Sentiment je “svinstvo”, říká portfolio manažer Michal Semotan

359
Michal_Semotan
Michal Semotan / Foto: Redakce FinTag

„Ten sentiment, když to řeknu vulgárně, je svinstvo. A dokáže s trhy solidně zahýbat,“ říká portfolio manažer J&T Banky Michal Semotan. Ten byl hostem debaty platformy #Vítěznéportfolio, v níž se věnoval zejména ekonomice USA.

Prezident atlantského FEDu Raphael Bostic tento týden uvedl, že úrokové sazby v USA pravděpodobně zůstanou na vyšších úrovních po delší dobu. Řekl, že aktuálně nevnímá bezprostřední potřebu sazby dále zvýšit, stejně tak ale nevidí důvod k jejich snížení. Zmínil rovněž obavu z předčasného snížení sazeb. Podle šéfky clevelandského FEDu Loretty Mester by letos mělo dojít ještě k jednomu zvýšení sazeb. A i Loretta Mester odhaduje, že úrokové sazby v USA zůstanou vyšší po delší dobu.

„Poslední vyjádření FEDu v tom smyslu, že možné snížení sazeb přijde až někdy v druhé polovině příštího roku, tak to investory překvapilo. To hnulo s cenami amerických státních dluhopisů. Ty vám teď nesou výnos 4,6 procenta na roční bázi. Asi není bezpečnější cenný papír, než je americký státní dluhopis, to je velká rána pro ty akcie,“ uvedl v debatě Michal Semotan.

Což je podle něj zejména problém pro ty z investorů, kteří chtějí i za současné nejisté situace dál investovat do akcií. Trhy navíc podle jeho slov nejsou jen o trzích s dluhopisy. I když to teď tak vypadá. Semotan upozornil i na to, že ti, kteří „nastoupili“ do dluhopisů příliš brzy, nyní ztrácejí. Obdobně, jako ztrácí celý akciový trh. A ani budoucí vyhlídky nevypadají právě růžově, tvrdí.

„V říjnu to bude pro investory stejně dál náročné, jako to bylo v srpnu a v září,“ řekl.

Výkon americké ekonomiky

Podle Michala Semotana americká ekonomika brzdí, což je podle něj přirozené. Dopadají na ni vysoké úrokové sazby FEDu. Velice pěkně je to vidět na realitním trhu. Na něm se stalo financování nákupu už tak drahých nemovitostí ještě dražším.

„Na druhou stranu to není zase žádná velká tragédie. […] Nezaměstnanost v USA je nejnižší za posledních 54 let,“ vysvětluje v debatě #Vítěznéportfolio [viz níže].

Pozitivní podle něj je i to, že americká ekonomika stále generuje nová pracovní místa. To značí, že ten, kdo v USA pracuje, nemá problém. To navzdory situaci, že v úvodu zmíněná důvěra v ekonomiku není vysoká v Evropě stejně jako v USA.

„V USA to trochu překvapuje, protože inflaci zbrzdili. Situaci se jim podařilo dostat tam, kde ji chtějí mít. A to samé platí pro ekonomiku, která jde v Americe dobře i navzdory vysokým sazbám,“ říká portfolio manažer.

Podle něj v USA možná na začátku příštího roku dojde k růstu nezaměstnanosti a dalšímu ochlazení ekonomiky, ale v ten moment bude mít FED dostatek prostoru pro snížení sazeb.

„Tedy všechno se vším souvisí. […] Samozřejmě, že důvěra v ekonomiku a budoucí očekávání také hraje roli,” uvedl.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

„Tato očekávání jsou nebezpečná. A významně je ovlivňují i média, která často až přehnaně sugestivně popisují realitu. A podílejí se na tom i spotřebitelé, kteří tyto mediální zprávy hltají na sociálních sítích,“ dodal.

Automotive v Evropě zůstane, říká Michal Semotan

V závěru debaty se Michal Semotan vyjadřuje k budoucnosti evropského automobilového průmyslu. Ve vztahu s přechodem na elektromobilitu říká, že kdyby se v Česku zakázalo třeba i jen deset procent těch nejstarších a nejméně ekologických aut, která brázdí české silnice, životnímu prostředí by to pomohlo okamžitě.

Wojnar: Regulatorní tlak na prosazování Green Dealu je obrovský

Co se týče dalšího vývoje evropského automobilového průmyslu, pak potvrzuje nástup čínských automobilek. Ale nemyslí si, že by zlikvidovaly evropský automobilový průmysl. A to ani tehdy, když zmiňuje podporu čínských automobilek ze strany čínské vlády.

„V Evropě se udrží pouze výroba s vysokou přidanou hodnotou. A samozřejmě poroste i segment služeb. Ta klasická průmyslová výroba se dál posune na východ, to bude pokračovat,“ říká a dodává: „Ale třeba ta automobilová výroba v Evropě zůstane, protože auto je už ten top produkt.“

Daniel Tácha

Druhá část video debaty s Michalem Semotanem, v níž blíže hovoří o tom, jakou volí investiční strategii za současných podmínek, je k poslechu zde. Více o projektu #VítěznéPortfolio a výběr toho nejlepšího z debat najdete na tomto odkazu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here