Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla víc, než se myslelo

358
ceska_ekonomika
Foto: Redakce FinTag

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 0,6 procenta, mezičtvrtletně stagnovala. To je horší výsledek, než Český statistický úřad [ČSÚ] uváděl koncem srpna. Vyplývá to z nových dat o růstu hrubého domácího produktu [HDP] ČR.

Ještě letos v srpnu statistici uváděli meziroční pokles českého HDP o 0,4 procenta a mezičtvrtletní růst o 0,1 procenta. To už ale neplatí, situace je ještě horší. Bližší vysvětlení hlubšího propadu ekonomiky ČSÚ nepodal.

„Dá se pouze konstatovat, že se bohužel tuzemskému hospodářství stále nedaří odrazit ode dna a už vůbec ne vrátit se na výchozí předcovidovou úroveň,“ okomentoval výsledky ČSÚ hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Podle jeho názoru problémy ekonomiky „začínají a končí u inflace“. Ta likviduje kupní sílu a brzdí investiční aktivity v ekonomice.

„Inflací způsobený propad reálných příjmů domácností se přímo odráží v nižší reálné spotřebě, zatímco obavy z dalšího vývoje ekonomické i vlastní finanční situace vedou domácnosti k hromadění úspor a omezování investic do bydlení,“ upřesnil Dufek.

Česká ekonomika a situace v Německu

Prozatímní data za třetí kvartál podle analytiků naznačují, že ekonomika se nejspíš stále ještě neodrazila ode dna. Ať už jde o první výsledky za průmysl, stavebnictví a služby, nebo o průběžné ukazatele důvěry naznačující pokračování doby slabé poptávky.

„Firmy žijí především ze starších zakázek, zatímco ty nové jim nepřibývají. Je to podobný obrázek, jaký přichází mimochodem i z Německa,“ upřesňuje Petr Dufek.

Ani v Německu totiž nepanuje nejlepší nálada. Svaz německého průmyslu [BDI] zhoršil výhled ekonomiky SRN na letošní rok. Nově očekává, že německý hrubý domácí produkt [HDP] klesne o 0,4 procenta.

„Vývoz do Číny a Spojených států výrazně klesl. […] Německé hospodářství po recesi v zimním pololetí postává na místě,“ uvedli zástupci BDI s tím, že kvůli slabým růstovým impulsům by mohl německý export klesnout o půl procenta.

Inflace v Německu v září klesla na 4,3 procenta

Problémy přináší i omezení exportu do Ruska a vysoké ceny energií. Růst podle BDI zpomaluje rovněž soukromá spotřeba, když reálné mzdy tři roky klesají a zotavují se jen pomalu. A také spotřebitelé se chovají stále opatrněji.

To nejhorší máme za sebou, říká premiér

Důvěra v ekonomiku v Německu, ale i v Česku je na velice nízkých úrovních. V Česku je nejnižší od března roku 2021. K aktuálnímu i budoucími výhledu se tento týden vyjádřil premiér Petr Fiala.

Máme za sebou všichni velice obtížné roky, nejprve to byl covid-19, pak tu byly všechny důsledky války na Ukrajině. Není se co divit, že lidé jsou unavení. A tak i ta důvěra v budoucnost lidí je oslabena,“ uvedl pro FinTag.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Podle premiéra všechna data ale ukazují, že se situace brzy zlepší. Což mu potvrzují, řekl, i všichni ekonomičtí experti, s nimiž se o hospodářství baví.

„Inflace [8,5 % v srpnu, pozn. red.] postupně klesá. Což je velice důležité. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností ze zemí Evropské unie. A podle všech predikcí by ekonomika měla růst. Ty důvody k optimismu tu jsou. To nejhorší máme za sebou,“ řekl FinTag premiér Fiala, podle kterého to byla jeho vláda, která Česko provedla krizovými situacemi.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here