Výkrmy kuřat jsou bez dotací ve ztrátě, uvádí studie

327
dotaci
Foto: Pixabay.com

Výkrmy kuřat by bez dotací na každém kilogramu kuřete loni prodělaly 2,38 koruny. S dotacemi dosahují zisku 0,68 Kč. Vyplývá to ze studie Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Studie analyzovala hospodaření deseti podniků v letech 2021 a 2022. Vyplývá z ní, že největší podíl na nákladech na vyprodukování jednoho kilogramu živého kuřete tvoří materiál, tedy například krmiva a steliva. Tvoří zhruba tři čtvrtiny nákladů. Přes osm procent pak tvoří služby a sedm procent energie.

„Významnou roli v ekonomice výkrmu kuřat mají provozní dotace, které pokrývají přibližně deset procent nákladů a současně umožňují podniku vytvářet alespoň minimální zisk. Naopak bez dotací podniky realizují zápornou rentabilitu tržeb,” uvádí analýza.

Firmy s dotacemi dosahují podle studie minimální míry ziskovosti mezi dvěma až třemi procenty. Analýza uvádí, že loni vzrostla průměrná cena za kilogram živé hmotnosti kuřete oproti roku 2018 o 21,5 procenta. A upozorňuje na to, že nárůst ceny nestačil pokrýt růst nákladů. Ty se oproti stejnému roku zvýšily téměř o 38 procent. Jde například o krmné směsi, které zdražily od ledna 2021 do letošního března téměř o 52 procent.

Výkrmy kuřat s dotací a náklady na provoz

Podle studie je zrušení nebo snížení dotací na chov kuřat rozhodnutí, které by mělo zvažovat ekonomickou situaci zemědělců a porovnávat ji s okolními státy. To proto, aby nedošlo k nespravedlivým konkurenčním výhodám.

„Pokud by v těchto zemích byly stále poskytovány významné dotace chovu kuřat, mohli by mít producenti v těchto státech konkurenční výhodu na trhu,” tvrdí studie.

Dotace na výkrmy kuřat v posledních letech
2018 2019 2020 2021 2022
Dotace celkem výkrm kuřat Kč/kg ž. hm. 2,74 2,66 2,75 2,89 3,7
Dotace přímé Kč/kg ž. hm. 2,39 2,38 2,49 2,67 3,45
Dotace nepřímé Kč/kg ž. hm. 0,35 0,29 0,26 0,23 0,25
Rentabilita s dotacemi v % 12,29 -0,4 5,7 -1,82 0,22

[Zdroj: Studie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích]

Poukazuje také na poslední data Českého statistického úřadu [ČSÚ], podle kterých u nás loni došlo k poklesu stavů drůbeže. Uvádí, že domácí produkce pokryje zhruba 73 procent spotřeby, část tedy musí pocházet z dovozu.

Co přinese vládní balíček

Vláda ve svém ozdravném balíčku chystá škrty v dotacích ze státního rozpočtu pro zemědělství na příští dva roky za více než deset miliard korun. Zatím ale neuvedla, jaké dotace konkrétně škrty ovlivní. Letos již zrušila podporu pro potravinářské firmy, kterou čerpali i zpracovatelé drůbežího masa. Skončily rovněž dotace na chov skotu.

Zemědělci zaplatí více za půdu na dani i pachtovném

Dotace, které zemědělci mohou pobírat, jsou na zvýšení biologické bezpečnosti chovů nebo životních podmínek hospodářských zvířat. Loni firmy dostaly mimořádnou podporu, která reagovala na dopady války na Ukrajině a výrazný růst cen energií.

Jednotný zemědělský trh v EU neexistuje, říká Jandejsek

Studie zmiňuje i možnost čerpat podporu pojištění od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu [PGRLF]. Jako nepřímé podpory pak jmenuje zelenou naftu, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů vynaložených na zemědělskou prvovýrobu. Podniky mohou čerpat také investiční dotace. Například na stavby nebo technologie v chovech, dodávají autoři studie.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Německý majitel Penny navozil do českých marketů balené kuřecí maso z … ..ua … Jenže lum.. amíčtí majitelé “výroben kuřat” z USA nikomu neřekli, že kuřecí je nakaženo salmonelou … Tak se musí mžikem stáhnout z oběhu atd. Velmi objektivní media se o tomto sw… zmínila, ale čertví kde. Rozumní st. představitelé 3. států zakázali dovážet šunt z … UA, dobře činí. Hned jsou sprostě napadáni proukrajinskou sv…čí, zelený klaun je už tak drzý, že tyto státy chce dát k jakémusi debil.. UA soudu. Holt dušev. nemocnému spratkovi se moc povolilo a teď se cítí Pánembohem. Hnusděs co uctívači ua ba…ců předvádíte. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here