Ceny zemědělských výrobců klesají, ale ceny potravin dál rostou

360
vyrobcu
Foto: Pixabay.com

Ceny výrobců v červenci opět zmírnily růst. Platí to hlavně pro zemědělské prvovýrobce. Naopak v průmyslu a tržních službách pro podniky ceny klesly jen v meziměsíčním srovnání. Ve stavebnictví rostly ceny meziměsíčně i meziročně.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj v červenci ceny zemědělských výrobců meziměsíčně klesly o 4,0 procenta a meziročně o 14,3 procenta. Ceny průmyslových výrobců meziměsíčně klesly o 0,1 procenta a meziročně stouply o 1,4 procenta.

„I když výrobní inflace zpomaluje a v dílčích indexech dokonce některé ceny klesají, jejich předchozí prudký nárůst posunul cenovou hladinu natolik, že změny skutečných cen vypadají zatím spíš jen symbolicky,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

A dodává: „Výjimkou je zemědělství, kde ceny jsou ceny pod loňskou úrovní, a sice o 14,3 procenta. Potěšující? Jistě, i když fakticky jsou tyto ceny stále ještě o 23 procent výše než v roce 2019.“

Ceny stavebních prací v červenci podle ČSÚ vzrostly meziměsíčně o 0,1 procenta a meziročně o 4,8 procenta. Tržní služby pro podniky meziměsíčně stouply o 1,3 procenta a meziročně byly vyšší o 5,6 procenta.

Ceny v zemědělské výrobě podrobně

K cenám zemědělských prvovýrobců se vyjadřuje i hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Všímá si například vývoje cen obilovin ve vztahu k cenám pečiva.

„Ceny obilovin výrazně klesly. Zároveň se oproti loňskému roku zlepšila situace ohledně energií i pohonných hmot. Mělo by tedy docházet ke snižování cen pečiva na pultech obchodů. Zákazníci si však v červenci museli meziročně připlatit 4,50 koruny za kilogramový bochník chleba,” tvrdí.

Ceny obilovin meziměsíčně klesly o 5,8 procenta, olejnin o 5,5 procenta, mléka a vajec shodně o 5,2 procenta, drůbeže o 1,4 procenta a skotu o 0,7 procenta. Štěpán Křeček ale upozorňuje na to, že meziročně vzrostly ceny ovoce o 18,7 procenta a zeleniny o 22,9 procenta. V živočišné výrobě se ceny meziročně zvýšily o 1,8 procenta. Výrazně narostly ceny prasat, to o 29,0 procenta a vajec o 27,6 procenta.

Proč jsou potraviny v Evropě tak drahé, diví se v Americe

Pozitivní podle něj je snad jen to, že v rostlinné výrobě došlo k poklesu cen o 24,5 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin o 37,0 procenta a obilovin o 32,6 procenta.

Vývoj cen výrobců v průmyslu

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců klesly o 0,1 procenta. Spadly ceny chemických látek a chemických přípravků o 3,3 procenta a základních kovů o 2,0 procenta. Naopak vzrostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu pak v červenci stouply o 0,6 procenta. Z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou vzrostly o 0,8 procenta. Ceny aut se zvýšily o 0,6 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 0,9 procenta.

„V průmyslu cenový růst přibrzdil na aktuální 1,4 procenta meziročně. Ale i zde se už najdou obory, které svoje výrobky pro další zákazníky konečně zlevňují. Ne náhodou jsou to právě ty obory, kterým se v posledních měsících příliš nedaří, a sice chemie nebo výroba kovů,” říká Petr Dufek.

Automobilky dál táhnou český průmysl i ekonomiku

„Stranou nezůstává ani dřevozpracující a papírenský průmysl. Asi ne náhodou jsou to obory, které jsou z pohledu tempa výroby v červených číslech. Ve srovnání s rokem 2019 jsou nicméně výrobní ceny v případě kovů a chemie o cca 40 procent výše, u papíru a dřeva vyšší o 23 procent, respektive 29 procent,“ doplňuje.

Potvrzuje údaje statistiků o tom, že pokles tempa růstu výrobních cen nejen v průmyslu ovlivňují příznivější nákladové podmínky a tlak ze strany slabé domácí a zahraniční poptávky.

Štěpán Křeček se pak drží „svého dnešního tématu“. Upozorňuje, že ceny potravinářských výrobků meziročně stouply o 4,9 procenta.

Stavebnictví a služby pro podniky

Ceny stavebních prací se meziměsíčně podle čerstvých dat ČSÚ zvýšily o 0,1 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,9 procenta. Stavební práce meziročně stouply o 4,8 procenta a stavební materiál a výrobky o 0,9 procenta.

„Stále platí, že dokud se výrazně nesníží úrokové sazby na hypotékách, nelze očekávat, že by docházelo k významnému oživení realitního a stavebního trhu,” říká Křeček.

Koruna oslabuje. Může za to Eva Zamrazilová z centrální banky?

Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně podle ČSÚ klesly o 1,3 procenta. To v důsledku poklesu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 20,5 procenta. Což docela jistě souvisí s prázdninami.

Naopak vzrostly ceny za poradenství v oblasti řízení o 1,9 procenta a za poštovní a kurýrní služby o 4,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se zvýšily o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky meziročně stouply o 5,6 procenta.

–RED–

1 komentář

  1. Ceny zemědělských produktů klesají, ale ceny v německých supermaketech stále rostou. Nebude to náhodou německou nenažraností?! Kdy si Hitlerovci chtějí vynahradit kšefty o které přišli v Rusku. “Na kom jiném se zahojit než na naší říšské kolonii?!”

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here