WHO varuje před dopady přesunu Palestinců z Pásma Gazy

267
Gazy
Foto: Lékaři bez hranic

Přesun pacientů ve vážném stavu z nemocnic na severu Pásma Gazy do jeho jižní části je nemožné. Pokus o to pro tamější pacienty znamená jistou smrt, uvedla Světová zdravotnická organizace [WHO].

Přístup Izraelců k Palestincům v některých oblastech dlouhodbě kritizují i Lékaři bez hranic. K přesunu až 1,1 milionu Palestinců ze severu na jih vyzval ve čtvrtek 12.10. Izrael. Výzva může být podle odborníků předzvěstí rozsáhlého pozemního vojenského útoku. Evakuovat se obyvatelé severního Pásma Gazy mají podle izraelské výzvy do čtyřiadvaceti hodin.

Před nepřijatelnými následky takového přesunu dnes ale varovala WHO. Podle mluvčího Světové zdravotnické organizace Tarika Jašareviče se v nemocnicích v severní části Pásma Gazy nyní nachází mnoho pacientů závislých na podpůrných přístrojích, aby přežili.

„Přesouvat tyto lidi by bylo rozsudkem smrti. Žádat to po zdravotnících je za hranicí krutosti,” reagoval na požadavky mluvčí Jašarevič, který se odvolal na informace palestinských úřadů.

WHO již dříve upozornila, že se nemocnice v Pásmu Gazy spoléhají na vlastní dieselové agregáty. Po víkendových útocích palestinského hnutí Hamás totiž uvalil Izrael na oblast “totální blokádu” dodávek vody, elektřiny a potravin. V oblasti tak dochází k výpadkům proudu. Bez dalších dodávek paliva nemocnicím hrozí, že vyčerpají své zásoby pro agregáty během několika málo dní. To by mělo podle WHO zdrcující dopady na pacienty ležících na jednotkách intenzivní péče. Ale třeba i na předčasně narozené děti.

„Další problém, na který tamní nemocnice upozorňují, je akutní nedostatek léčiv,” uvedli zástupci WHO.

Lékaři výzvu k přesunutí Palestinců z Gazy odmítají

Proti je i arabská obdoba Červeného kříže. Mluvčí palestinského Červeného půlměsíce podle BBC uvedla, že lékaři evakuaci nemocnic v severní části Pásma Gazy odmítají. I podle nich je odchod více než milionu lidí během 24 hodin nemožný.

Také podle OSN není přesun 1,1 milionu Palestinců ze severu na jih Pásma Gazy v tak krátké době možný, aniž by takový krok nepřinesl ničivé humanitární následky. Už nyní obyvatelům Pásma Gaza chybějí i jen základní potraviny.

To přesto, že například turecký Červený půlměsíc včera [13.10.] odpoledne oznámil, že v Egyptě přistálo jeho první letadlo s humanitární pomocí pro Palestince v Pásmu Gazy. Stalo se tak na letišti v Aríši nedaleko od přechodu do Pásma Gazy v Rafáhu.

Zástupci Červeného půlměsíce uvedli, že pomoc je výsledkem sbírky mezi Turky. Mnohé krabice vyfocené na zveřejněných snímcích však měly nápis tureckého státního úřadu pro mimořádné situace AFAD, podotkla agentura Reuters. Podle turecké televize TRT Haber jsou v humanitární dodávce hlavně jídlo a léky.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy uvedlo, že při izraelských náletech od 7. října zahynulo přes 1 500 Palestinců a dalších více než 6 600 utrpělo zranění.

Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

Ozbrojenci palestinského hnutí Hamás při útoku na jižní Izrael minulou sobotu [7.10.] podle izraelských médií zabili 1 300 lidí, většinou civilistů. Dalších více než tři tisíce lidí utrpělo při teroristických útocích zranění.

–ČTK/RED–

10 KOMENTÁŘE

  1. WHO je zastaralá tlupa … co tak OSN-euhujeři apod. soudruzi ? Proč se neřeší xletá genocida Palestinců ze strany Izraele, to nejen v Pásmu Gazy, přitom je to území Palestiny. Ptají se všichni experti s rozumem, jiným názorem na Judaismus, než je ten povinný názor … Izrael ? Příliš podobné s voj. … UA v čele se zeleným … [redakně upraveno]

    • Všiml jste si, že Rusko bombarduje civilní cíle v ukrajinských městech? Nebo je to nad vaše mentální schopnosti? Když se podívám na vaše komentáře, tak ať je téma jakékoli, melete jen to jedno – babiš je nejlepší, pětikoalice nejhorší, Rusové skvělí, všichni Ukrajinci pakáž. To jste babišův nebo ruskej troll? to vám platí za ty vaše jednostraný pomlouvání? Vemte rozum do hrsti a zkuste být trochu při rozumu. To, že Palestinci teď stříleli Židy jako králiky, jste asi také nezaznamenal. Zalezte do nory a mluvte jen, když máte co řici. Vždyť vy žádný názor nemáte, vy máte jen tu nenavist. Vždyť vy jste hotovej autista s nedostatečným přehledem a hlavně s normálním totiž, alespoň jakžtakž objektivním uvažováním. To jste těm Rusákům lezl do … i v 68! To jste si lebedil v tom komunistickým vězení před rokem 1989, že plivate na Havla… Že se nestydíte, šířit takový bludy, který šíříte. [redakčně upraveno]

      • Fialovej trollící soudruhu pěkně jste se odkopal, stejně jako váš vzor kontráš Pávek … Vaše bláboly taky nikoho nezajímají, někdo musí mít jiný názor, než je ten 33 let povinný. Vše co píši je opsáno ze starých i nových netových článků, stačí si je jen přečíst, pak i z … vy noví soudruzi šíříte 5kolkové kydy, teologovy lživé signály … nikdo tě za tvůj fanatismus k náboženství antibabiš sprostě nehaní, klidně si věř čemu chceš … Dodnes se stydím za cinkání po … s prolhanými opilci, prodavači snů, slibů … z balkonů. To samé bylo s vlastizrádnými 5hady. Proč mě šmíruješ ? Tvé povolání ti nedá spát, zvyk je zvyk ….

      • Všiml jste si, že Azov s ukrajinskými žoldáky po násilném převratu Majdan 2014 nastolili genocidu rusky mluvících obyvatel Ukrajiny … Upálení civilistů v Oděse, alej zavražděných rusky mluvících dětí, UA tanky před školami nových států … Dvě nově vzniklé republiky i Krym regulérně už UA nepatří, tak kde žoldáci z UA válčí ? Psaly články na netu, dokonce i novinky-seznam před pár lety, vše dohledatelné, pokrytecky převlekli svá morálně ušmudlaná trika jako i fóóristé, … i ty fando při převratu89 … Izrael má zálusk anektovat Pásmo Gazy od svého podivného vzniku WWII, to na cizím území … tetka wiki doufám napoví i takovým exotům levelu voličů 5koloběžky+ Pávka … pokračovat není třeba u toho kdo má černé brýle od havlistů-fialkovců … a podlodně se zve demokratem ..chacha soudruzi nebo sestry a bratři ? U 5hadů je to to samé.

        • Jenom nadávat a špinit druhý a furt do ostatních rvát tu svoji zjednodušenou pravdu je na nic, to je celý, co jsem chtěl říct. Toho je plný internet… howgh.

  2. Jindřichu, předně mi netykejte, ani já vám netýkám, to je věc kinderstube. Ta buď je, nebo není. Tím bychom mohli začít, stejně jako si můžete být jistý, že vás nešmíruji Můžete mít jiný názor, než mám já, stejně jako mohu mít jiný názor, než máte vy. Nikoho nešmíruju, ale FinTag mám rád, chodím na něj dlouhodobě, když byl u koryta Babiš, psali kryticky proti Babišovi, když je teď Fiala, je-li to oprávněné, píšou proti Fialovi. To se mi libí, ale když pod každým článkem čtu od vás o zeleném klaunovi, ahned o panu velkomožném, tom nejlepším, panu Babišovi, zatímco Fiala je jenom debil, tak se mi to zajídá. Pojďme diskutovat věcně. Je jasné, že Ukrajina má podíl na válce s Ruskem stejně jako Rusko má podíl na ní. Je zjevné, že Izraelci drželi u huby Palesticne dlouhé roky a určitě nejsou svatí, ale je třeba vnímat i to, co jsou Palestinci zač. Takže co, budeme plivat na Izraelce a litovat Araby, budeme je přijímat, zatímco nám tady budou jak ovce podřezávat lidi pod krkem… Já rozhodně nejsme zastánce Fialy, Pávka vůbec nesnáším, ale furt si myslím, že je lepší Havel než Husák. Furt si myslím, že je lepší Amerika než Rusko, a furt si myslím, že máme koukat na naše zájmy. A snažit se k těm věcem, které se kolem nás dějí, přistupovat s rozumem. A tedy pokud jedni házej do jednoho pytle jako dezoláty odpurce Fialy a pětikoalice, která lže kudy chodí, stejně tak nemá smysl dělat ze Slováka Babiše svatýho, jak děláš ty. Že je Slovák, to mi nevadí, ale že se chová jako nekulturní kokot, jansě je praktický, ale stačí to, když nemá vychování…. A to je to, co mi vadí na tvých komentářích. Nelibí se mi ten styl, kdy je věc jenom černá nebo bílá. A upřímně Tvoje plivání na Havla, ty si se nikdo neopil, mi vadí, co si dělal ty, no vidiš už i já ti týkám, když Havel seděl, když nás tady komouši brali u držky… Žehlil sis rudou knížku, knížku k výhodám. Nadáváš na Ukrajince, ale Rusáky, co dělaj, jak se chovaj, nevidiš. Samozřejmě, že je pravda, že z války na Ukrajině už je teď jen byznys, ale přesto lidi spolu mají mluvit a ne na sebe házet bomby, ne si podřezávat krky… Nebo je ruský bombardování humanitární??? Rozumíš tomu, že lidi nemůžou jen říkát my jsme dobří, vy jste zlí, vy jste blbci, my jsme chytří, že tím, že si tady budeme vzájemně nadávat a zavírat oči před chybama, která má strana, kterou nevím proč zrovna hájíme, se daleko nedostaneme. Chápeš to… ???

    • … fando, véna byl prominentní vězeň, na něho neměl ani šéf věznice, vše muselo jít přes ministra … co s duševně nemocným vénou udělají, nemusel makat, což v té době nešlo ani za katrem … jak se přiznal farář který s opilcem ve vězení hrál denně šachy, info provládní seznam. To že véna bručel až za Gorbiho, kdy přicházely změny v SSSR i satelitech … to nic neříká ? O odsunu vojsk .. véna s michalem lhali víc než komouši, to taky nic ? Pravda o odsunu vojsk je zveřejněna, vojenská historie … asi pro tebe zbytečné info, co ? Světový fotograf J. Saudek vénu nemohl ani cítit, mluvil o něm jako o somrákovi, přížívě, bonzákovi, v hospodě si od něho odsedali aby je nenaprášil … doba je citlivá. Tak raději dál nevzpomínal na sketu z hrádečku … nedávno debata v radii. Je toho spoustu o takových převlečených soudruzích jako jsi i ty s kontrášem na hradě. —Debata v tv, Zdechovský s p. Konečnou se mimořádně shodli o konfliktu Izrael-Palestina, příčina je na straně Izraele před desítkami let, kdy se začali mydlit mezi sebou o území Palestiny-Gazy … Bude to nadlouho jak jsem nedávno i tak psal … stejné je to s vinou UA, taky to začalo na UA před 10 i více lety, zákazem ruštiny počínaje … konče pogromy nepohodlných režimu, pak i rusky mluvících občanů UA … Referenda byla právoplatná i podle komisařů z EU-OSN, ale jen do doby, než někdo potřeboval rozpoutat … proti Rusku, nějací civilisti na obou stranách nehrají pro tyto … žádnou roli … Vše máš zpětně dohledatelné, to je objektivita a ne tvé sprosté urážky těch, kteří nevyjí s tebou i 5kolkou … zelený komediant hraje svou roli až moc fanaticky, už se to nelíbí většině politiků po světě, ne tak slušným lidem v Evropě [redakčně upraveno]

      • Takže končím s tebou, milý Jindřichu. Havel seděl v roce 1979-1983, a to je ten problém, že lžeš a manipuluješ informace k obrazu svému. A i když i já mám mnoho výhrad k Havlovi a polistopadovému vývoji, stále zůstávám pozitivní, nebo se alespon snažím. Ty jsi, jak říkal správně Havel, posedlík. Ty jsi, mám ten pocit, klasickej zabšklej komouš, který jenom nadává a honí slevy po akciích. Nic mu není dobrý a lituje toho, že už nemůže krást a přilepšovat si, jak si přilepšoval. Ty si oběť toho minulýho režimu, který nevidí cestu dopředu, který umí jenom nadávat, hovno dělat, a všechno a každého špinit. Který se nazamyslí, ale hned řve, uráží a má za to, že sežral Šalamounovo hovno. Končím s tebou, klidně si tu dál ty svý nesmysly, ať je téma jakékoli a nazepomen – Amerika je Ďáběl, Rusák je perfketní, Babiš je perfektní a pětikolka je špína a Havel sketa a opilec a svoboda slova skončila v roce 1989, to je skutečná perla, na kterou jsem u tebe narazil. Dál každýho obviňuj z toho nejhoršího a kaž atmosféru. bolševiku … Nazdar!!! Končím s tebou, …! [redakčně upraveno]

        • Ó ty demokrate nebuť labuť .. cha chacha, kdo neřve s tebou ty tvé lži musí být hned sprostě urážen .. jak typické pro amorální havlisty pomocníky SNB dnes BIS … To co mě dáváš za vinu jsem nenapsal, to je z tvé poblouzněné …

        • fandíku dodatek k vénovi. Lžeš stejně jako on, párkrát byl v odmašťovně … to i v Kroměříži .. až po převratu89 z toho staronoví soudruzi udělali navíc vyšetřovací vazbu, max. dostal podmínku za příživnictví-potulku !?! Až za Gorbiho si vénu kámoši z StB ukryli do basy natvrdo, to na pár měsíců … poněvadž si ho chystali pro sebe .. co kdyby režim praskl a potřebovali by všehoschopného … i tak se stalo ! P. Dubčeka véna podrazil, ten se pak “náhodně ” zabil na D1 … účelově nešetřeno, proč asi ? Den před Silvestrem89 z toho bylo něco za něco, tak přísahal na .. fandíku na co že to ? … z toho se obdivovatelé bezpáteřního vény nevylžete, můžete měnit historii jak chcete !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here