Ekonomika EU ve 3. čtvrtletí stagnovala. Americká ekonomika roste  

139
ekonomika
Ilustrační foto: Evropská komise

Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí stagnovala. Ve zpřesněné zprávě to dnes [7.12.] uvedl statistický úřad Eurostat. A ekonomika nerostla ani v meziročním srovnání, ačkoliv odhad zveřejněný v polovině listopadu uváděl růst o 0,1 procenta.

Česká republika je s mezičtvrtletním poklesem o 0,5 procenta pátá nejhorší ze sedmadvaceti členských zemí Evropské unie. Naopak nejvyššího růstu v mezičtvrtletním srovnání dosáhla Malta, jejíž ekonomika vzrostla o 2,4 procenta. Následuje Polsko s růstem o 1,5 procenta a Kypr, kde růst HDP mezičtvrtletně dosáhl 1,1 procenta.

Růst HDP jednotlivých zemí EU ve třetím čtvrtletí 2023 v %

[Zdroj: Eurostat]

Nejvýraznější propad vykazuje Irsko, kde ekonomika klesla o 1,9 procenta, dále Estonsko s mezičtvrtletním poklesem o 1,3 procenta a Finsko. V něm ekonomika proti předchozím třem měsícům vykázala pokles o 0,9 procenta.

Jak si stála eurozóna, jak si stojí USA

Eurozóna vykázala ve třetím čtvrtletí pokles hrubého domácího produktu [HDP] o 0,1 procenta. Což odpovídá původnímu odhadu úřadu. Meziročně ale eurozóna stejně jako celá EU stagnovala, zatímco listopadový odhad ukazoval růst o 0,1 procenta.

Růst HDP EU, eurozóny a USA v %

[Zdroj: Eurostat]

Velice zajímavé je pak srovnání evropské ekonomiky s růstem Spojených států ve třetím čtvrtletí. Při použití srovnatelné metodiky výpočtu vykázaly USA proti předchozím třem měsícům růst o 1,3 procenta. To je zrychlení tempa proti růstu o 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně pak růst v USA zrychlil na 3,0 procenta z tempa 2,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

Amerika rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína

Eurostat zároveň zpřesnil data za druhé čtvrtletí. Celá EU podle nich mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 procenta, zatímco odhad hovořil o stagnaci. Eurozóna také vykázala růst o 0,1 procenta. Což je ale horší vývoj proti listopadovému odhadu, který za druhé čtvrtletí hovořil o růstu o 0,2 procenta. Meziročně byl růst v obou případech o 0,1 procentního bodu slabší, než uváděl předchozí odhad. V EU růst činil 0,5 procenta a v eurozóně 0,6 procenta.

Ekonomika ČR jako jediná v EU nepřekonala pandemii

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] mezičtvrtletně klesla o 0,5 procenta a meziročně o 0,7 procenta. To jsou výrazně horší hodnoty, než uváděl úřad ve svém odhadu v říjnu.

Tehdy ČSÚ uváděl meziroční propad o 0,6 procenta a mezičtvrtletní ve výši 0,3 procenta. Nakonec se stala ekonomická realita podle statistiků i analytiků ještě horší, než se myslelo.

„Česká republika se jako jediná země EU stále nevrátila na svou úroveň z doby před pandemií covidu,“ uvedl k výsledkům partner poradenské skupiny Moore CR Petr Kymlička.

Podle ekonomky Komerční banky Jany Steckerové česká ekonomika nejenže zaostává za svou předpandemickou úrovní ze čtvrtého kvartálu roku 2019, ale ještě se od ní vzdaluje.

„Zatímco v letošním druhém čtvrtletí za touto úrovní zaostávala o rovné jedno procento, nyní je to již o 1,5 procenta,“ upozorňuje analytička a dodává: „Po zohlednění nových informací se návrat nad předpandemickou úroveň HDP odkládá o jedno čtvrtletí, tedy do poloviny příštího roku.“ 

Růst HDP v zemích EU a USA

[Zdroj: Eurostat]

I podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka se česká ekonomika podle aktuálních dat ještě více vzdálila předcovidové startovací úrovni. A vysvětluje i proč.

„Propad hospodářství jasně ilustruje efekt vysoké inflace, která stále likviduje kupní sílu obyvatel a eroduje i jejich úspory. Spotřeba domácností je nyní o devět procent nižší než před covidem a bez náznaku jakéhokoliv zlepšení,“ říká.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Tady máte jeden z důvodů proč USA podporuje válčení vždy jen na druhé straně světa (pro ně) … Majdan 2014+ pogromy rusky mluvících občanů UA … na UA má na svědomí mladý Biden za dolary pro trestanecké bataliony Azov-Aj dar … i ty bojůvky UA proti cizímu území podporují ekonomiku USA, než utratili zlatý poklad v tunách, který si tam UA naivně kdysi uschovala … najednou je po podpoře z USA … Pak dovoz jejich šmejdů za šílené prachy do hlúpé EU .. USA si levně kupovalo ty samé, ale kvalitní komodity z Ruska jako by nic … další byla covidmánie+ vakcíny= super podraz “politiků”, hlavně firem z USA … Dnes je amicovid podle zrádné 5kolky jen chřipečkou a jak ti samí hay.. řvali proti Babišovi … NATO desetiletí jen dělá pucfleka zbroj. mafiím z USA .. O lživé propagandě z USA je škoda psát, stačí se na videu podívat jak dementní Joe nadrogován bloudí-padá kolem pultíku …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here