V Německu se ozývají hlasy žádající předčasné volby

451
v_Nemecku
Bavorský premiér Markus Söder [vpravo] a europoslanec z Manfred Weber. / Foto: CSU

Bavorský premiér Markus Söder [CSU] vyzval k uspořádání předčasných parlamentních voleb v Německu. Podle něj vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze přivedla zemi do krize, kterou navíc ani neřeší.

Bavorský politik se tak vyjádřil v souvislosti s rozpočtovou krizí, kterou nyní řeší Německo. Tu rozpoutalo listopadové rozhodnutí německého ústavního soudu, podle kterého německá vláda protiústavně převedla do klimatického fondu 60 miliard eur [cca 1,5 bil Kč]. Rozhodnutí soudu teď vládě blokuje využití těchto peněz. Rozpočtová krize už ale doléhá na regiony. Severoněmecké Šlesvicko-Holštýnsko kvůli situaci vyhlásilo pro letošní a nadcházející rok rozpočtovou nouzovou situaci.

„Vládní koalice už nemá sílu, aby problémy překonala, a kancléř problémy ignoruje a zamlčuje. […] Potřebujeme zásadní změnu. Předčasné volby by byly správnou cestou. Vládní koalice by měla požádat německý národ o důvěru,” řekl Söder na adresu vlády sociálních demokratů [SPD], Zelených a liberálních svobodných demokratů [FDP].

Jako možný termín voleb navrhnul 9. červen 2024. Předčasné volby by se tak konaly souběžně s volbami do Evropského parlamentu. Marcus Söder argumentoval tím, že se země nachází v krizi, kterou stávající vláda sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze nedokáže a ani nechce řešit.

Podle Södera je třeba obrat v energetické politice země, včetně návratu k jaderným elektrárnám a investic do výzkumu jaderné fúze. Německo poslední jadernou elektrárnu odpojilo letos v dubnu a v budoucnu se chce spoléhat jen na obnovitelné zdroje. Obrat je podle bavorského premiéra nezbytný i v přistěhovalecké politice. Požaduje změnu azylového systému a omezení podpory, kterou migranti v Německu dostávají.

Scholzova vláda čelí rekordní neoblíbenosti

Podle nedávného průzkumu institutu Insa pro deník Bild by nové parlamentní volby uvítalo 38 procent Němců. Naopak pro pokračování vlády Olafa Scholze se vyslovil každý pátý dotázaný. Nejsilnější stranou průzkumu je opoziční konzervativní CDU/CSU. Tu tvoří celoněmecká Křesťanskodemokratická unie [CDU] a Söderova bavorská Křesťansko-sociální unie [CSU].

„Po nových volbách by byla možná varianta vlády nová edice velké koalice s SPD,“ citoval v této souvislosti Södera list Spiegel.

Vládu se Zelenými Marcus Söder jednoznačně odmítl: „Černozelená je dobrý model pro krásné časy, ale prostě ne pro těžké časy.“

Komise prodloužila státní podporu firmám kvůli energiím

Kriticky se vyjádřil i k vládní straně FDP. Podle něj nedokáže plnit roli stabilního vládního partnera. Zároveň i odmítl, že cíl jeho strany je navyšování zadlužování země. Odmítl jakékoli úpravy nebo obcházení takzvané dluhové brzdy.

„To odmítáme. To by teď byl špatný způsob,” řekl Söder a vyzval premiéra Scholze, aby jasně řekl, jakým způsobem jeho vláda vyvede zemi z krize.

Krizi v Německu rozpoutal výrok ústavního soudu

V polovině listopadu rozhodl německý ústavní soud, že vládní převod 60 miliard eur [cca 1,5 bil. Kč] do klimatického fondu byl protiústavní. Peníze byly původně v podobě zmocnění k půjčkám určeny v rozpočtu pro rok 2021 ke zmírnění dopadů pandemie, ale Německo je nevyužilo. Vláda je následně převedla do mimorozpočtového klimatického fondu, čímž ale obešla dluhovou brzdu, která zemi chrání před přílišným zadlužováním.

„Německé hospodářství zasáhla studená sprcha,” okomentoval rozhodnutí soudu bavorský vicepremiér a zemský ministr hospodářství Hubert Aiwanger [Svobodní voliči].

Sporné je také financování Hospodářského stabilizačního fondu [WSF], s jehož pomocí Německo mimo jiné reguluje ceny elektřiny, plynu a tepla. Fond KTF země využívá k dotacím pro velké továrny na čipy nebo k budování solární a bateriové infrastruktury v regionech zatížených uhelnou energetikou.

„Německé hospodářství musí zůstat konkurenceschopné,” řekl Aiwanger.

Německá vláda podpoří průmysl. Razantně snížila daň z elektřiny

Všechny zahájené projekty financované z fondu jsou podle něj pro hospodářství regionů nezbytné. Proto je v nich třeba pokračovat. Vyzval také k tomu, aby o věci jednali spolkový kancléř Olaf Scholz a zemští premiéři. Tento postup podpořil německý ministr hospodářství Robert Habeck [Svaz 90/Zelení]. Ten se i zaručil, že rozhodnutí ústavního soudu neohrozí podporu vlády pro německé domácnosti a firmy při zvládání vysokých cen energií.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here