Americký HDP pozitivně překvapil. ECB tentokrát sazby nezvedla

142
HDP
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americký hrubý domácí produkt [HDP] ve třetím čtvrtletí zrychlil růst na 4,9 procenta z hodnoty 2,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve svém předběžném odhadu HDP to dnes [26.10.] uvedlo americké ministerstvo obchodu.

Agentura Bureau of Economic Analysis [BEA] amerického ministerstva obchodu ale i upozornila, že aktuální odhad stojí na stále neúplných datech. Druhý a přesnější odhad americké ministerstvo zveřejní 29. listopadu. I tak jsou podle analytiků aktuální data pozitivním překvapením.

„Nárůst reálného HDP odráží zvýšení spotřebitelských výdajů, soukromých investic do zásob, vývozu, federálních i výdajů jednotlivých států a investic do rezidencí,“ uvedla BEA.

Podle ní se zvýšil také dovoz do Spojených států. Avšak i ten ukazuje na vyšší spotřebu zboží a služeb. Spotřeba rostla nejvíce v oblasti bydlení, zdravotní péče, finančních služeb, pojištění, ubytování a stravovacích služeb.

Meziroční vývoj HDP USA v procentech

[Zdroj: BEA]

„U spotřeby zboží přispělo k nárůstu nejvíce zboží krátkodobé spotřeby v čele s léky na předpis. Vzrostla ale i spotřeba zboží rekreačního charakteru a prodej aut. Nárůst spotřeby se pozitivně projevil ve výrobě i maloobchodě,“ přibližuje BEA.

Aktuální data o HDP USA pozitivně překvapila

Podle analytiků je odhadovaný růst amerického HDP vyšší, než se očekávalo. Odborníci odhadovali růst HDP ve výši 4,2 procenta. Spolu s údaji o HDP americké ministerstvo práce zveřejnilo pravidelnou týdenní zprávu o žádostech o podporu v nezaměstnanosti, u nichž došlo k mírnému růstu. A vyšla zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby za září.

„Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby rovněž překvapily pozitivně, stejně jako žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Celkově byl datový balíček solidní a nemělo by být překvapení, že americký dolar v reakci na něj posílil. Později se však těchto zisků vzdal. Indexy se po zveřejnění posunuly výše,“ okomentoval aktuální data a reakci finančních trhů analytik XTB Tomáš Cverna.

I přes aktuální a dlouhodobě pozitivní výsledky americké ekonomiky mnozí ekonomové stále hovoří o blížící se hospodářské recesi. Například investiční ředitel společnosti BlackRock Rick Reider a investiční ředitel Amundi Vincent Mortier si myslí, že recese se stává čím dál více pravděpodobnější.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

„Například podle Mortiera otázka nestojí, zda recese přijde, ale jak hluboká a dlouhá recese bude. Dynamika ve Spojených státech je podle něj horší, než co si přiznává konsensus. Mortier očekává, že pokles ekonomické aktivity přijde na konci letošního nebo na začátku příštího roku,” říká analytik společnosti BHS Timur Barotov.

Rieder z BlackRock podle něj zase tvrdí, že v posledních týdnech se stal ohledně stavu americké ekonomiky pesimističtější. I když si myslí, že se USA vyhnou vážné recesi, zpomalení podle něj již začalo.

„Jeho postoj přitom byl značně odlišný v první polovině roku, kdy vývoj americké ekonomiky u něj vyvolával nadšení,” doplňuje Barotov.

Oba ekonomové pak podle něj svá tvrzení dokládají oslabujícím trhem práce v USA. V srpnu tam nezaměstnanost vzrostla o 0,3 procenta na 3,8 procenta. Šlo o první výraznější nárůst za dlouhou dobu. Roli sehrávají i vyšší úrokové sazby FEDu, které firma zdražují financování. A domácnostem brání ve větším nabírání úvěrů.

Evropská centrální banka na závěr

Další dnešní [26.10.] významnou ekonomickou zprávou je ponechání základní úrokové sazby beze změny Evropskou centrální bankou [ECB]. Sazby pro hlavní refinanční operace, mezní zápůjční facilitu a vkladovou facilitu zůstávají na 4,50 %, 4,75 % a 4,00 %.

„Nejnovější údaje nadále ukazují, že inflace se pomalu snižuje ke dvouprocentnímu cíli,“ uvedla ECB ve svém prohlášení.

„Očekává se, že inflace zůstane vysoká po delší dobu se silnými domácími cenovými tlaky. Inflace se však v září výrazně snížila v důsledku silné srovnávací základny a základní inflační opatření se uvolňují,“ upozorňuje Tomáš Cverna.

ECB překvapila. Úrokovou sazbu opět zvedla, a to na 4,50 %

„Zasedání ECB překvapení nepřineslo. […] Další kroky budou podle ECB závislé na nových datech. Jakákoliv diskuze ohledně snižování úrokových sazeb je však podle prezidentky Lagardeové ´naprosto předčasná´. […] Vyznění dnešního zasedání vnímáme jako potvrzující naši prognózu, podle které by úrokové sazby ECB měly na současných úrovních setrvat i po celý příští rok,” uvedl ekonom Komerční banky Jaromír Gec.

ECB prozatím zvýšila sazby na každém ze svých posledních deseti zasedání s cílem bojovat s růstem cen. Minulý měsíc ale signalizovala pauzu, protože rychlejší tempo zpřísnění měnové politiky přináší podle jejích zástupců výsledky.

„Předchozí zvýšení úrokových sazeb se účinně promítá do podmínek financování, což snižuje poptávku a pomáhá snižovat inflaci,” doplňuje na závěr Cverna.

–DNA–

1 komentář

  1. Možná mezi sebou mají opavského mafiána, ten s českým dluhem eráru taky krásně manipuluje, odvádí pozornost od neschopnosti 5hadů … Půjčuje si na úroky předešlých půjček, přehazuje z prázdného pytle do díravého pytle, financuje korupci na UA i nepotřebné žoldáky ČA, atd… Sta miliardy kč mizí vniveč.. a miliony kč do kapes těchto … Mafie exekutorů by si na něm taky měly smlsnout, tak jak si smlsnou na “obyčejných” lidech, kteří s penězi neumí hospodařit a rozhazují plnými hrstmi po putykách … Tito hay.. v bílých límečcích je pak oškubou do mrtě, soudy nesoudy … poněvadž v tom jedou s nimi … Toto vše jste si bezpáteřní havlisté- fialkovci vycinkali při puči89

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here