Internet si lidé objednávají hlavně u operátorů a přes wifi

152
internet
Foto: Pixabay.com

Především díky rozšíření chytrých telefonů se internet přesouvá na mobilní sítě. Za tři roky se počet karet s aktivovanou tarifní datovou službou zvýšil o 18 procent na 8,8 milionu. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Na konci roku 2022 ČSÚ evidoval v rámci hlasové služby v mobilní síti 11,4 milionu aktivních tarifních SIM karet. V roce 2019 počet činil 9,9 milionu datových karet. Předplacených SIM karet drželi Češi na konci minulého roku čtyři miliony.

Na konci roku 2022 byl internet v mobilu s měsíčním, často neomezeným datovým tarifem, používán na 8,8 milionu SIM kartách. To je o 1,4 milionu více než před třemi lety. Počet zákazníků využívajících pro internet v mobilu dočasný přístup bez měsíčního paušálu dosáhl v minulém roce téměř dva miliony,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Většinu [97 %] karet využívají lidé v mobilních telefonech, jen 300 tisíc jich loni používali pro přenosná zařízení typu tablet a notebook. Chytrý telefon loni používalo v Česku 80 procent obyvatel starších 16 let, v roce 2019 to bylo 70 procent.

Pevné připojení na internet

Podle dat ČSÚ loni meziročně o pětinu vzrostl počet superrychlých fixních internetových přípojek [100 Mbit /s a více]. I díky své rychlosti a ceně využívají domácnosti a firmy nadále i takzvaný fixní internet [100 Mbit /s a více]. V roce 2022 meziročně vzrostl počet fixních přípojek s inzerovanou rychlostí umožňující přenos 100 Mbit a více dat za sekundu o 20 procent na 1,5 milionu.

Na konci roku 2022 byly v Česku celkem čtyři miliony aktivních přístupů k internetu z pevného místa. Z nich téměř 30 procent [1,1 mil.] tvořila připojení prostřednictvím bezdrátových sítí označovaných jako fixní wifi. Tento podíl je zdaleka nejvyšší ze všech zemí EU. Dalších 450 tisíc subjektů využívalo pro přístup z pevného místa smlouvu na tzv. fixní LTE/5G.

Pokud jde o přístup k internetu přes pevné sítě, domácnosti a firmy nejčastěji používají připojení pomocí technologií xDSL. Na konci minulého roku přesáhl počet těchto aktivních přípojek poprvé jeden milion.

Největší rozmach v posledních třech letech nastal v případě připojení prostřednictvím optické sítě, jejichž počet meziročně vzrostl o 22 procent na 810 tisíc. Devět z deseti těchto přípojek bylo využíváno v domácnostech,“ říká Martin Pokorný z oddělení statistik výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

V přepočtu na 100 obyvatel Česko jak v případě superrychlých přípojek, tak optického připojení ale zaostává za průměrem zemí EU.

Ubývá pevných linek

V roce 2022 Češi z mobilní sítě provolali 27,6 miliardy minut, z pevné linky pak jednu miliardu minut. Pevnou linku používanou pro telefonování mělo v Česku na konci roku 2022 pouze 356 tisíc domácností a 885 tisíc firem. Snižuje se především počet klasických bytových telefonních linek. Ty lidé nejvíce využívali na přelomu tisíciletí. Od roku 2000 se jejich počet snížil o 2,5 milionu. Počet aktivních pevných telefonních linek používaných pro volání v přepočtu na 100 obyvatel patří v Česku mezi jedny z nejnižších v rámci EU.

–DNA–

1 komentář

  1. Dnes jsem poněkolikáté reklamoval služby O2, že vše nefunguje jako tomu bylo vloni … Poslali mě někam, my nemáme techniky, najděte si někoho známého z okolí … Hodina technika O2 stojí 1320 kč, pokud to bude má chyba já tu cifru zaplatím … stálý nezájem od O2. Tak jsem jim po zkušenostech řekl, vy jako O2 jste “prašiví psi” pro tyto odborníky z malých firem. Nikdo s O2 nechce spolupracovat po zkušenostech s touto 4x člennou mafii na předraženém trhu s netem, telefony, daty, nabídkou tv kanálů atd… Proč mám O2 ? To jen kvůli Eurosportu 1-2, jiní operátoři nenabízí tyto služby, ale proč ? Bůhsuď, asi taky korupce mezi nej hráči na trhu. — Vina nastala u vlád zkorumpovaných neumětelů dávno před p. Babišem. To jen aby nějaký fialový pobuda zase vše nesváděl na Babiše.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here