Premiér Fiala odmítl jak stávku škol, tak i stávku odborů

968
Odboráři se dnes po své pražské demonstraci proti krokům vlády s ministrem práce Marianem Jurečkou nesejdou. Jednání by bylo možné jen v případě, že by s odborovými předáky jednala celá K5, tedy lídři pětice vládních stran. Uvedl to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. / Fotografie: Redakce FinTag

Dveře zhruba 70 procent škol v Česku zůstaly dnes zavřené. Učitelé stávkují za větší peníze pro školství. A dnes stávkují i zástupci odborů, ti protestují hlavně proti podobě vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy.

Školské odbory stávkou upozorňují především na vládní škrty v rozpočtu pro kapitolu školství pro rok 2024.

„Výdaje na vzdělávání nejsou dluhem, ale investicí do budoucnosti,“ zní jedna z vět na jejich letáku, v němž stávku obhajují.

Stávkou chtějí zabránit nekoncepčním zásahům do fungující vzdělávací soustavy. Zabránit škrtům v rozpočtu kapitoly školství na rok 2024. Dále odmítají snížení platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů v roce 2024.

Reakce veřejnosti na dnešní především stávku škol se různí. Jedni říkají, že si školy berou děti jako rukojmí a jenom rodičům komplikují život. Jiní protesty chápou. A souhlasí s tím, že by se měly pro školství a vzdělávání peníze navýšit.

„Co kdyby si ředitelé a učitelé odebrali něco ze svých výplat a přidali nepedagogickému personálu? Oooops?! Ze svýho přece ne! Šetřit se musí, ale rozhodně ne umě…,” reaguje na stávku škol k příspěvku Pedagogické komory na sociální síti jeden z diskutujících.

„Tyhle stávky každého jen obtěžují, já bych všechny ty odboráře zrušila,“ přidává se další.

„Existují i soukromé školy, zkuste se tam zeptat, zda by vás vzali. Jen budete muset předvést nějaký výkon, žáci budou vašimi klienty. Budete muset v rámci školy nabídnout něco, co zaujme, vedení školy bude hlídat kvalitu poskytované výuky. Na odbory se tam neptejte,” zní z dalších příspěvků k dnešní stávce škol.

„Berete si naše děti jako rukojmí, pokud chcete stávkovat tak běžte o víkendu na náměstí,” radí učitelům v protestu další diskutující.

Premiér Fiala odmítá stávku učitelů

Premiér Petr Fiala [ODS] ke stávce základních, středních a mateřských škol uvedl, že Česká republika vydává na školství podobnou částku ve vztahu k hrubému domácímu produktu jako jiné vyspělé země. A hlavní problém tak podle něj nespočívá v penězích, ale v nutnosti přijetí některých změn. Jmenoval garanci výše platu učitele ve výši 130 procent průměrné hrubé mzdy, změny v učeních plánech a změny v přijímacích řízení na střední školy.

„Do rozpočtu školství přidáváme dalších osm miliard korun,“ připomněl.

Upozornil, že nehrozí ani zhoršení kvality výuky kvůli rušení rozdělení tříd například při výuce jazyků. Navrhovaná změna takzvaného PHmaxu se pak podle dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na základních školách dotkne asi jen 600 úvazků z celkového počtu 70 tisíc, uvedl. Stejně tak ani v příštím roce nedojde k žádným změnám ve financování asistentů pedagoga.

Dnes ale nestávkují a neprotestují pouze ve školách a školské odbory. Většina odborových centrál stávkou dnes vyjadřuje i protest proti podobě vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy. Dále nesouhlasí s nenavyšováním platů ve veřejném sektoru, upozorňují na drahé energie, zdražování. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

Stávka odborů je neodůvodněná, tvrdí Petr Fiala

I tento protest premiér Petr Fiala považuje za neodůvodněný. Na sociální síti dnes [27.11.] dopoledne uvedl, že odbory stávkují proti ozdravenému balíčku a proti důchodové reformě. Bez nich ale, jak uvedl, česká společnost život na dluh nezastaví.

„My musíme zastavit zadlužování státu a ozdravný balíček je k tomu jasná cesta,“ uvedl ve svém videu Petr Fiala.

Obsluha státního dluhu vyjde v příštím roce daňové poplatníky na bezmála 100 miliard korun, připomněl.

„A toto nemůže pokračovat dál,“ dodal.

Tyto peníze, míněno na obsluhu státního dluhu [úroky, správa, aj.], se dají využít lépe. Třeba na výstavbu škol nebo veřejné infrastruktury, upozornil.

Státní dluh dosáhl 43,1 % HDP. Nově ho ČR financuje i v dolarech

I navzdory jeho slovům se ale například na dvě hodiny dnes přeruší práce ve všech závodech automobilky Škoda Auto, to od 13:00 do 15:00. Celý den stávkují úředníci některých úřadů práce a sociální správy. V části úřadů bude hodinová stávka přes poledne a část se připojí symbolicky. Symbolické zapojení do stávky plánují i dopravní odbory. Kupříkladu někteří řidiči autobusů jezdí v reflexních vestách.

Jurečka zrušil kvůli stávce cestu do Bruselu

Vláda ale i přesto tvrdí, že s odboráři jedná a dále jednat bude. Například její místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] zrušil jednání ministrů EU v Bruselu, aby mohl vystoupit před stávkující odboráře a promluvit s nimi o jejich požadavcích.

S případným doplatkem 19 mld. Kč na důchody MPSV nepočítá

Stávku na dnešní den vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO jsou to odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, dopravní, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy stávku podporují. Na protestech spolupracuje Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS] s Asociací samostatných odborů [ASO]. ČMKOS jako největší centrála v zemi zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. ASO řídí 12 organizací s asi 110 000 odboráři.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Copak jiného jste od neomylného teologa mohli čekat ? Tento sebestředný ješita si nevidí ani na špičku nosu .. sprostě lhát, pomlouvat demonstranty, své průsery pořád svádět na Babiše, vychvalovat sám sebe … na to je signalista z kazatelny kafábl. Poněvadž všechnu tuto amorální špínu farářovi dovolili jeho zfanatizovaní sektáři z jeho nového náboženství antibabiš … K tomu ho podrží tkz. 108. což je dogmacie na entou, každý ví jakým švindlem se prodrali k pol. moci za pomocí stalinisty PR. Taky se tak podle Stalina dnes 5kolka chová, kdo nelže, nekrade s 5hady je proti nám a musí být odstraněn jakýmkoliv způsobem …

  2. Tady bych všem doporučil příspěvky p. L. Konečné na seznam-novinky v debatě o Ukrajinských nájezdnících v počtu přes 600 000 jak přiznalo hnojařovo ministerstvo ! Pravdivě to vše proukrajinské spodině vysvětluje i měla s takovými hlupci trpělivost … Paní se opravdu rozjela a divím se, že hlídač … její velmi rozumné, ale nevhodné dnešnímu totalitnímu režimu .. příspěvky pustil k uveřejnění …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here