Ukrajina žádá o další peníze na důchody i zbraně

52103
Ukrajina
Foto: Ukraine government

Ukrajina žádá o finanční pomoc i na příští rok. Jen na pokrytí deficitu státního rozpočtu a udržení země v chodu potřebuje zhruba 42 miliard dolarů [cca 972 mld. Kč]. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

„Očekáváme podporu od všech našich partnerů,” řekl včera [11.10.] Šmyhal u kulatého stolu na okraj zasedání Mezinárodního měnového fondu [MMF] a Světové banky [SB].

„Vládě to umožní dostát svým základním sociálním závazkům, tedy vyplácet důchody, platy lékařům a učitelům a pomáhat těm, jejichž domovy byly zničeny Ruskem,” dodal.

Deficit státního rozpočtu Ukrajiny podle něj letos dosáhne přibližně 20 procent hrubého domácího produktu [HDP] země a příští rok 21 procent. Země jen na obnovu potřebuje, jak řekl, 14 miliard dolarů [cca 323 mld. Kč]. Ukrajinský premiér také řekl, že Ukrajina připravuje jednotný reformní plán do roku 2027, který vychází z mezinárodních doporučení a návrhů Ukrajiny.

„Pokud budou vytvořeny správné podmínky, odhadujeme, že až jedna třetina budoucích potřeb Ukrajiny by mohla být pokryta financováním ze soukromého sektoru,” řekl prezident SB Ajay Banga.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

Americká ministryně financí Janet Yellenová u kulatého stolu přislíbila podporu USA Ukrajině na “tak dlouho, jak to bude nutné”. Také ale vyzvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby se nadále soustředil na boj proti korupci. Ukrajina čerpá peníze od USA, zemí EU a dalších zemí, včetně mezinárodních institucí, jako je MMF nebo SB od začátku invaze Ruska na její území v roce 2022. Pomoc do země směřovala už po roce 2014, kdy Rusko obsadilo Krym.

Ukrajina potřebuje peníze nejen na důchody

Další peníze Ukrajina potřebuje na zajištění vojenského materiálu. Včera [11.10.] to v Bruselu ministrům obrany zemí Severoatlantické aliance [NATO] zopakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten dorazil do Bruselu poté, kdy americký Kongres zatím nevyčlenil další miliardy dolarů na zbraně pro Kyjev kvůli sporům o nový americký rozpočet. Avšak i ministr obrany Spojených států Lloyd Austin řekl, že USA budou podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba.

„Pokud jde o naši schopnost nadále podporovat jak úsilí na Ukrajině, tak i úsilí v Izraeli, rozhodně můžeme dělat obojí a budeme dělat obojí,” uvedl.

USA dají Česku další peníze na vojenskou podporu Ukrajině

Austin zároveň oznámil nový obranný balíček pro Ukrajinu v hodnotě 200 milionů dolarů [cca 4,6 mld. Kč] včetně munice pro protivzdušnou obranu a zbraní proti ruským bezpilotním letounům.

Podobně se vyjádřil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož je podpora Ukrajiny v bezpečnostním zájmu členů aliance. Zelenskyj podle agentury Reuters po účasti na zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, tedy zástupců pěti desítek zemí, které dodávkami zbraní podporují zemi bránící se ruské agresi, ujištění politiků uvítal. Nicméně připustil nejistotu.

„Moje otázka zněla… bude vaše podpora menší než nyní?” řekl ukrajinský prezident novinářům a dodal: „Partneři říkají ‘ne’. Ale kdo ví, jak to bude? Myslím, že to nikdo neví.”

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany. Jeho země se totiž připravuje na potenciální ruské vzdušné útoky na energetickou síť, kterým čelila během poslední zimy. A potřebuje také dělostřelectvo a munici, aby ukrajinská armáda mohla pokračovat v boji proti Rusku.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Německo v předvečer schůzky oznámilo nový balík zbrojní pomoci Ukrajině v hodnotě zhruba jedné miliardy eur [cca 24,5 mld. Kč]. Ten mimo jiné zahrnuje nové systémy protivzdušné obrany. Skupina zemí vedená Británií oznámila pomoc s odminováním ukrajinského území, píše Reuters. Zelenskyj podle ní rovněž získal příslib dodávky stíhacích letounů F-16 od Dánska a Belgie. Druhá jmenovaná země je ale dodá až v roce 2025.

Ukrajinská ekonomika navzdory válce roste

Hrubý domácí produkt [HDP] Ukrajiny vzrostl za prvních devět měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni podle předběžných údajů tamějšího ministerstva hospodářství o 5,3 procenta. Loni ukrajinská ekonomika propadla o 29,1 procenta. Ministryně hospodářství Julija Svyrydenková uvedla, že ukrajinské podniky se přizpůsobily nové válečné realitě.

„Letos zatím rostou všechna odvětví ekonomiky,“ řekla a upozornila hlavně na desetiprocentní růst ve strojírenství, potravinářství a výrobě nábytku.

Česko půjčí Ukrajině na obnovu přes miliardu korun

Analytici ale upozorňují, že k růstu ukrajinského HDP přispívá nízká srovnávací základna z loňského roku. Svyrydenková přesto zopakovala vládní prognózu, která v letošním a příštím roce počítá s růstem HDP o zhruba pět procent. Dodala, že příští rok plánuje vláda nasměrovat cca 40 miliard hřiven [25,2 mld. Kč] na podporu podnikání a malých podniků.

Světová banka odhaduje, že letos Ukrajina poroste o půl procenta. MMF nyní zvýšil výhled růstu ekonomiky pro letošní rok na dvě procenta. Očekává, že příští rok ukrajinské hospodářství poroste tempem 3,2 procenta. Výhled organizace zvedla s ohledem na to, že podniky a domácnosti se přizpůsobily ruské invazi, domácí poptávka rostla rychleji, než se čekalo, inflace se snížila a stabilní jsou i devizové trhy.

Rusko má obrovský problém. A ani o tom neví, říká Tibor Bokor

Co se týče Ruska, MMF zvýšil výhled letošního růstu tamní ekonomiky o 0,7 procentního bodu na 2,2 procenta. Odhad na příští rok naopak snížil o 0,2 procenta na 1,1 procenta. Rusku tak MMF přisuzuje na rok 2024 nejslabší růst z bloku rozvíjejících se a rozvojových ekonomik, který podle MMF celkově poroste čtyřprocentním tempem.

–ČTK/DNA–

59 KOMENTÁŘE

  1. Obilnice světa, kde se všechno rozkrade už zase žebrá. Udělejte si doma pořádek a budete mít peněz dost.

        • Narcis péťa z cizího něco daruje svému bratranci na UA a dostane zpět taky nějaké % na své osobní konto. Tak to funguje v jakési demokracii kterou ohlupují 5hadi své ovečky u voleb. Pak je ovečky 4. roky nezajímají ani náhodou …

    • P. Fojtík tak to na zkorumpované UA nikdy nehrozí, teda se opět nerozpadne i vinou USA. UA po rozpadu SSSR nabrala u velení UA kurs, zavčasu rozkrást co jde, něco jako u nás privatizace+ restituce+ pak i cír. restituce. Velení UA ze západu dostávalo mil dolarů na stavbu vrtných věží, plyno- ropovodů, na všemožné další věci … vše uaoligarchové rozkradli. To se psalo, říkalo před násilným Majdanem 2014, přišly pogromy Rusky mluvících občanů UA, pak vrž.. civilistů, dětí s rodiči těchto … nepohodlných. Nynější, ale furt ti stejní “politici” z EU -OSN najednou lžou, dezinformují … Někteří zfanatizovaní … tomu všemu i uvěřili, dokonce uvěřili i zelenému somrákovi. Taky duševně nemocný komediant poznal …Ako chutí moc .. To samé se stalo s vlastizrádnou 5koloběžkou, tak vše ničí a ničí po vzoru zločinné OF s čern..ky po převratu89.

      • Všiml jste si, že Rusko bombarduje civilní cíle v ukrajinských městech? Nebo je to nad vaše mentální schopnosti? Když se podívám na vaše komentáře, tak ať je téma jakékoli, melete jen to jedno – babiš je nejlepší, pětikoalice nejhorší, Rusové skvělí, všichni Ukrajinci pakáž, Američani verbež. To jste babišův nebo ruskej troll? to vám platí za ty vaše jednostraný pomlouvání? Vemte rozum do hrsti a zkuste být trochu při rozumu. To, že Palestinci teď stříleli Židy jako králiky, jste asi také nezaznamenal. Zalezte do nory a mluvte jen, když máte co řici. Vždyť vy žádný názor nemáte, vy máte jen tu nenavist. Vždyť vy jste hotovej autista s nedostatečným přehledem a hlavně s normálním totiž, alespoň jakžtakž objektivním uvažováním.

        • Další tvůj úsměvný příspěvek plný lží, pomluv, sprostých urážek … no tak sis fandíku objektivně vyklepnul svou žluč, zlost opět můžeš zajít čůrat na hrob svého vény …

    • Už ani korunu Zelenskýmu a zkorumpovanej Ukrajině!!!! Vyšetrovatel OSN který měl prosetrit hospodaření s penězi na Ukrajině byl nalezen pod panelem mrtvý…dejte peníze naším lidem co vás vy bandou vládní … volila… [redakčně upraveno]

      • Tomuto spolku válečných zloč.. v NATO šéfuje nějaký Sto… tj. potomek Norských obdivovatelů Ády i na..u, psáno dost jinak co ? Ale jak mě bylo vysvětleno … doba je velmi citlivá .. tím zdravím redakci. Díky že nejste jako novinky-seznam, hlídací pes, primanews … kde blokace tkz. nevhodných i když pravdivých názorů s fakty jedou na plný plyn. Svoboda slova-názoru skončila na Nový rok 1990 se všehoschopným opilcem na hradě … tím o jakési PRÝ demokracii nemůže být ani řeč.

      • Známá pravda a přesto se najde pár … zfanatizovaných jedinců, kteří mají za úkol neúspěšného herce (voloďku) uctívat jak jim poručila zrádná 5koloběžka s Pávkem …

  2. Proč jim pořád pujčovat když to nikdy nevrátí Stejně všechno rozkradou at si tam udělají pořádek a nelouděj pořád

  3. Já bych jim nasr.l. Zelenskyj je největší vr… [red. upr.] na světě. Místo toho, aby se staral o mír, tak lítá po světě a žebrá. A pitomci jim cpou miliardy. Vykopal bych je do prd..e, … [red. upr.].

  4. Ta drzost! V jejich situaci by o peníze mohli nanejvýš prosit, ale rozhodně ne žádat. Ať si válčí do libosti, ale za své! Slováci to udělali dobře – ani 1 euro! a totéž s dávkama. Většinu té pomoci rozkradou a teď skončila u Hamásu. Je to banda n… [red. upr.]!

    • Jan, .. určitě jste hned poslal vršky z PET lahví… až tak moc posílají pokrytečtí fialkovci pro České nemocné děti. Na zkorumpované UA i ty PET vršky rozkradou ajncvaj … tožtak proukrajinští soudruzi ! Jděte se hlúúpíí … zavčasu vyfotit před rozvinutou UA zástavou …

  5. Oběma válčícím zemím roste HDP o cca 2% ročně. Kolikpak je odhad u nás, když neválčíme?
    Ten by měl růst několika násobně víc. Safra, kde je chyba? Neměli bychom nakonec začít válčit abychom se měli líp? Nebo je to všechno jenom hra s čísly, která nemá s realitou moc společného?

  6. Zelinský jistě sám dobře ví že jeho požadavky nemůže západ stále akceptovat ! Na vyzbrojování tam mají petent američtí militaristé a je to dáno tím že na UK mají již dlouhodobě své zájmy ! O tom žádná ! Samozřejmě se o tom nikde nepíše ! Evropu neustálé požadavky Zelinského doslova drtí ! Nelze tak dále pokračovat ! Poláci i Slováci už to pochopili ,proto volí politiky kteří tohle nesmyslné rozdávání zatrhnou !

    • Líbí se mi, jak Slovensko i Polsko už konečně zakročilo s pomoci, že nedodají ani náboj. Souhlasím, protože pokud se budou posílat na UA zbraně, tak VÁLKA NIKDY NESKONČÍ!!!

  7. Pan Zelinský mě připomíná na UK éru plynové princezny Timošenkové ! Krásná ženská ,pro mne jako ukrajinská NASTĚNKA ! Ale jako upírka ruského plynovodu procházejícího územím ukrajiny byla ve své době k nepřekonání ! Pamětníci jistě vzpomenou , psalo se tehdy o tom hodně ! Proto ji politici evropy nazívali plynová princezna ! Rád na ni vzpomenu ,byla tehdy moc pěkná ale následný árest ji asi ke kráse nepřispěl , kdoví jak na tom je tedˇ ale věřím tomu že žije na úrovni na kterou mnoho pracujících evropanů nikdy nedosáhne !

  8. Vy se divíte, že lidi reagují už vulgárně, vždyť už toho mají všichni občané dost té pomoci, co už se tam nacpalo.

  9. Jako pravá vlastenka naší ukrajinsko-české republiky se vzdávám svého důchodu a jiných výhod plynoucích z mé pozice seniora ve prospěch válkou zmítané Ukrajiny.
    Odůvodnění: ti chudáci (vláda) nemohou zajistit důchody pro své občany, ano i nám se snaží krátit vše co jsme doposud měli. Pan zelený musel v Bruselu “žádat” o kanóny, protože co kdyby ho předběhli Izraelci? On vůbec ten zelenej pořád o něco žádá a když vidí, že už dárci nejsou tak ochotní, začne vyhrožovat, že válka se dostane k nám.
    A co na to naše vláda? Vždyť ti chudáci jsou tak upracovaní, že nemohou poslat do Izraele ani repatriační letadlo, naše vláda pouze stíhá rozhazovat naše peníze do kovového šrotu.
    TOTO JE NADSÁZKA, protože si nestojím za ničím co jsem zde napsala (pro jistotu).

  10. Rozhodne nic neposilat.Nas bude stat okradat a bude do cpat Ukrajine….to je oekna demokracie,i kdyz ona vlastne ani zadna neni…..S Ukrajinou jsou hen problemy,Zelenskyj jezdi jen po svete,vystavuje se s vyznamnymi politiky a vsude zebra prachy….uz dost bylo Ukrajiny!!!

  11. Ano slušně. Nemají chudáci na důchody, tak to sebereme našim důchodcům, kteří celý život pracovali. Přednost budou mít ti na UK. Ach Fialo, Fialo!!
    Proč je u nás tolik ukrajinců, kteří porušují naše zákony, parazitují na našem štědrém sociálním systému, místo toho aby bojovali za svoji vlast ???

  12. Nevadí,že u nás na důchody není,snížíme nebo sebereme naším důchodcům a šup s prachama na UA.Tam už si to místní politici u koryt pěkně rozdělí.🤮

  13. Jako zní to jako když u nás Romové tvrdí, že když nedostanou dávky, tak je to rasismus. Ukrajina si tak dlouho koledovala o průser, až se ho dočkala. Začalo to s nástupem Zelenskýho a honem na Rusy na Ukrajině od roku 2014. ( vznik zón separatistů ) Chtít úřední jazyk na úřadě celkem chápu. Odklon od proruské politiky také. Ukrajinští … do toho vnesli něco navíc a maskuje se to pokrytectvím. A na rozdíl od jiných nevnímám Ukrajinu v pozici Izraele, ale spíš ji beru jako oběť tzv. Šestidenní války, kdy Izrael prevetnivně napadl arabské státy dřív, než zaútočili arabové. Akorát se to Rusovi protáhlo… Ukrajinec není taky žádný ořezávátko. Nenávist Ukrajinců vůči Rusovi se náramně hodí těm, kdo mají na Rusa spadeno a tak jak Palestince podporuje Írán, Ukrajinu vyzbrojuje západ. A tak jako kdykoli v historii nejde o lidská práva, ale o moc a suroviny. Vnucují se všelijaké paralely, ale podobnost je čistě náhodná. [redakčně upraveno]

  14. Mě v dubnu příštího roku vykopnout z práce a budu žádat o předčasný důchod. Bude pěkně osekaný, necelých 15.000,- Kč, ale hlavně že zajistíme důchody Ukrajincům u nich doma. Fakt skvělé, tu naši současnou vládu kompletně vyházet z oken.

  15. Už ani cent, na rozkradenou UA !! Zeleného somráka zavřít do blázince i s 5kolkou … samozřejmě i s pro uafanatiky, kteří naivně i … volili 5hady s kontrášem … Tyto bratrovražedné bojůvky začala UA s Azovem, žoldáky z EU-USA … Na území nově vzniklých států po právoplatných referendech … Jak se před nástupem k moci 5hadů ještě mohlo psát na netu v tisku, říkat v tv … Staré články jsou toho důkazem … Přišel rozkaz z .. čertví odkud a někteří opět přehodili své špinavé trika … Hlavně v tkz. mediích a i u vlastizrádné 5koloběžky ..

  16. Přesně , my budeme přispívat na důchody v UA a u nás brečí politici , že nejsou peníze pro naše důchodce ! To je paradox. Oni mají milióny tun obilí a stejně pořád brečí. Všechny země jim posílají zbraně a peníze . Kam asi ty peníze zmizeli ?

  17. A pořád a pořád dokola dejte, dejte,dejte my jsme chudáci, my máme armádu co nemá zbraně a to už od začátku konfliktu.Copak se pořád bude dávat jen a jen na zbrojení, aby stále umírali lidé?

  18. Kolik z toho se dostane k potřebným? Vždyť nic z toho, co obdrželi nedokázali ochránit před kšeftařema, překupníkama, rozkrádáním. Všichni, kdo je podporují posílají své prostředky, které jsou daného státu. A oni na tom bohatnou, šmelí s tím. Od humanitární pomoci, přes zbraně i finance. Státy se jim starají o jejich občany a jim je vše málo. Když nedostanou, co chtějí, začnou hrozit stížnostmi a chovají se k těm, kteří jim pomohli, jako k nepřátelům. Ne, 100 nic umořilo osla.

    • UA oligarchové mají ještě větší majetky, proto si zeleného fanatika vodí jak potřebují oni … Klauna nechali objíždět svět se šapitó a somrovat další dolary … přece to nebudou financovat z peněz, které 30. let ve velkém odkláněli z UA eráru … Jedna třetina majetku +orné půdy je ve vlastnictví nadnárodních firem se sídlem v USA a to taky něco obnáší, zbroj. loby z USA taky chtějí zbohatnout, včetně jednoho z nich mafiána Koláře .. Jinak by amíci-němci-frantíci … mohli utřít hu…

  19. Tak se somrují dolary, darem zbraně, náboje, vrtulníky … Kyjevský komik poslal kousky plechu Síkelovi i Řehákovi nikdo neví za co, zatím, možná i za zradu Česka ve prospěch zkorumpované UA … Zítra bude vyhrožovat, žádat … o co to bude čertví, ale musí se to dát uaoligarchy rychle odklonit ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here