVV za pavilonem Z mezi pavilony F a G1. Podle autorů projektu se lidé do haly pohodlně dostanou vlakem či autobusem i z jiných měst. Z Bratislavy, Jihlavy, Zlína i Olomouce. Cesta z nich do haly zabere zhruba jednu hodinu. Z Vídně, Prahy, Ostravy a Pardubic cesta trvá dvě hodiny. Z Budapešti, Grazu, Linzu, Katovic a Krakova pak cesta vezme necelé tři hodiny. Přímo k hale bude jezdit MHD.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Můj názor je následující. Pokud mají před očima jen to jedno a to jedno je zisk, zisk a nic jiného než zisk, tak se náklady stanou investicemi. A potom palec nahoru, protože vydělají všichni. A výdělkem nebudou jen peníze ale i ty další věci, kterými je člověk kromě chleba také živ. Ale nemají-li to dobře promyšleno, nebo toho nejsou schopni, tak i tak se toho moc neděje. Zvýší se významně domovní daně, nepostaví se, případně neopraví něco jiného a pojede se dál. Mě na tom lehce znervóznila ta věc, že ve výčtu toho, co to městu přinese, se slovo prachy, jak se říká, moc neskloňuje a že se soukromník nakonec nenašel. Ty vypsané věci by se totiž k té hale přidružily tak jako tak, protože je to dáno stavebně technickým řešením tohoto objektu. Ale aby vyjmenované akce v součtu vydělávaly, musí se to s nimi umět. No uvidíme, kdo z této akce bude mít nakonec nejvíce!

    • Kdo asi ? Brněnská mafie v čele s don Pablem … Stačil suprpodraz v Praze s jízdenkami MHD … nic se nikomu nedokázalo, PRÝ šlo jen o korupčních 0,5% z jízdenky … Z měsíčně prodaných milionů jízdenek je to PRÝ pakatel … To jo, jenže komunističtí “soudci” co to počítali si taky miliony kč dodnes mastí kapsy každý rok. Jó není nad demokracii s kapitalismem od převratu89, že … Toto sw… snese vše a pár havlistů s fialkovci věří všemu co jim tito … dnes z 5hadů nalžou. Stejně tak naivně uvěřili … havlovi, všehoschopnému … . [redakčně upraveno]

  2. Můžeme si být na 100% jisti, že cena je jen počáteční, ale i tak už přemrštěná. V Brně korupce jen kvete a i koksu je vždy málo jak ukázala primátorka z ods. Brněnská 5kolka ve sněmovně je na tom ve šňupání “mouky” ještě hůře. Za ODS apod. šm..ů se cena vždy navýšila o desítky procent. Tunel Blanka, to byl vládní tunel až do Austrálie, tj. jen 1. příklad ze stovek takových … po puči89 s vlastizrádnými opilci po balkonech.

  3. Je to obrovská investice multifunkční hala v Brně,ještě se k tomu přidává výstavba nového fotbalového stadionu kousek dál, po zbourání cyklodromu.Požadavky jsou postaveny na hokejové Kometě a fotbalové Zbrojovce.Funkční období Fialovy vlády je ještě něco víc jak dva roky.Tedy šance se musí využit,po nás potopa.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here