Čína se v srpnu vymanila z deflace. Export jí ale nadále klesá

131
Cina
Ilustrační foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny v Číně se v srpnu vrátily k růstu, když meziročně stouply o 0,1 procenta po červencovém poklesu o 0,3 procenta. Uvedl to Čínský statistický úřad. Čína se v červenci dostala do deflace poprvé za více než dva roky.

Analytici podle agentury AFP nevylučují návrat deflace v příštích měsících, protože růst čínské ekonomiky se v poslední době zadrhává. Hospodářský růst brzdí zejména problémy v realitním sektoru a klesající export.

„Čísla naznačují, že i přes mírné zlepšení přetrvávají nepříznivé podmínky,” komentuje situaci analytik Čou Chao ze společnosti Guotai Junan International.

Hovoří k výsledkům exportu z Číny, který v srpnu meziročně podle čínského celního úřadu klesl o 8,8 procenta. Šlo o čtvrtý měsíční pokles v řadě, který potvrzuje, že obchodní aktivita je nadále v útlumu. Jakkoli byl propad v srpnu nižší než v předchozích měsících.

„Zda růst čínského obchodu již dosáhl dna, to bude při pohledu do budoucna záviset na několika faktorech, z nichž nejdůležitější je samozřejmě domácí poptávka,” upřesnil analytik.

Slabší byl v minulém měsíci i dovoz, který propadl o 7,3 procenta. Nová zpráva amerického úřadu pro sčítání lidu navíc ukázala, že podíl Číny na dovozu zboží do USA klesl za rok do konce července na nejnižší úroveň od roku 2006. Činil 14,6 procenta.

Čína a ekonomická situace v ní

I přes nepatrný růst inflace v srpnu se Čou Chao ale domnívá, že úroveň inflace stále signalizuje slabou domácí poptávku. A to si podle něj v dohledné době vyžádá další vládní opatření na podporu hospodářského růstu.

Peking v posledních měsících představil mnoho kroků na podporu ekonomiky, včetně úlev při financování koupě bydlení. Problém ale je, že náklady na ně uvalil na municipality, aniž by centrální vláda uvolnila potřebné finance.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Je tu ale i čínská centrální banka. Ekonom Bruce Pang ze společnosti Jones Lang Lasalle uvedl, že ta by nyní mohla hospodářský růst podpořit dalším snížením úrokových sazeb a požadavků na rezervy komerčních bank. Tři z největších bank v zemi již oznámily, že sníží úrokové sazby u stávajících hypoték vydaných k nemovitosti pro první bydlení.

Co říkají politici

Čínský premiér Li Čchiang přesto uvedl, že Čína v letošním roce nadále počítá s dosažením plánovaného pětiprocentního růstu ekonomiky. Analytici však mají ohledně dosažení tohoto cíle pochybnosti kvůli problémům ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí ekonomika meziročně vzrostla o 6,3 procenta. To bylo sice více než v prvním kvartálu, ale méně, než se čekalo.

Čínská ekonomika nyní čelí i krizi na trhu s nemovitostmi. S finančními problémy bojují největší developeři v zemi. Obezřetní jsou i investoři. Kurz čínského jüanu se pohybuje kolem desetiměsíčního minima k dolaru. Oslabil i australský dolar, který je vzhledem k obchodním vazbám mezi oběma zeměmi považován za ukazatel stavu čínské ekonomiky.

Aktuální hospodářský útlum čínské ekonomiky okomentoval americký prezident Joe Biden. Čína má podle jeho slov právě teď z mnoha důvodů vážné ekonomické problémy.

„Nemyslím si, že to Čínu přiměje k invazi na Tchaj-wan, spíše naopak,” vyvodil.

Trump navrhuje 10% cla na dovozy. Čína by na tom asi vydělala

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem. Pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany. Biden zopakoval, že cílem USA není ekonomicky oslabit Čínu nebo zpomalit její růst.

„Všichni se máme lépe, když se Číně dobře daří… Chci, aby se Číně dobře dařilo, ale musí hrát podle pravidel,” řekl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here