Německá vláda podpoří průmysl. Razantně snížila daň z elektřiny

5889
nemecka_vlada
Spolkový kancléř Olaf Scholz / Foto: Bundesregierung / Ute Grabowsky

Německá vláda kvůli vysokým cenám elektřiny schválila pětiletý balík podpůrných opatření pro německé průmyslové firmy. Součástí plánu je masivní snížení daně z elektřiny na minimální evropskou úroveň.

Snížení daně z elektřiny pro roky 2024 a 2025 spolková vláda stanovila zákonem. Daň z elektřiny v Německu klesne ze současných 15,37 eura [377 Kč] za megawatthodinu na 50 centů [12,30 Kč] za megawatthodinu. V převodu na kilowatthodiny to bude z 1,537 centu na 0,05 centu. Spolková vláda se zároveň shodla, že snížení by mělo následně platit i tři další roky, tedy v letech 2026 až 2028. Avšak to jen tehdy, pokud příjmy státního rozpočtu zajistí financování takové úlevy.

„Německé firmy jen příští rok pocítí úlevu až dvanáct miliard eur,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz [SPD].

To je v přepočtu přes 295 miliard korun. Z toho podle něj budou profitovat všechny podniky. Nikoliv pouze ty, které dosud dostávaly kompenzace za vysokou spotřebu elektřiny ve špičce. Stávající podpory pro 350 podniků, které čelí mimořádné mezinárodní konkurenci, se prodlouží a ještě rozšíří. Spolková vláda uvedla, že balíček se skládá z více částí. Vedle daně z elektřiny klesnou i přenosové poplatky pro první polovinu roku 2024.

„Z toho by měla těžit i česká ekonomika. Ačkoliv se v tuto chvíli vzhledem k nejistotám, zatím nejsou zveřejněny detaily podpory, nedá přesněji vyčíslit, jaký bude mít [německá podpora] dopad na českou ekonomiku,” uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Co dělá česká vláda

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] uvedlo, že německý program a jeho dopady na tuzemský průmysl analyzuje. Zároveň chce dál jednat o možném dalším řešení konkurenceschopnosti českých firem.

„S představiteli českých firem o opatřeních na podporu průmyslu jednáme průběžně,“ uvedl mluvčí MPO Marek Vošahlík.

MPO podle něj německý návrh nyní podrobně zanalyzuje z hlediska dopadů na český průmysl. A následně, vysvětlil, na vládní úrovni spolu se zástupci firem se rozhodne o dalším postupu tak, aby se zachovala konkurenceschopnost tuzemských společností.

Jednání MPO s českými firmami ale prozatím nedopadá nikterak ve prospěch tuzemských průmyslových firem. Spíše naopak. Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] už zaznamenal případy, kdy zahraniční i tuzemské firmy odcházejí vyrábět mimo Českou republiku právě kvůli vysokým cenám energií.

„A může být ještě hůře,“ řekl v nedávném podcastu FinTag prezident SP ČR Jan Rafaj.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

„Ceny energií v USA jsou oproti Evropě už teď poloviční. Ale velmi pravděpodobně dojde k prohloubení rozdílu cen energií i v Evropě. Například Německo teď připravuje energetický průmyslový tarif. To znamená, že firmy tam budou platit za energie méně než v Česku,“ řekl s tím, že zatímco německá vláda letos zastropovala ceny energií pro podniky na 140 eurech, česká vláda je zastropovala na 200 eurech.

Firmám, které převedou provozy na méně energeticky náročné, pak Němci nabízejí vysoké dotace. A nejen to. Odpouští jim poplatky za obnovitelné zdroje, které česká vláda od ledna 2024 znovu zavádí. Což podle SP ČR znamená, že vláda se rozhodla pro extrémní variantu skokovosti cen regulovaných složek elektřiny.

Prospěje německá vláda českým firmám?

„To, co mě naplňuje optimismem, je ale reakce německé vlády,“ říká ve zmiňovaném podcastu FinTag Jan Rafaj.

Podle jeho slov Němci žijí v úplně jiném mentálním nastavení, než žijí čeští občané. Tvrdí, že v Německu stojí na prvním místě práce a ten, kdo ji poskytuje. Němci totiž dobře vědí, že pokud mají práci, a zejména tu dobře placenou, tak se nemusejí spoléhat na stát. A vědí to i tamější politici. Proto se místo přemýšlení o tom, jak zvýší dávky pro potřebné, starají o to, jak podpoří firmy, které by tyto potřebné zaměstnaly.

K německému takzvanému energetickému programu se vyjádřila i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ředitelka Odboru legislativy, práva a analýz HK ČR Lenka Janáková uvedla, že dopad německé podpory na české firmy nemusí být jen nutně negativní.

Průmysl padal i v září. Nové zakázky mu klesly o 12,2 %

„Německo je hlavním českým obchodním partnerem v exportu i importu. Čeští exportéři často vystupují jako subdodavatelé německých firem. Pokud bude německá podpora z větší části směřována k firmám, kterým čeští exportéři dodávají své subdodávky, mohou se svézt na úspěchu německých firem,” sdělila.

Jde však jen o jeden z možných scénářů, upozornila. V těch dalších naopak hrozí při větším záběru dotací vytlačení českých subdodavatelů těmi německými, které budou moci díky subvencím nabídnout nižší ceny, dodala.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila bude Německo v případě, že opravdu spustí dotace pro domácí průmysl, následně tlačit ostatní země, aby jej následovaly kvůli zachování vlastní dotační konkurenceschopnosti. Tento trend se podle něj potvrdil již v minulosti. K samotnému opatření Německa řekl, že oživování firem poté, kdy je přidusila státní regulace, je zaručená cesta do ekonomického pekla.

Levné energie nejsou zadarmo

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka německá podpora průmyslu je především politickým rozhodnutím, které ale i zvýší zadlužení. Česká republika si podle něj v současné době nemůže podobnou podporu průmyslu dovolit.

„Pokud bychom chtěli podniky podporovat, museli bychom se smířit s akcelerací zadlužení státu v řádu desítek miliard korun,” řekl.

Německo podpoří svůj průmysl víc než bilionem korun

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal upřesnil, že Německo má výrazně lepší pozici ve státním rozpočtu než Česko. Pro příští rok Berlín plánuje deficit na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu [HPD]. Zatímco český schodek by měl být kolem 3,6 procenta HDP. Podle Dohnala je podpora průmyslu v Německu na úrovni 0,37 procenta tamního HDP.

„Tedy nemyslím, že to bude mít obrovský dopad,” podotkl.

Obchodní ředitel společnosti UCED Václav Skoblík si myslí, že německá vláda do značné míry reaguje na výhodné podmínky nastavené vládou USA pro podporu průmyslu a přilákání zahraničních investic.

„Krok Německa je v podstatě dodatečnou podporou k již existující, kdy na sebe tamní vláda převzala povinnost podpory plateb obnovitelných zdrojů elektřiny,” uvedl.

–ČTK/DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. Česká 5kolka razantně daně zvýší, pořád tito vlastizrádci mají málo pro rozkradenou UA, ekon. migranty, nesmyslné válečné zbrojení, ekřápy atd… Samozřejmě jim musí něco zůstat za nehty, ještě 2. roky a 108. má utrum …

  2. Rozdil mezi ČR a Německou společnosti je zasadně jiny váži si poctive práce je ohodnocena aby zajistila odpovidajici uroven. U nás 99 druhu škol jen diplomi a manuelni prace je vysměchem strojni fakulty na okraji zájmu duležite je mit ten spravny světonazor .

  3. Přátelé! Přiznejme si prostě, že tato země definitivně překročila Rubikon a není cesty zpět. Průmysl zkolabuje, chudoba a bída se rozleze, politici a jejich kamarádíčci rozkradou poslední zbytky majetku. Desetitisíce mladých, vzdělaných a schopných lidí prchá za trojnásobnými příjmy do zahraničí. Všem doporučuji totéž. Zde nás čeká jen hlad, bída a neštovice! Konec filmu! Odchod

    • Slušnou většinu už dovedlo … ta neslušná menšina neskutečně bohatne … včetně tkz. politiků … Někdy mě připadá, že i to je cílem už přemnožených ekoteroristů, kteří dovedou velmi pěkně populisticky lhát, strašit, prodávat své sny ohouw… o ničem ! Ti co polehávají po silnicích, řvou o všem co si zrovna vymyslí … jsou většinou dětičkami velmi rychle zbohatlých rodičů … prostě chtějí být jiní, přitom sprostě zneužívají vše kolem sebe. Viz. šílená Gréta … typický produkt masáže od ekoteroristů … prachy a zase jen prachy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here