Ceny prvovýrobců dál rostou. Avšak mírnějším tempem

217
prvovyrobcu
Foto: Pixabay.com

Ceny v průmyslu, zemědělství i stavebnictví v září meziměsíčně opět rostly. Rostly i meziročně s výjimkou zemědělství. Podle analytiků jde o dobrou zprávu pro spotřebitele nakupující potraviny. Naopak stoupají ceny ropy

Údaje o cenách prvovýrobců dnes [16.10.] zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle nich se ceny v následujících sektorech v září meziměsíčně vyvíjely:

  • Zemědělští výrobci: +1,7 %.
  • Průmysloví výrobci: +0,3 %.
  • Stavební práce: +0,2 %.
  • Tržní služby pro podniky: +1,2 %.

V meziročním srovnání ceny zemědělských výrobců v září meziročně klesly o 13,4 procenta. Avšak ceny průmyslových výrobců stouply o 0,8 procenta. Ceny stavebních prací vzrostly o 3,7 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky stouply o 5,1 procenta.

Co na vývoj říkají analytici

Podle hlavního ekonoma Creditas Banky Petra Dufka výrobní inflace reaguje nejenom na příznivější vývoj cen vstupů, ale i na slabou poptávku. Ta s výjimkou automotive postihuje většinu průmyslu.

„Dynamika výrobních cen i v září zvolňovala. […] Zářijové výsledky cen v průmyslu a v zemědělství vytvářejí příznivé předpoklady pro zeslabení inflačních tlaků v ekonomice,“ říká Petr Dufek.

Pro spotřebitele je podle něj dobrá zpráva, že meziměsíčně opět poklesly ceny výrobků potravinářského průmyslu.

„Meziročně jsou mimochodem nyní jen o 0,9 procenta vyšší než loni v září. Zpomaluje dokonce i tempo růstu cen stavebních materiálů, které bylo jednou z brzd tuzemského stavebnictví,“ dodává.

Pro další vývoj výrobní a spotřebitelské inflace podle něj bude zásadní, jak budou vypadat ceníky pro příští rok. Jde o tradiční lednové přeceňování, které do značné míry určí laťku pro vývoj inflace v příštím roce, vysvětlil.

Ceny zemědělských výrobců klesají, ale ceny potravin dál rostou

Aktuální vývoj cen prvovýrobců je dalším dílem v mozaice uklidňování tuzemské inflace, říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. To podle něj platí hlavně pro ceny v průmyslu.

„V kombinaci s klesajícím zájmem o průmyslové zboží a menšími zakázkami jsou nyní výrobci nuceni i snižovat své marže v zájmu udržení odbytu. Jediným významnějším efektem působícím v opačném směru zůstává zdražující ropa, ovšem její vliv není tak silný, aby převážil,“ tvrdí.

I tak je ochlazení výrobní inflace podle Hradila příznivým signálem pro spotřebitelskou inflaci. Ta má podle jeho slov nakročeno k dalším měsícům bez cenových šoků.

„Nejnovější data tudíž interpretujeme jako další argument pro snížení tuzemských úrokových sazeb, které očekáváme již na listopadovém zasedání,“ říká.

Ceny prvovýrobců podrobně

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně zvýšily o 1,7 procenta. Vzrostly ceny brambor o 29,0 procenta, drůbeže o 5,1 procenta, čerstvé zeleniny o 1,1 procenta a olejnin o 0,9 procenta. Ceny ovoce klesly o 12,3 procenta, prasat o 3,8 procenta a mléka o 1,2 procenta. Meziročně ceny zemědělských výrobců klesly o 13,4 procenta. V srpnu činil podle ČSÚ pokles 16,4 procenta.

Meziměsíčně se zvýšily ceny průmyslových výrobců o 0,3 procenta. Vzrostly zejména ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek byly vyšší o 2,5 procenta, motorových vozidel o 0,6 procenta a kovodělných výrobků o 0,7 procenta. Snížily se ceny potravinářských výrobků o 1,1 procenta, z toho:

  • Průmyslových krmiv: -3,9 %.
  • Zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa: -1,2 %.
  • Rostlinných a živočišných olejů a tuků: -5,6 %.

Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly nižší o 0,3 procenta a základních kovů o 1,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,2 procenta. To v důsledku růstu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 17,2 procenta.

–DNA–

Aktualizace: Velkoobchodní ceny v SRN se v září meziročně snížily o 4,1 procenta, nejvíce za tři roky. Dnes údaj na svém webu zveřejnil německý statistický úřad. Německo potvrdilo snížení velkoobchodních cen šestý měsíc za sebou. Zářijový pokles byl nejvýraznější od května 2020. Ve srovnání se srpnem ceny klesly o 0,2 procenta.

1 komentář

  1. V Polsku po honu na 1. zajíce několika hlavou smečkou hyen máte dojížděči za nákupy utrum, budete muset kupovat předražené české … to nebude vinou zeměd. výrobců … ale obchodní marže +daní ! V Polsku už plánují zrušit vše co bylo vládou PiS dříve odsouhlaseno a bude se zdražovat … Euhujeři v čele s Tuskem se o to postarají, jejich mladé voličky to zařídí, chtějí regulérní potraty, tím i tisíce mírumilovných obohačovačů lásky, nejen ze západní muslimské Asie … Kdo chce tam … je to věc jen polských voliček, že na “toto” tuskovné doplatí i okolní státy je snad všem jasné ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here