Amerika rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína

219
Amerika
Ilustrační foto: Walmart

Hrubý domácí produkt [HDP] USA se ve třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů tamějšího ministerstva obchodu zvýšil v přepočtu na celý rok o 5,2 procenta. Amerika tak rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína. 

Minulý měsíc americké ministerstvo obchodu ještě uvádělo růst za třetí čtvrtletí o 4,9 procenta. Avšak výsledek 5,2 procenta překonal očekávání a je lepší než výsledek, který ohlásila za třetí čtvrtletí například Čína. Její HDP rostl o 4,9 procenta.

Zpřesněné údaje o vývoji HDP USA dnes [29.11.] zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Analytici upozorňují na prudké zrychlení americké ekonomiky. Ta v letošním druhém čtvrtletí rostla o 2,1 procenta.

„Ve srovnání s druhým čtvrtletím zrychlení reálného HDP ve třetím čtvrtletí odráželo především zrychlení spotřebitelských výdajů a soukromých investic do zásob. A i oživení vývozu, které částečně kompenzovalo zpomalením nerezidenčních fixních investic,“ vysvětlilo důvody růstu americké ministerstvo.

Vývoj hrubého domácího produktu USA

[Zdroj: BEA]

HDP ve finančním vyjádření podle úřadu vzrostl ve třetím čtvrtletí o 8,9 procenta ročně, tedy o 581,5 miliardy dolarů [cca 12,9 bil. Kč] na úroveň 27,64 bilionu dolarů [cca 611 bil. Kč]. Americká ekonomika je největší na světě.

Amerika krotí i inflaci

Podle zprávy ministerstva obchodu se americké ekonomice daří srážet inflaci při zachování růstu ekonomiky. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v říjnu zpomalilo na 3,2 ze zářijových 3,7 procenta. Meziroční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií, se v říjnu snížila o desetinu bodu na 4,0 procenta.

Loni v červnu se míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, a byla tak nejvýše za posledních více než 40 let. Americká centrální banka FED se snaží dostat inflaci pod kontrolu prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, které zahájila loni v březnu. Základní úroková sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů.

FED nechal sazby beze změny. Jak hodnotí trhy přední analytici

FED na začátku tohoto měsíce ponechal základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Měnový výbor centrální banky ovšem nevyloučil další zvýšení úroků.

„Pokud bude vhodné měnovou politiku ještě zpřísnit, nebudeme váhat,” řekl šéf FEDu Jerome Powell.

Propadne se Amerika do recese?

I přes pozitivní výsledky americké ekonomiky jí analytici předpovídají zpomalení a mnozí hovoří i o pravděpodobné recesi v příštím roce. To kvůli tomu, že se naplno projeví vysoké úrokové sazby Federálního rezervního systému [FED].

„Globální ekonomický růst se v prvním pololetí zvolní díky zpomalení vyspělých ekonomik a pravděpodobné mírné recesi v USA,“ uvádí ve svém aktuálním výhledu analytici investiční společnosti Amundi.

Ti očekávají, že USA v první polovině roku 2024 zažijí mírnou recesi z důvodu vyšších úrokových sazeb, které zdražují úvěry pro firmy i domácnosti. Až ve druhé polovině roku podle nich dojde ke stabilizaci situace. Přesto podle nich americká ekonomika vykáže růst. V roce 2024 ho tipují na 0,6 procenta a další rok na 1,6 procenta.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Podle jejich predikce se v příštím roce ale ještě více rozevřou nůžky mezi hospodářským růstem vyspělých a rozvíjejících se zemí. Zajímavá je pak její predikce, podle které Indie v tempu hospodářského růstu předběhne Čínu.

Co se týče vývoje v Evropě, tak analytici Amundi optimismus nerozdávají. Růst v eurozóně bude podle nich nadále slabý. Lišit se bude podle jednotlivých zemí, to nejen kvůli inflaci, ale i restriktivním finančním opatřením vlád daných států.

–DNA–

1 komentář

  1. Bez Číny i ostatních zemí v tomto regionu by nikdy USA nerostla, už ani nevyroste … jsou zadluženi kde se dá … EU i USA jsou příliš vázání na východní Asii s Ruskem … Teroristé z UA poškodili magistrálu, želez. trať do Evropy. To jim teda firmy z EU poděkují, když každý den jede z Číny nákladní vlak 3. km dlouhý až do Německa. Vozí zboží bez kterého EU zkrachuje …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here