Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí znovu stagnovala

110
ekonomika_eu
Foto: Pixabay.com

Ekonomika EU v letošním třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů stagnovala. Ve své zpřesněné zprávě to oznámil statistický úřad Eurostat. Jde o horší výsledek než v jeho prvotním odhadu. V něm úřad hovořil o mírném růstu.

V meziročním srovnání tempo růstu hrubého domácího produktu [HDP] sedmadvaceti členských zemí zpomalilo na 0,1 procenta z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

Ve dvaceti zemích eurozóny ekonomika o 0,1 procenta klesla, zatímco o čtvrtletí dříve o 0,2 procenta vzrostla. Meziročně tempo jejího růstu zpomalilo na 0,1 procenta z 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Všechna tato data jsou stejná jako v rychlém odhadu Eurostatu z konce října.

Ekonomika EU: Vývoj HDP v jednotlivých zemích

[Zdroj: Eurostat] 

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,3 procenta, meziroční propad zůstal na 0,6 procenta, kde byl i ve druhém čtvrtletí. Nejvýraznější mezičtvrtletní propad ekonomiky ze všech zemí EU vykázalo Irsko, to o 1,8 procenta. Meziročně irská ekonomika klesla o 4,7 procenta, což je rovněž nejhorší výsledek ze všech zemí unie.

Česká ekonomika se nachází ve znatelném propadu 

Ze zemí Visegrádské skupiny [V4], kam patří Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, si nejlépe vedlo Polsko. Jeho ekonomika mezičtvrtletně vzrostla o 1,4 procenta. Pomaleji rostlo Maďarsko a ještě pomaleji Slovensko. Česká republika je v této skupině jediná, která mezičtvrtletně vykázala hospodářský pokles.

Americký HDP pozitivně překvapil. ECB tentokrát sazby nezvedla

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí při použití srovnatelné metodiky výpočtu mezičtvrtletně vzrostla o 1,2 procenta. Tempo jejího růstu zrychlilo z 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně pak americká ekonomika zrychlila růst na 2,9 procenta z tempa 2,4 procenta o čtvrtletí dříve.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. EU ekonomika znovu stagnovala … nic jiného se čekat ani nedalo s jejich čím dál horšími výmysly, rozkazy z Bruselu … Může za to Babiš, Putin, Orbán, Fico … jak se nechal slyšet velikášský teolog se signalizačními praporky … Ale zato měl opět nové kvádro zaplacené z eráru, ručně šité na zakázku .. pod 100 000kč cena nejde, taková drobnost pro st. kasu, že sebestředný péto … Všichni ministranti z 5kolky se i tímto navíc obohacují … měsíční ošatné v tisících je jim málo !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here