Unijní ministři schválili změny na trhu s elektřinou

6482
elektrinou
Ministr Síkela se třetí místopředsedkyní španělské vlády a ministryní pro ekologickou transformaci a demografické otázky Terezou Riberovou. / Foto: MPO

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku schválili na včerejším [17.10.] jednání v Lucemburku úpravu pravidel trhu s elektřinou. Mezi ně patří například regulace cen elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky.  

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] jde o zásadní nástroj pro omezení negativních dopadů vysokých cen energií v případě vyhlášení mimořádné tržní situace. Schválené úpravy, jak uvedlo MPO, znamenají zásadní krok k posílení stability trhu s elektřinou a ochraně domácností a firem.

„Výsledkem bude odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu,“ uvedl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Evropu podle něj čekají výzvy v souvislosti s dekarbonizací, rozvojem obnovitelných zdrojů, ukládáním energie a využívání flexibility. Proto považuje aktuálně schválené změny za naprosto zásadní. Finsko a Estonsko unijní státy informovaly o narušení plynovodu Balticconnector. K němu došlo minulý týden. Zástupci Finska už dříve uvedli, že za narušením plynovodu stojí „třetí státní osoba.“

Jaké změny na trhu s elektřinou schválili unijní ministři

Schválené změny umožní provozovatelům přenosových a distribučních soustav zavést nový nástroj, který cílí na snížení spotřeby ve špičkách. To povede ke snížení cen elektřiny a snížení spotřeby plynu. Umožňují jim používat i data z chytrých měřicích zařízení pro zvýšení flexibility a zefektivnění řízení energetického systému.

Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní nebo dynamickou cenou. Nejdůležitější smluvní podmínky musejí uvádět transparentně a přehledně. Stejně tak se počítá se zapojením zákazníka do trhu s elektřinou. Například díky právu na sdílení energie z obnovitelných zdrojů bez potřeby zakládat energetické komunity.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

Nově bude také možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky v případě vyhlášení mimořádné tržní situace. K tomu ale může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na návrh Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií.

Revize směrnice usiluje o posílení odolnosti dodavatelů elektřiny. Tím chce Evropská unie předejít krachům energetických společností. Revize představuje návrh na povinné zavedení dodavatelů poslední instance na národní úrovni a jmenuje jejich základní povinnosti.

„Abychom posílili naši odolnost a konkurenceschopnost, musíme upřednostnit diverzifikaci zdrojů a dodavatelů energie. To zahrnuje jak rychlé zavádění obnovitelných a nízkouhlíkových zdrojů, tak investice do infrastruktury, technologického výzkumu a inovací,“ dodal ministr Síkela.

Energetická situace na Ukrajině

Kromě revize trhu s elektřinou se ministři věnovali aktuální energetické situaci na Ukrajině. O ní unijní ministry online informoval ukrajinský ministr pro energetiku German Galushchenko.

Rusko pokračuje v bezprecedentních útocích na energetickou infrastrukturu země. Cílem je lidem vzít základní lidské potřeby – teplo, světlo či vodu. Zima se blíží a naší morální i strategickou povinnosti je našim přátelům co nejvíce pomoci,“ uvedl Síkela.

„Putin už nás v energetice nemůže vydírat. Máloco to dokáže tak dobře, jako rozdíl mezi cenou plynu a elektřiny před rokem a nyní. Tehdy eskalovaly důsledky ruského zneužívání energetiky jako zbraně proti Evropě a ceny dosahovaly nepředstavitelných výšin,” dodal.

[Zdroj: MPO]

Ministru Síkelovi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil Řád za zásluhy II. třídy. Stejný řád dostal náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

„Za významný osobní přínos k posílení mezistátní spolupráce, podporu státní svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a propagaci ukrajinského státu ve světě vydávám tento dekret,“ řekl k udělení řádu Zelenskyj.

Zástupci členských států diskutovali obecnou připravenost EU na zimu. Zásobníky plynu v Česku jsou podle Síkely naplněny z 99 procent.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Demagogie jako ze školní učebnice. Srovnání cen energií je krátkodobý vrchol ze srpna 2022 vůči současnému standardu. Kromě toho dnes plyn v Evropě 35 EUR/ MWh – v USA 12 EUR/MWh.
    Elektřina v Evrppě: 143 EUR/MWh – v USA 40 EUR/MWh.
    To vše jako důsledky promyšlených ekonomických sankcí.

    • P. jan. USA taky odebírá tyto komodity … z Ruska, stejně jako Německo, Španělsko … jako by se nechumelilo. Dokonce i Česko, jenže přes překupníka 3x dráž, ale už je to komodita demokratická i když furt z Ruska … zrádná ubohost 5hyen je neskutečná ! Někteří, prý jen vysokošláci skočili na populistický špek-lži 5kolce. Příliš podobné s opilci po balkonech při převratu89, tito taky byli jen loutkami na špagátech pol. mocnějších … vše bylo-je o penězích, nějaká demokracie je nepodstatná, dnes zbytečná.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here