Firmy, domácnosti i stát se začínají zpožďovat s platbami faktur

874
platbami
Foto: Pixabay.com

Zákazníci firem z řad domácností, firem i státu se čím dál více opožďují s platbami faktur. Uvádí to aktuální průzkum Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Podle jeho výsledků takový trend negativně doléhá na hospodaření firem.  

Podle ředitelky Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Lenky Janákové zpožděné platby většinu firem existenčně neohrožují. Avšak případné hromadění dalších neuhrazených faktur ze strany odběratelů už pro firmy představuje vážné riziko.

„Lhůty splatnosti překračuje také stát, obce a státní podniky. Každá šestá firma [16 %] uvedla, že se kvůli neuhrazeným fakturám dostává do finančních potíží,“ uvedla Janáková.

Podle výsledků průzkumu se nejčastěji s opožděnými platbami potýkají malé firmy s 11 až 50 zaměstnanci [39 % z nich] a střední firmy s 51 až 250 zaměstnanci [38 % z nich].

Za neschopností odběratelů splácet faktury do řádného data splatnosti stojí prudký nárůst nákladů firem a domácností, růst cen, kvůli kterým se snižuje spotřeba domácností, a také vyčerpaný trh práce. Kvůli chybějící kvalifikované pracovní síle firmám přibývají nedokončené zakázky. Prodlužují se lhůty jejich dokončení, a tak se prodražuje i realizace.

„Mnoha firmám nezbývá nic jiného, než nové zakázky odmítat a přenechávat je konkurenci v okolních zemích,“ říká Lenka Janáková.

Jak je to s platbami faktur v ČR ke konci roku 2023 

Celkem se do šetření Hospodářské komory zapojilo 444 respondentů. Byli mezi nimi zástupci mikro, malých, středních i velkých firem působících v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky.

Nadpoloviční většina firem [53 %] v průzkumu HK ČR uvedla, že jejich odběratelé faktury ve 30denní lhůtě splácejí řádně. Více než čtvrtina firem a domácností [27,5 %] sice platí za dodané výrobky a služby až po dohodnuté splatnosti, ale podle vyjádření dodavatelů je to zatím finančně nepoškozuje.

„Nejlepší platební morálku mají živnostníci a nejmenší podniky do deseti zaměstnanců. Nejlépe se s opožděnými platbami vyrovnávají velké firmy nad 250 zaměstnanců,“ upřesnila Janáková.

Upozornila rovněž, že podle statistických údajů jsou opožděné platby příčinou každého čtvrtého bankrotu malého nebo středního podniku v Evropské unii.

 To nejhorší máme za sebou, tvrdí premiér Fiala

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 0,6 procenta, mezičtvrtletně stagnovala. To je horší výsledek, než Český statistický úřad [ČSÚ] uváděl koncem srpna. Tehdy hovořil o meziročním propadu o 0,4 procenta a mezičtvrtletním růstu o 0,1 procenta.

„Dá se pouze konstatovat, že se bohužel tuzemskému hospodářství stále nedaří odrazit ode dna a už vůbec ne vrátit se na výchozí předcovidovou úroveň,“ okomentoval výsledky ČSÚ hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Podle jeho názoru problémy ekonomiky „začínají a končí u inflace“. Ta likviduje kupní sílu a brzdí investiční aktivity v ekonomice: „Inflací způsobený propad reálných příjmů domácností se přímo odráží v nižší reálné spotřebě, zatímco obavy z dalšího vývoje ekonomické i vlastní finanční situace vedou domácnosti k hromadění úspor a omezování investic do bydlení.“

Jak ale nedávno pro FinTag uvedl premiér Petr Fiala [ODS], Česká republika má ty největší ekonomické obtíže již za sebou.

„Inflace [8,5 % v srpnu, pozn. red.] postupně klesá. Což je velice důležité. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností ze zemí Evropské unie. A podle všech predikcí by ekonomika měla růst. Ty důvody k optimismu tu jsou. To nejhorší máme za sebou,“ uvedl pro FinTag Petr Fiala.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Podle premiéra všechna data ukazují, že se situace brzy zlepší. Což mu potvrzují, řekl, i všichni ekonomičtí experti, s nimiž se o ekonomice baví.

Na otázku FinTag, zda nemá obavy z toho, že jeho vládou chystaný konsolidační balíček, který vyššími daněmi zatíží firmy i domácnosti, znovu nepodnítí inflaci, odpověděl: „Nemám obavy, protože konsolidační balíček jsme důkladně promysleli. Jeho dopady se rovnoměrně rozprostírají na celou společnost. A zároveň chrání chudobou nejohroženější skupiny.“

–DNA–

1 komentář

  1. Sebestředný farizej Peťan určitě, nyní bude bojovat všemi úlisnými prostředky jak se dostat mezi zločince, kteří mu teď rozkazují z Bruselu … Do despotické EU prolezlé čern..ky, (svými spolusoudruhy), se zašije a bude Česku škodit ještě více, jak zněl jeho úkol z Aspenu i Bavorské vatikánské smečky …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here